Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Screenové rolety

Zverejnené: 12. 12. 2019

Screenové rolety, či už zaomietacie alebo nezaomietacie, predstavujú veľmi efektívnu alternatívu k doposiaľ bežnejšiemu typu tieniacej techniky ako sú žalúzie či interiérové roletky. Presnejšie povedané, účinnosť technológie screenových roliet tieto tradičné riešenia už fakticky predbehla. Je určená na inštaláciu na vonkajšiu stranu okien či presklených stien a je vhodná nielen pre pasívne a nízkoenergetické typy obytných a administratívnych budov.

Efekt termoregulácie

Téma termoregulačného efektu je v súčasnosti veľmi aktuálna. Exteriérové tienenie významne ovplyvňuje tepelnú reguláciu interiéru domu. Je udávané, že tieniaca technika ušetrí 20 - 25% spotreby energie v energetickej bilancii budov. Čitateľovi by mohol k serióznemu zamysleniu o inštalácii tieniaceho zariadenia postačiť tiež presvedčivý údaj, že na jeden meter štvorcový okna pripadá až 1000W tepelného slnečného žiarenia. Vonkajšia tieniaca technika pritom dokáže znížiť prechod až 96% tohto žiarenia. Ak vezmeme do úvahy zabezpečenie príjemnej interiérovej klímy a garanciu úspory tepla v zime, tak v tomto článku diskutované vonkajšie screenové rolety nemajú medzi ostatnými druhmi okenných clôn konkurenciu.

Zaomietacie screenové rolety Isotra

Spoločnosť ISOTRA, ktorá je dnes radená medzi technologických lídrov v oblasti problematiky technológií clôn slnečného žiarenia, uviedla ešte minulý rok na trh produkt pod názvom HR10-ZIP. Jedná sa o zaomietacie screenové rolety spĺňajúce najvyššie energetické nároky užívateľov, ktorých pridanou hodnotou je okrem iného aj ultramoderný vzhľad.

Výhody screenových roliet

Prednosti tohto konkrétneho tieniaceho elektronicky riadeného zariadenia HR10-ZIP sú nesporné. Poďme si ich predstaviť:

HR10-ZIP je veľmi vhodne riešeným a nadčasovým dekoratívnym prvkom. Box pre upevnenie rolety je vybavený zaomietacou lištou a tak je ukrytý pod fasádu či zatepľovacím systémom, čím nenarušuje vzhľad budovy. Roleta je tak v zatiahnutej polohe úplne integrovaná, stáva sa pre pozorovateľa neviditeľnou a samotný objekt atraktívnejším. Vďaka praktickému umiestneniu rolety pod omietkou sú navyše úplne eliminované tepelné mosty.

Roleta je tiež vybavená unikátnym systémom dvojsmerného predpínania, ktorý udržuje vlákno tkaniny celkom rovné. Výsledkom je perfektné napnutie rolety. Materiál tkaniny použitý na rolety je vizuálne príťažlivý, elegantný a je možné vyberať z 28 odtieňov farieb. Roleta sa tak stáva výrazným architektonickým prvkom doplňujúcim najmä moderné vzhľady novostavieb. Látky sú na výber v dvoch verziách:

• V prevedení zo skleného vlákna potiahnutého PVC vrstvou (výhoda veľkej stability rozmerov rolety, ochrana pred ohňom a chemikáliami, UV stabilita a vysoká odolnosť voči poveternostným podmienkam).
• Z polyesterového vlákna s pigmentovanou PVC vrstvou (vysoká stabilita aj pevnosť, vynikajúce tepelno-izolačné vlastnosti, optimálnu vizuálne a svetelné atribúty, farebná stálosť a odolnosť voči horeniu).

Prienik svetla do miestnosti je v prípade zatiahnutej nezaomietacej screenovej rolety malý. Tu však treba podotknúť, že polopriepustná roleta zachováva pohodlný výhľad užívateľa sediaceho vnútri do okolia objektu (za denného svetla).

Rolety zabraňujú tiež prieniku hmyzu, prachu a alergénov. Je možné mať ich zatiahnuté aj v prípade pootvorených okien, ak potom na to zabudneme a zaprší, je isté, že toto tieniace zariadenie zamedzí aj prieniku dažďa a vetra. Zatiahnutá roleta HR10-ZIP je odolná proti vetru s rýchlosťou až 140 km / h.

Jednoduchá inštalácia

Rozhodovanie o voľbe zaomietacieho riešenia je potrebné vykonať už vo fáze projektu stavby či pred zateplením a tak sa vyhnúť dodatočnému osadzovaniu roletových boxov na okno. Ako sme už uvádzali vyššie, technika je kompletne kotvená v boxe integrovanom do steny pri okne. Inštalácia je jednoduchá. Nie je pritom potreba perforovať fasádu a poškodzovať omietku. Prípadná výmena látky rolety je tiež jednoduchá a to odstránením spodnej časti krytu boxu, povolením klipového mechanizmu a vybratím roletového „nábalu“. Užívateľské ovládanie rolety je navyše značne komfortné - v podobe elektronického pohonu. Umiestnenie motora je pritom variabilné a možno ho umiestniť vľavo aj vpravo. Škála rozmerov rolety HR10-ZIP je široká s maximálnou plochou rolety až 14 m².

Záver

Primárny účel roliet je jasný: ochrana ako pred svetelným, tak pred tepelným slnečným žiarením. Kvalitné screenové zaomietacie rolety sú v tomto smere mimoriadne efektívne. Vďaka schopnosti materiálu látok odrážať a pohlcovať žiarenie, sú podstatne znižované náklady na prípadnú prevádzku vnútornej klimatizácie. Dochádza teda k výraznej úspore celkových prevádzkových nákladov budovy a zároveň je zachovaná komfortná tepelná bilancia budovy. Podceniť vplyv tieniacej techniky na kvalitu života a vyberať na poslednú chvíľu a len z tých najlacnejších riešení sa preto nemusí vyplatiť.

Aké sú možnosti pri výbere okenného tienenia?
Pergola Artosi - nadčasovosť, šmrnc a funkčný prínos za primeranú cenu
Pergola - moderná je samonosná a bioklimatická
Zatienenie zimnej záhrady a pergoly

Kontakty:
ISOTRA a.s.
Bílovecká 2411/1 746 01 Opava
Tel.: +420 553 685 111
E-mail: isotra@isotra.cz
www.isotra.sk

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy Isotra
reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama