Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Pokojné a energeticky nenáročné bývanie z tehál v developerskom projekte Harcovna v Zlínskom kraji

Zverejnené: 15. 9. 2020

Developerský projekt Harcovna na atraktívnom mieste neďaleko Rožnova pod Radhoštěm (Zlínsky kraj ČR) ponúka nové moderné bývanie. Bol postavený z materiálov spĺňajúcich požiadavky na nízku energetickú náročnosť objektu aj akustický komfort, ktoré vytvárajú zdravé prostredie pre život. Pôvodným nositeľom názvu Harcovna bola miestna krčma, ktorá dala najskôr meno danej lokalite a potom ju prevzal aj developerský projekt.

V severovýchodnej časti projektu je situovaný súbor 12 radových domov, takisto vymurovaných z tehál HELUZ

V rámci výstavby obytného súboru Harcovna bolo navrhnutých celkom 66 bytových jednotiek, vymurovaných z tehlových systémov HELUZ. Umiestnené sú v štyroch blokoch bytových domov s dispozíciami od malých 1 + kk až po priestranné 4 + kk. Orientácia domov na južnú až juhozápadnú stranu zaisťuje príjemné presvetlenie a preslnenie bytov, obytný priestor rozširujú aj veľké terasy či lodžie s výhľadmi do prírody. V severovýchodnej časti projektu je situovaný súbor 12 radových domov s predzáhradkami, takisto vymurovaných z tehál HELUZ. Súčasťou projektu je aj realizácia viacúčelového exteriérového športoviska ako pripomenutie pôvodnej funkcie miesta, ktoré bolo zasvätené futbalu.

Bytové domy ponúkajú jednotky o dispozíciách 1 + kk až 4 + kk
Bytové domy ponúkajú jednotky o dispozíciách 1 + kk až 4 + kk

„Pri tvorbe projektu sme sa rozhodli pre murovací systém z keramických tehál českého výrobcu HELUZ predovšetkým vďaka jeho vlastnostiam. Jedná sa o kvalitný systém keramických blokov s dlhou životnosťou, veľkou únosnosťou, zdravotnou nezávadnosťou a vysokou mechanickou a požiarnou odolnosťou,” vysvetľuje Ing. Jaroslav Blinka z realizačnej firmy ENERGOAQUA.

Obvodové murivo bytových i radových domov bolo navrhnuté z brúsených tehál HELUZ PLUS 38
Obvodové murivo bytových i radových domov bolo navrhnuté z brúsených tehál HELUZ PLUS 38

Železobetón, brúsená tehla a kontaktné zateplenie = energetická úspora

Obvodové murivo bytových aj radových domov bolo navrhnuté z brúsených tehál HELUZ PLUS 38, ktoré spoločne s kontaktným zatepľovacím systémom tvoria energeticky úspornú obálku. V kombinácii s masívnou železobetónovou stropnou konštrukciou získala stavba dobré akumulačné vlastnosti, ktoré zaistia teplotnú stabilitu interiéru počas všetkých ročných období. Zároveň predstavuje aj veľmi dobrú akustickú ochranu, jednak pred hlukom zvonku a jednak pred prenášaním hluku medzi jednotlivými miestnosťami.

Nepriezvučnosť konštrukcie medzi jednotlivými bytmi bola riešená akustickými tehlami HELUZ AKU 30 P15, na individuálne priania klientov boli v radovom dome vymurované niektoré interiérové priečky aj z akustických tehál HELUZ AKU Z 17,5. Tehly so špeciálnym tvarom pripomínajúcim písmeno Z sú určené pre nosné i nenosné murivo s požiadavkou na maximálnu zvukovú izoláciu. Murivo obojstranne omietnuté vápenocementovou omietkou hrúbky 15 mm má laboratórnu vzduchovú nepriezvučnosť Rw = 51 dB, čo je nadštandardná hodnota vzhľadom k malej hrúbke muriva vymurovaného na maltu pre tenké škáry.

V kombinácii s masívnou železobetónovou stropnou konštrukciou získala stavba dobré akumulačné vlastnosti
V kombinácii s masívnou železobetónovou stropnou konštrukciou získala stavba dobré akumulačné vlastnosti

Vizuálne aj funkčne efektívne tienenie

Myslelo sa aj na tepelný komfort v interiéri a preto bola stavba vybavená špeciálnymi nosnými roletovými a žalúziovými prekladmi HELUZ, ktoré majú integrovanú schránku na umiestnenie vonkajšieho tienenia. Ide o estetické riešenie úplne ukryté pod omietkou, kedy kazety s vonkajšími roletami nie sú dodatočne „prilepené” zvonku nad okná. Vonkajšie tienenie je neoddeliteľnou súčasťou energeticky úsporných stavieb, ktoré v lete zabraňuje prehrievaniu interiérov a v zime naopak znižuje úniky tepla von.

Materiály použité v projekte Harcovna v Rožnově pod Radhoštěm:

• Tehly HELUZ Plus 38 brúsená – obvodové murivo
• Tehly HELUZ UNI 30 brúsená, HELUZ UNI 25 brúsená – vnútorné nosné murivo
• Tehly HELUZ AKU 30/33,3 MK a AKU 25 MK, HELUZ AKU Z 17,5 – akustické murivo
• Tehly HELUZ 14, 11,5 a 8 brúsená – priečkové murivo
• Roletové a žalúziové preklady HELUZ

Súvisiace články:

Nové stavby je normálne nezatepľovať
Ťažká šikmá strecha Heluz

Autor: Tlačová správa
Foto: Production s.r.o., archív firmy ENERGOAQUA, a. s.
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama