Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Stavba domu – ako urobiť prípravu pre elektrické ovládanie vonkajších roliet?

Zverejnené: 26. 3. 2021

Ak staviate alebo rekonštruujete a máte v pláne okná zatieniť exteriérovými roletami, určite uvažujte aj o type ovládania. Vzhľadom na to, že manuálne ovládanie sa používa čoraz menej, je dobré mať prehľad o tom, čo montáž tienenia s motorovým pohonom bude znamenať pre váš dom a ako sa na to pripraviť.

Prečo o tienení uvažovať od samého začiatku

To, čo vám k tieneniu medzi prvými informáciami povie asi každý zasvätený, je fakt, že by ste s ním mali počítať ideálne od začiatku projektu novostavby alebo rekonštrukcie. Len tak môžete minimalizovať dodatočné zásahy a samotné vonkajšie tienenie čo najviac zladíte so stavbou.

Pri samotnej stavbe sa tieniaca technika premieta už do fázy hrubej stavby, keď môžete dom opatriť roletovými prekladmi s dutinou pre navíjací hriadeľ alebo podomietkovými boxmi s rovnakou funkciou. Rolety musíte tiež zohľadniť do projektu elektroinštalácie, pretože z rozvádzača by k nim mal viesť samostatný okruh.

Spôsob prípravy závisí na type ovládania tienenia

Asi všetci výrobcovia predokenných roliet ponúkajú niekoľko spôsobov elektrického ovládania. To má veľkú výhodu –⁠ v porovnaní s manuálnym ovládaním vám prináša omnoho väčší komfort zachádzania s tienením a navyše predlžuje jeho životnosť.

Všeobecné pravidlá

Príprava pre rolety sa chystá v hornom rohu špalety, odkiaľ vysekáte drážku cez stenu k roletovému boxu, aby ste z neho mohli viesť husí krk až do interiéru k špalete. Motory roliet sú opatrené káblom s voliteľnou dĺžkou, ktorý sa prevlečie pripraveným husím krkom do interiéru. Vždy myslite na to, že kábel by ste mali mať možnosť kedykoľvek odpojiť.

Rôzne typy a varianty ovládania si vyžadujú svoju prípravu a svoj prístup. Rolety proti slnku môžu mať nasledujúce spôsoby riadenia:

Bezdrôtové riadenie

Sem patrí ovládanie pomocou špeciálneho diaľkového ovládača aj tzv. inteligentného domu.

Okrem špalety pripravíte elektroinštalačnú krabicu (napr. s venčekom), v ktorej pripojíte motor na prívod 230 V (pomocou prívodného kábla 3×1,5 CYKY). Kábel bezdrôtového riadenia tvoria 3 žily a je treba ho napájať trvalou fázou. Elektroinštalačnú prípravu pre rolety je možné urobiť tzv. presmyčkovaním jedným napájacím káblom do krabíc pri oknách, a to najlepšie tak, aby jeden napájací kábel viedol vždy do jednej miestnosti.

Drôtové riadene

Štandardne sa rieši individuálne pomocou dvojpolohového roletového spínača. Pre ešte vyšší domáci komfort je možné inštalovať skupinové alebo centrálne riadenie všetkých roliet.

Okrem špalety, rovnako ako pri bezdrôtovom riadení, pripravíte elektroinštalačnú krabicu (napr. s venčekom), v ktorej pripojíte motor na prívod 230 V (pomocou prívodného kábla 3×1,5 CYKY). Dotiahnutý kábel od motora tvoria 4 žily a fázovo napájaný smer hore a dole. V tomto prípade musíte myslieť ešte na spínač s blokovaním proti stlačeniu oboch smerov zároveň, ku ktorému z krabice dovediete kábel (3×1,5 CYKY). Tu si to môžete zjednodušiť a dotiahnuť prívod aj kábel od motora až pod interiérový vypínač.

Na záver je dobré povedať, že na rolety s elektrickým ovládaním je treba myslieť hneď na začiatku stavby domu. Ak vás zaujala táto možnosť s nespornou výhodou určitého komfortu, obráťte sa na spoločnosť BUILDING Shutter Systems, špičkového výrobcu produktov tieniacej techniky pod značkou Minirol.

Súvisiace články:

Zistite, či sa k vám domov viac hodia vonkajšie screeny, alebo rolety
Predokenná roleta a jej využitie

Autor: Kolektív autorov
Foto: archív firmy Building Shutter Systems s.r.o.
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama