Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 1.5.

Priečka z tehál HELUZ AKU KOMPAKT 21 odhluční hlasné hranie detí aj hluk z kuchyne

Zverejnené: 22. 2. 2021

Pojem komfort bývania je v súčasnom stavebníctve spájaný s rôznymi parametrami, ktoré ovplyvňujú kvalitu interiérov rodinných domov. Jedným z nich je akustická pohoda, na ktorú sa pri navrhovaní domu často zabúda. Tento parameter je však natoľko zásadný, že výrobcovia stavebných materiálov vymysleli takzvané akustické tehly. Aké sú ich výhody?

Zvuky, ktoré nás obklopujú - či už vznikajú vo vnútri domu, alebo prichádzajú zvonku -, majú zásadný vplyv na našu psychiku aj fyzické zdravie. Záleží samozrejme na ich intenzite, od dĺžky ich trvania aj ďalších faktorov. Vnímanie hlasitosti je pritom subjektívne - niekto je citlivejší napríklad na zvuky určitej frekvencie. Záleží tiež na tom, či je príjemca poslucháčom dobrovoľným, alebo nedobrovoľným: ak budete napríklad hosťom na bujarej narodeninovej oslave, istotne nebudete trpieť toľko, ako sused, ktorý je hluku z tejto oslavy vystavený uprostred noci. HELUZ preto začal pre priečky medzi miestnosťami vyrábať akustické tehly HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená, ktoré vďaka vloženej minerálnej vlne výborne zvukovo izolujú (vzduchová nepriezvučnosť Rw = 57 dB) a takisto redukujú prenos konštrukčného hluku.

Dlhotrvajúci hluk spôsobuje zdravotné problémy

Akustický komfort v domácom prostredí je dôležitý hlavne preto, že sa jedná o miesto, kde by sme chceli mať ideálne podmienky k odpočinku – teda úplný pokoj. Rušiť by nás nemali zvuky zvonku, od susedov ani z vedľajších miestností vo vlastnom byte či dome. Často v tejto súvislosti zaznieva argument, že na hluk z okolia – napríklad z blízkej továrne, baru či rušnej ulice – je možné si zvyknúť. S týmto názorom však nesúhlasíme, pretože dlhodobé vystavenie hluku môže viesť k zdravotným problémom rôznej povahy od podráždenosti, neschopnosti koncentrácie cez nekvalitný spánok, bolesti hlavy až po srdcové problémy a poruchy imunitného systému. Ak máte neodbytný pocit, že si doma neodpočiniete, nech už sa o to akokoľvek snažíte, veľmi pravdepodobne sa problém s nadmerným hlukom týka aj vás.

HELUZ AKU KOMPAKT 21 dosahuje vzduchovú nepriezvučnosť Rw = 57 dB.
HELUZ AKU KOMPAKT 21 dosahuje vzduchovú nepriezvučnosť Rw = 57 dB.

Problémom sú zvuky prechádzajúce konštrukciami

Než sa pustíte do hľadania riešenia, je potrebné vedieť, čo všetko má na akustický komfort v konkrétnom priestore vplyv. Môže ísť o viac merateľných veličín, zásadné sú ale najmä dva akustické parametre. Prvý z nich je takzvaná vzduchová čiže stavebná nepriezvučnosť, ktorej hodnotu v budovách a interiéroch stanovujú normy. Táto veličina vyčísľuje schopnosť vodorovných a zvislých konštrukcií (stien a podláh, resp. stropov) zachytiť alebo preniesť hluk, ktorý sa šíri vzduchom. Veličina označovaná ako Rw sa udáva v decibeloch. Čím vyššia je jej hodnota, tým menej zvuku prestúpi na druhú stranu konštrukcie a tým menej bude vo vedľajšej izbe počuť váš hovor, hlasná hudba, televízia alebo iný ruch. A naopak – vy zas budete ušetrení nežiaduceho hluku napríklad z detskej izby. Norma pre bývanie vyžaduje schopnosť konštrukcie medzi izbami izolovať hluk v intenzite minimálne 53 dB. Jedná sa však o hraničnú hodnotu, ktorá zodpovedá hlasitosti bežného hovoru a aj ten, ak je trvalý a nevyžiadaný, môže mať na psychiku neblahý vplyv.

Opačne je to s hodnotami u druhého dôležitého parametru a to kročajovej nepriezvučnosti (veličina s označením Lnw). Tá poskytuje informáciu o schopnosti stavebných prvkov alebo častí budov znižovať prenos kročajového zvuku, hlavne prostredníctvom pochôdznych stavebných konštrukcii a to chôdzou, skákaním či behom, ale napríklad aj pádom predmetov na podlahu, pohybom nábytku po podlahe a podobne. Parameter kročajovej nepriezvučnosti informuje aj o schopnosti tlmiť zvuk nárazov na stavebnú konštrukciu, teda hluk z vŕtania alebo zatĺkania.

Akustická tehla vytvorí ideálne zvukové podmienky

Aby ste v priestore vytvorili ideálne zvukové podmienky, teda zaistili čo najvyšší akustický komfort, možno využiť rôzne riešenia. Efektívne je postaviť hluku do cesty masívnu konštrukciu. Táto cesta je dnes však zbytočne komplikovaná, bežne dostupné sú totiž kvalitné stavebné materiály so skvelými akustickými vlastnosťami, ktoré zaistia zvukovú izoláciu pri menších rozmeroch, cenách aj celkovej náročnosti prevedenia.

Rušiť by nás v byte nemali zvuky zvonku, od susedov ani z vedľajších miestností.

Pri snahe o dosiahnutie čo najlepších hodnôt vzduchovej nepriezvučnosti významne pomôže akustická tehla HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená, určená pre priečky medzi jednotlivými miestnosťami aj bytmi. „Jedná sa o revolučný produkt – len pri hrúbke dvadsaťjeden centimetrov dosahuje zvukovo izolačných kvalít klasickej tridsiatky. Vďaka úspornej šírke nedochádza ani k redukcii zastavanej plochy – naopak,” konštatuje Ing. Filip Bosák, manažér technického poradenstva spoločnosti HELUZ.

V tehle HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsenej výrobca skombinoval tehlový črep s materiálom, ktorý najefektívnejšie vylepšuje požadovaný parameter, teda s minerálnou vlnou. „Vďaka unikátnej konštrukcii tehlového bloku pre vnútorné murivo – dve tvarovky spojené minerálnou vlnou – je tak u tehly HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsenej dosiahnutých ekvivalentých vlastností dvojitej konštrukcie. Popri výbornej zvukovej izolácií zároveň dochádza k významnej redukcii prenosu konštrukčného hluku. Výrazne lepšie sú aj tepelnoizolačné vlastnosti steny, o štyridsaťpäť percent lepší súčiniteľ tepelnej vodivosti a súčiniteľ prechodu tepla podstatne obmedzí unikanie tepla z vykurovaného bytu do chladnejších priestorov.” dodáva Ing. Filip Bosák a odporúča všetkým budúcim investorom poradiť sa o vhodnom výbere materiálu pre hrubú stavbu s technickým zástupcom spoločnosti HELUZ alebo obchodným zástupcom už vo fáze projektovania. Obchodného zástupcu alebo technického poradcu nájdete podľa príslušného regiónu na stránkach spoločnosti HELUZ a poradenstvo pred stavbou aj v jej priebehu je zdarma.

Súvisiace články:

Tehly Heluz zvyšujú akustický komfort v bytoch aj kanceláriách
Murovanie s maltou Heluz SIDI je rýchlejšie a úspornejšie
Tehlový dom sa prehol ako luk
Nový preklad Heluz Family 3in1 nosný má variabilný priestor na vonkajšiu tieniacu techniku

Autor: Mgr. Alena Drtinová
Foto: Archív firmy HELUZ

Tagy

reklama

Nové

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

reklama