Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Poznáte aktuálne bazénové trendy?

Zverejnené: 24. 6. 2022

Plánujete vybudovať v záhrade bazén? Hľadáte nadčasové riešenie, ktoré vhodne doplní architektúru vášho rodinného domu a následne záhrady? Tápete, aký druh kúpacej nádrže sa pre vaše potreby hodí najlepšie a zháňate návod, ako sa v súčasnej ponuke zorientovať? Receptom sa môže stať aj tento článok, v ktorom prinášame niekoľko príkladných realizácii, ktoré môžu dať vášmu rozhodovaniu ten správny kurz.

Súkromný vonkajší bazén s plaveckou dráhou v dĺžke 22 metrov a s „infinity“ prelivom v Brne.

Hlavný prúd bazénového priemyslu ešte donedávna spočíval predovšetkým v produkcii blankytne modrých, často nadzemných konštrukcií, ktoré mohli pri kúpaní vyvolávať predstavu, že sa ich majiteľ zmáča v tyrkysovom mori. Trochu fingované modré sfarbenie však teraz ustupuje prirodzenejším štýlom, predovšetkým priezračne čistej vode, ktorú sú schopné docieliť len nádrže bez farebnej povrchovej úpravy. Je však potrebné voliť také, ktoré aj bez náteru ponúknu dlhú životnosť. Takými konštrukciami sú len tie antikorózne, nerezové.

Nerez: ekológia, nezávadnosť aj estetika

Nerezová oceľ je známa pre svoju ekologickú aj zdravotnú nezávadnosť a povrchovú stálosť. Nepraská a svoju odolnosť si zachováva aj vtedy, ak dôjde k prípadnému mechanickému poškodeniu. Neusadzujú sa na nej biologické nečistoty a vyžaduje tak len minimálnu údržbu. Producentom, ktorý má s výrobou aj inštaláciou nerezových bazénov nemalé skúsenosti, je spoločnosť AKVAHELP Metal, ktorá sa tejto oblasti venuje už tridsiatym rokom. Za tú dobu zrealizovala vyše šesťsto projektov v dvanástich rôznych krajinách sveta. Ich pomyselnú ochutnávku prinášame aj v tomto texte, aby sme čitateľom priblížili, aké možnosti poskytuje nielen toto konkrétne portfólium, ale aj aké trendy práve hýbu týmto priemyslom.

Privátny bazén situovaný vo francúzskom Provence.
Privátny bazén situovaný vo francúzskom Provence.

Referencie z poslednej doby

Prvou z realizácií, ktorú si dovolíme predstaviť, je projekt súkromného bazénu situovaného pri vile v Provence v juhovýchodnom Francúzsku. Nerezová konštrukcia, ktorá sem bola z Třínca dopravená, bola inštalovaná na jednoduchú dosku z betónu. Hneď na prvý pohľad zaujme prevedením „infinity”. Disponuje totiž zníženým žliabkom, do ktorého sa voda prelieva tak, že bazén pôsobí nekonečným dojmom. Ten je síce len zdanlivý, ale o to pôsobivejší. Z bazéna je výhľad na more a okolitá pláž a prístup do vody je umožnený priamo z terasy pri dome. Popri pôvabnom dizajne taktiež ponúka vysoký užívateľský komfort.

Veľmi efektný je tiež vnútorný bazén s teplou vodou, ktorý spoločnosť AKVAHELP inštalovala v beskydskom penzióne Jurášek v Kunčiciach pod Ondřejníkom. V jeho stene sú zabudované trysky, ktoré vytvárajú protiprúd napodobňujúci silný riečny prúd. Od rovnakého výrobcu je tu umiestnená celoročná vonkajšia vírivá vaňa s ergonomicky tvarovanými opierkami hlavy a krku či nerezovými podvodnými lehátkami. Samozrejmosťou je komfortné schodisko s protišmykovým dezénom a všetko obklopuje drevená paluba.

Celoročná vonkajšia vírivá vaňa s ergonomicky tvarovanými opierkami hlavy bola dodaná do penziónu Jurášek.
Celoročná vonkajšia vírivá vaňa s ergonomicky tvarovanými opierkami hlavy bola dodaná do penziónu Jurášek.

Vo Valticiach, preslávenom vinárskom juhomoravskom raji známom tiež pre svoju hojne navštevovanú pamiatkovú zónu, nedávno uzrel svetlo sveta ďalší z projektov - nerezový bazén s prelivovou hranou, od ktorej majú plavci výhľad priamo na pôvabný valtický zámok. Slúži potrebám hostí vinárstva a penziónu Valtberg, ktorí ocenia, okrem iného, aj priľahlú oddychovú terasu s lehátkami.

Nerezový bazén s prelivovou hranou vo Valticiach.
Nerezový bazén s prelivovou hranou vo Valticiach.

V modernom hoteli Chariclea (bývalé centrálne kúpele Poděbrady), ktorý leží priamo na kúpeľnej kolonáde, sa firma AKVAHELP podieľala na realizácii wellness komplexu. Dodala do neho vírivku s priemerom 4,5 metra štvorcového, dvadsaťmetrovú konštrukciu plaveckého bazéna s pohodlným schodiskom, vírivku so zabudovaným chrličom v stenách vzbudzujúcim pocit vodnej clony a efektne osvetlený Kneippov chodník. Výbornú tunajšiu atmosféru dokresľuje spracovanie stropu evokujúceho pohľad na hviezdnu oblohu. O architektonický návrh celých priestorov sa zaslúžil tím Petra Háka.

Wellness komplex v poděbradskom hoteli Chariclea.
Wellness komplex v poděbradskom hoteli Chariclea.

Výrobca je tiež nadšený dodávkou desiatich privátnych vírivých vaní do luxusných apartmánov You and Me v Suchdole v okrese Příbram. Každý z tunajších súkromných priestorov, ktoré si možno prenajať za účelom odpočinku, je vedľa bublinkového horúceho kúpeľa s hrejivým dreveným obkladom, ktorý je možné využívať za každého počasia, okrem iného zariadený vlastnou saunou, krbom či vnútorným bazénom.

Na záver vám predstavíme realizáciu súkromného vonkajšieho bazéna s plaveckou dráhou o dĺžke 22 metrov a s „infinity” prelivom. Do vodnej nádrže, umiestnenej v bezprostrednej blízkosti jednej brnenskej novostavby, je možné vstupovať z dláždenej terasy ohraničenej betónovou stenou. Celkový dojem z minimalistického záhradného designu doplneného priezračnou vodnou plochou je úchvatný.

Vírivá vaňa pri jednom z luxusných apartmánov You and Me v Suchdole.
Vírivá vaňa pri jednom z luxusných apartmánov You and Me v Suchdole.

Bazén pre šport aj relaxáciu

Z uvedeného je zrejmé, že súčasní stavebníci sú ochotní investovať do kvalitných materiálov, od ktorých očakávajú nielen užívateľský, ale aj trvalý prevádzkový komfort. Budujú bazény s individuálnymi prvkami, napríklad s protiprúdom a vlnobitím, ktoré im umožnia udržiavať sa v kondícii. Často ich navyše kombinujú s wellness vybavením, ako sú hydromasážne lehátka a dnové perličky, s podvodnými reproduktormi alebo s vizuálne atraktívnym osvetlením a rôznymi efektmi. Bazény pri rodinných domoch, ktoré obývajú aj deti, sú tiež vybavené rozmanitými hernými komponentmi, napríklad chrličmi a štartovými blokmi.

Výrobca pritom apeluje na svojich zákazníkov, aby nepodcenili ani typ vstupu do vody. Ten by mal byť bezpečný a ľahký pre všetky vekové kategórie, čo ideálne spĺňajú len schodiská (napríklad prostého tvaru a menšej veľkosti), ktoré okrem iného umožňujú očný kontakt užívateľa s vodou (na rozdiel od rebríkov). AKVAHELP každopádne dokáže splniť takmer akýkoľvek druh požiadavky, má obrovské skúsenosti aj s atypickými bazénovými realizáciami, napríklad na šestnástom poschodí bytového domu či naopak v podzemných priestoroch. Firma inštalovala aj bazén s jednou sklenenou stenou umožňujúcou priehľad z a do interiéru priľahlého domu... Bazény sa tiež často stávajú súčasťou inteligentných systémov na riadenie budov. Pomocou náležitej aplikácie v mobilnom telefóne je tak možné naprogramovať režim celej úpravy bazéna a mať pod kontrolou čistotu vody aj jej teplotu.

Súvisiace články:

Nerezové bazény preukazujú svoje prednosti
Nerezové bazény AKVAHELP- najvyššia kvalita s nižšou cenou
Nerezové bazény, ktoré si zamilujeme

Kontakty:
AKVAHELP METAL spol. s.r.o.
Oldřichovice 789, 739 61 Třínec
Tel.: +420 558 348 700
E-mail: bazeny@akvahelp.cz
www.akvahelp.cz

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy Akvahelp

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama