Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Tieniace predmety ako súčasť tepelnej izolácie strechy

Zverejnené: 4. 10. 2019

Trendom či nevyhnutnosťou moderného bývania sú často podstrešné obytné priestory, ktoré rozširujú využitie priestoru vo vnútri domu a ponúkajú aj nové možnosti štýlu, resp. formátu bývania s výhľadom na oblohu.

Vonkajšia roleta VELUX je účinný pomocník v priebehu celého roku. Zabrání prehrievaniu v lete a šetrí Vašu peňaženku v zime.

Tento priaznivý posun v myslení sa deje na pozadí ešte stále platného teplovzdušného konceptu tepelnej ochrany budov z konca minulého tisícročia, ktorý len neohrabane alebo vôbec pracuje so sálavými dejmi v ovzduší a so slnečným žiarením. Verme, že sa to zmení a že predpisy o tepelnej ochrane budov budú stále viac v súlade s reálnou prírodou, kde má vzduch len odvodenú rolu.

"Vhodne zvolená tieniaca technika má tepelno-izolačné schopnosti, v zimnom období zabraňuje únikom tepla a šetrí náklady na vykurovanie, v lete naopak prispieva k tomu, aby sa miestnosti neprehrievali a tým prirodzene zlepšuje vnútornú klímu miestností," vypočítava výhody novo podporovaného opatrenia Petr Valdman , riaditeľ Štátneho fondu životného prostredia ČR.

Roleta vie zachytiť až 95 % tepla z letných slnečných lúčov
Roleta vie zachytiť až 95 % tepla z letných slnečných lúčov

Úspora energie a ďalšie prednosti

S vonkajšou roletou od spoločnosti VELUX navyše ľudia ušetria aj na energiách. "Okrem toho, že roleta vie zachytiť až 95 percent tepla z letných slnečných lúčov a tým znížiť teplotu v miestnosti až o 7 stupňov Celzia, totiž dobre poslúži aj v zimnom období. Dokáže znížiť únik tepla cez okno a zmenšiť tak tepelné straty až o 17 percent," opísal význam vonkajšej rolety technický školiteľ spoločnosti VELUX Martin Masár.

Vonkajšiu roletu ľudia ocenia aj pri intenzívnej búrke, daždi alebo v prípade veľkého krupobitia. Dokáže totiž tlmiť hluk a chráni strešné okno pred poškodením. V noci navyše poskytne úplné zatmenie pre ničím nerušený spánok. V južných krajinách, ako je napríklad Taliansko, sú vonkajšie rolety absolútnym štandardom. Pri stavbe každého rodinného domu s nimi ľudia automaticky počítajú. Letné počasie sa u nás navyše začína tomu talianskemu veľmi podobať, takže by sme sa mu mali rovnako ako Taliani vedieť prispôsobiť.

Predokenná markíza

Pokiaľ obyvatelia domu alebo bytu riešia prehrievanie priestorov, ale zároveň si želajú mať ničím nerušený výhľad z okna, alternatívou k vonkajšej rolete je predokenné markíza. Aj tá dokáže znížiť teplotu v miestnosti.

V južných krajinách je vonkajšie tienenie úplným štandardom
V južných krajinách je vonkajšie tienenie úplným štandardom

Vnútorné tieniace doplnky

Potrápiť dokážu v jarných a letných mesiacoch tiež prenikavé slnečné lúče. Pre reguláciu denného svetla sú vhodné vnútorné zatieňujúce doplnky, ako sú napríklad rolety alebo žalúzie. Dokážu vytvoriť príjemnú atmosféru jemne rozptýleným svetlom v miestnosti, alebo naopak v prípade potreby miestnosť úplne zatemniť. Na rozdiel od vonkajších tieniacich doplnkov, ale neochráni miestnosť pred prehrievaním. Spoločnosť VELUX ponúka najrôznejšie typy roliet, od praktickej zatemňujúcej až po dizajnovú rímsku roletu.

Do detskej izby sa napríklad perfektne hodí úplne zatemňujúca roleta s veselými rozprávkovými motívmi. Rodičia môžu svojim potomkom zaobstarať roletu napríklad s Mackom Pú, postavami z Ľadového kráľovstva alebo z filmu Autá.

Ďalšie podrobnosti sa dočítate v článku Ochrana domov nielen pred horúčavami a funkcie vonkajších roliet.

Súvisiace články:

Presvetlenie bungalovov s väzníkovým krovom
Unikátny svetlík Velux s bezrámovým zaobleným zasklením
Inteligentné technológie na veľtrhu Coneco bodovali
Je potrebné zmeniť prístup k modernému stavebníctvu
Zdravší domov s Veluxom

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy Velux
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama