Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Price f(x) - kancelárie inšpirované hrou Minecraft

Zverejnené: 26. 5. 2023

Zmeny pracovných návykov, ktoré prináša digitalizácia a ktoré urýchlili aj udalosti posledných rokov , má spoločnosť Price f(x) v krvi. Vedenie aj zamestnanci spoločnosti využívajú svoje kancelárie predovšetkým na stretávanie, ktoré stimulujú kreatívny dialóg. Z podstaty sú otvoreným priestorom na variabilné využitie nepodliehajúce stereotypom pracovných kójí či klasických open space priestorov.

Zdroj: BoysPlayNice

Už v roku 2015 na tieto vizionárske podnety reagoval návrh prvého poschodia kancelárií. K rozšíreniu o ďalšie poschodie spoločnosť pristúpila v roku 2020 v priebehu epidémie coronavírusu, ktorá niektoré aspekty spoločného používania kancelárií ešte vyostrila.

Hlavným zadaním bolo rozšírenie základných kancelárií o ďalšie poschodie s maximálne flexibilným využitím. Vertikálne prepojenie dvoch poschodí býva problematické, pokiaľ sa má udržať prirodzený flow priestoru. Obe poschodia tektonicky spájame štruktúrou zloženou z tisícok drevených pixelov, ktoré modulujú priestor okolo seba a stávajú sa jeho vnútornou dominantou. V jadre štruktúry je nové interiérové schodisko a pre odvážnejších aj šmykľavka. Vnútri drevených buniek sú ukryté osobné skrinky, šatne a funkčné miestnosti, jednotlivé fragmenty zároveň organicky vytvárajú zákutia určené na neformálne posedenie aj verejné prezentácie.

Pravidelná štruktúra sa prepisuje aj do univerzálnej svetelnej mriežky nad celým priestorom, ktorá funguje ako obrazovka rezná až do jednotlivých pixelov (LEDiek). Tá sa prepisuje aj na barový pult/display, ktorý funguje aj ako prijímacia recepcia. Svetelné rozhranie je dominantou nielen vnútorných priestorov. Svetielkujúci podhľad sa prepisuje aj von do priestoru Karlína, v nočnej krajine ho nemožno prehliadnuť.

Priestory fungujú inak z pohľadu zamestnanca a návštevníka a líšia sa prvým zážitkom ihneď po vstupe. Deň je možné začať raňajkami v spoločnej profesionálnej kuchyni, ktorá funguje ako bar pre zamestnancov aj návštevníkov. Spodné poschodie slúži ako miesto stretávania, oddychová zóna, ale aj konferenčná sála. Tá je multifunkčná, supluje rokovaciu miestnosť so stolom pre 50 ľudí, možno ho tiež flexibilne rozdeliť na jednotky, či už na hot desk priestor alebo menšie rokovacie sály. Vďaka mobilnej akustickej priečke môže byť využitý ako natáčacie štúdio.

Ďalej sú po poschodí rozmiestnené prezentačné miestnosti so škálou využitia od videokonferenčných miestností po neformálne otvorené stupňovité amfiteátre vybavené sťahovacím plátnom. Nikdy nie je problém, nájsť si priestor zodpovedajúci formátu schôdzky.

Systém regulácie

Limitom kapacity stretávania sú vstupy a výstupy médií (vetranie, výkon klimatizácie a kúrenia, kapacity hygienického zázemia atď.) jednotlivých priestorov. Lenže v jeden moment sa celá firma môže zísť v kaviarni alebo v stohlavej konferenčnej sále a plánovať vízie do budúcnosti - alebo sa rozprchnúť a v malých tímoch riešiť každodenné pracovné záležitosti. Zamestnancov preto nerozptyľujeme v priestore (klasický open space s metrami štvorcovými na hlavu). Distribuujeme kapacity miestností v čase pomocou regulácie prostredia.

Komplexný systém regulácie meria a v reálnom čase vyhodnocuje dáta o prostredí. Vďaka tomu vie, koľko osôb sa nachádza v ktorej miestnosti, aká je teplota vzduchu a intenzita vetrania a môže dynamicky nastaviť aj farebnosť osvetlenia. Systém vie ovládať každý jeden čip a strop sa tak stáva obrazovkou. Počas pracovnej doby poskytuje optimálne osvetlenie, ale vie aj interagovať s pohybom ľudí a vytvoriť atmosféru firemných večierkov.

Spektrum priestoru

Celé poschodie môže fungovať v režime konferenčnej sály s kaviarňou a rozptylovými plochami. Zároveň je možné ho celé fyzicky (zmyslovo) rozdeliť. K tomu slúžia priehľadné steny, ktoré je možné znepriehľadniť, posuvné panely členiace priestor, ale aj kontrolovateľná atmosféra miestností.

Najväčšou miestnosťou je kaviareň so spoločnou kuchyňou a interaktívnym barovým pultom. Slúži ako neformálne prostredie so stolmi, gaučmi, kreslami, barovými stoličkami a kreslami.

Konferenčná sála je vybavená dlhým stolom, ktorý možno rozdeliť na segmenty. Samotnú miestnosť je možné prepoliť akustickou posuvnou priečkou.

Medzipriestory fungujú ako rozptylová plocha bez predpísaného využitia, s rozptýleným sedacím nábytkom a amfiteátrami. Chodby sú eliminované, namiesto nich umiestňujeme napríklad priechodnú odpočinkovú zónu s boxovacím vrecom, biliardom a ribstolami.

Jediné konkrétne (uzavreté) miestnosti sú jednačky a focus roomy s kapacitou od dvoch do šestnástich osôb.

Spektrum pohodlnosti

Nábytok bol starostlivo vyberaný alebo navrhnutý na mieru. Cieľom bolo vytvorenie spektra pohodlnosti zodpovedajúceho rôznym spôsobom práce. Od čalúnených kresielok a hojdačiek, cez nakláňacie plastové stoličky v konferenčnej sále, kancelárske stoličky na dlhé sedenie, ťažké a masívne stoličky pri kaviarenských stolíkoch až po hranaté kocky v rámci drevenej štruktúry.

Drevená štruktúra

Drevená štruktúra zaberá časť pôdorysu ďaleko od okien a skrýva technické zázemie. Navonok ponúka polouzavreté niky a amfiteatry rozširujúce neformálne priestory pre prácu a prezentácie. Súčasťou štruktúry sú schody do vyššieho poschodia a tubus šmykľavky.

Štruktúra je esteticky aj technologicky inšpirovaná tvorbou v hre Minecraft. Viditeľné plochy štruktúry v rastri 40 x 40 cm sú dyhované a skladba dyhovania je úplne náhodná, bolo potrebné vytvoriť systém umožňujúci náhodné umiestnenie jednotlivých kociek vo vopred navrhnutom finálnom tvare.

Materialita a farebnosť

Neutrálne tóny stavebných konštrukcií (betón, šedá podlaha, šedobiela výmaľba), svetlo šedé whiteboardy, v čiernom strope splývajúce čierno prestriekané technologické rozvody, prírodné drevo, farebná výmaľba najmenších miestností, všetko doplnené interiérovou zeleňou a zjednotenou paletou čalúneného nábytku.

V návrhu sme hľadali tému industriality a snažili sme sa ho doviesť do súčasného vyznenia. Ťažký čierny kovový rúrkový nábytok korešponduje s poňatím technologických rozvodov. Proti tomu efemérny premenlivý raster svetelných čipov a systému čidiel stelesňuje smerovanie industriality smerom k svetu softvéru a informácií.

Coll Coll | Krištof Hanzlík, Šimon Kos, Adam Kössler, Libor Mládek, Mark Kelly
Adresa: Meteor Centre C, Thámova 681/32, Karlín, Praha, Česká republika
Investor: Price f(x) s.r.o.
Projekt: 2020
Realizácia: 2022
Úžitková plocha: 800 m²
Náklady: 40 000 000 CZK (asi 1 690 000 Eur)

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa LINKA News 1)redakčne upravené
Foto: BoysPlayNice
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama