Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Údržba centrálnych vzduchotechnických šácht bytových domov

Zverejnené: 7. 2. 2023

Bytové domy obsahujú na odvetrávanie kuchýň, kúpeľní a záchodov centrálne šachty. Tieto vzduchotechnické zariadenia vedú skrz všetky poschodia až na strechu a v jednotlivých podlažiach sa do nich postupne pripájajú všetky byty. Kvôli čerstvému vzduchu je vzduchotechnické šachty potrebné udržiavať v poriadku a to predovšetkým vtedy, pokiaľ dom už má nové tesné plastové okná.

Centrálna vzduchotechnická šachta vyžaduje údržbu, na ktorú sa často zabúda. Na fotografii stav dlho nečistenej šachty.

Centrálne vzduchotechnické šachty odvádzajú znečistený vzduch, vlhkosť z varenia či prania a ďalšie rôzne nežiaduce pachy z bytu preč. Staré a stále odporúčané normy počítajú s prívodom čerstvého vzduchu bohatého na kyslík prirodzene cez otvorené okná či otvorené dvere. V dobe tesných plastových okien a dverí hrá zásadnú úlohu väčšia frekvencia vetrania, nútená výmena vzduchu. Na to však veľa ľudí zabúda.

Čo robiť, aby ste udržali celý systém odťahu z bytov v dokonalom poriadku?

Všetko začína pri bytoch. V každom byte sú vyústenia do šachty kryté mriežkou, alebo ventilátorom s mriežkou. Niekedy tam býva starý molitan ako filter. Občas sa tiež používali spätné klapky, ktoré by sa mali udržiavať funkčné. Užívatelia bytov by mali všetky tieto odťahové prvky pravidelne čistiť, aby zostali plne priechodné a pokiaľ možné čisté.

Prečo mať v byte čerstvý vzduch a ako vetrať

Dostatočným vetraním a odťahom znečisteného vzduchu si zaistíte zdravé bývanie. Nerobíte to pre nikoho iného než pre seba. S dostatkom kyslíku bude vaše telo oveľa aktívnejšie, výkonnejšie a tiež odolnejšie. Budete oveľa efektívnejšie pracovať, ale aj odpočívať. Jednoducho sa budete cítiť lepšie a celkovo budete zdravší.

Práve v tejto dobe správne vetranie zohráva zásadnú úlohu. Je úplne nevhodné vetrať dlhodobo pootvorenou ventilačkou, ako sa to robilo kedysi. Správne by človek mal niekoľkokrát denne naplno otvoriť okná a vykonať veľmi rýchlu výmenu vzduchu. Vetranie má byť krátke, aby došlo iba k výmene vzduchu v miestnosti, ale nesmie dôjsť k poklesu teploty stien. Týmto vyvetraním dôjde k relatívne malej strate tepla. Naakumulované teplé steny a nahriate radiátory potom rýchlo priestor dohrejú na príjemnú teplotu. Otvorením okien tiež rýchlejšie vyvetráte kuchyňu a sociálne zariadenie, zvýšite odvod znečisteného vzduchu cez centrálnu šachtu.

Ďalej nasledujú odťahové šachty vzduchotechniky. Tie bývajú vyrobené z potrubia rôznych materiálov, najčastejšie z plechu, skôr z osinkocementu a majú buď kruhový alebo hranatý tvar, podľa typu domu. Aj centrálna šachta samozrejme vyžaduje údržbu, na ktorú sa často zabúda. Podľa odborníkov je veľmi užitočné centrálne šachty pravidelne čistiť od nánosov nečistôt, ktoré môžu spôsobovať zvýšenú prašnosť či zapáchanie vo vývodoch horných bytov.

Pravidelné čistenie centrálnych šácht

Klimatizácia či bežná vzduchotechnika musí byť pravidelne čistená a dezinfikovaná. A to isté platí aj pre centrálne šachty. Ideálne je vykonávať čistene pravidelne každých 3–5 rokov.

Dnes špecializované firmy dokážu spraviť rýchle mechanické čistenie šachty špeciálnymi kefovými strojmi a odniesť nečistoty zo šachty preč. Napríklad firma KLIMAHAUS zabezpečuje čistenie šácht veľmi rýchlo a účinne. Dokonca si môžete súčasne objednať aj vydezinfikovať šachty účinnými prostriedkami alebo servis ventilačnej turbíny.

Vyčistená šachta. Mechanické čistenie prebieha kefovými strojmi a následne môže byť povrch tiež vydezinfikovaný.
Vyčistená šachta. Mechanické čistenie prebieha kefovými strojmi a následne môže byť povrch tiež vydezinfikovaný.

Zakončenie vzduchotechniky na streche domu

Posledná časť centrálnych šachiet tvorí konečné vyústenie na streche. Tento koncový prvok musí byť maximálne účinný, pretože ovplyvní celkový výkon odťahu.

Podľa typu domu používame buď pasívne výstupné mriežky, cez ktoré odchádza vzduch preč, alebo centrálne elektrické ventilátory. Veľa domov si tiež nechalo vykonať výmenu nefunkčných ventilátorov za samočinné ventilačné turbíny. Samočinné turbíny sú síce menej účinné ako ventilátory, zato sú účinnejšie ako pasívne mriežky. Turbíny sú tiché a aj bezúdržbové. Navyše neplatíte žiadne náklady na ich prevádzku.

Na mnohých domoch stále nájdeme pôvodné ventilátory či pasívne mriežky.
Na mnohých domoch stále nájdeme pôvodné ventilátory či pasívne mriežky.

Nové moderné ventilátory s reguláciou

Najúčinnejším riešením sú funkčné ventilátory. Pokiaľ totiž na dome máte nefunkčný centrálny ventilátor, potom je šachta do veľkej miery úplne uzavretá a odťah znečisteného vzduchu nefunguje. Ak uvažujete o výmene ventilátora, môžete aplikovať hybridný systém vetrania, tj kombináciu moderného úsporného ventilátora a samočinnej ventilačnej turbíny.

Turbína slúži na zabezpečenie mierneho podtlaku v šachte (aby sa pachy nevracali do bytov), zatiaľ čo silný ventilátor po zopnutí zaistí potrebný rýchly odťah použitého vzduchu až z bytu. Napríklad nový hybridný systém i-Drive od firmy Klimahaus zaistí kombinované vetranie s významnou úsporou za energie, pretože prednostne odťahuje turbínu, a až v prípade potreby (napr. bezvetrie) môžete zopnúť pomocný ventilátor. Používajú sa ventilátory, ktoré nebránia priechodu vzduchu pri ich nečinnosti, na rozdiel od axiálnych ventilátorov znemožňujúcich odťah vo vypnutom stave.

Systém i-Drive je možné naprogramovať vo veľkom rozsahu tak, aby výkon, denný/nočný režim, dĺžka zopnutia ventilátora a tiež jeho tichý chod zodpovedali či už typu domu, tak aj požiadavke investora.

Automatický chod je dnes žiadaným prvkom

Často je oceňovaný automatický systém vetrania, ktorý v závislosti na výkone ventilačnej turbíny sám automaticky spustí pomocný ventilátor a udržiava po celú dobu dostatočné odsávanie z celého domu. Tento systém nemusí byť napojený na centrálne spínače z bytov a teda nehrozí poškodzovanie či nežiaduce trvalé spustenie ventilátora až do jeho zničenia.

Pomáhame ľuďom zdravo bývať

Pokiaľ uvažujete o úprave či vylepšení centrálneho systému odvetrávania, môžete kontaktovať firmu KLIMAHAUS. Ponúkne vám niekoľko zaujímavých riešení či už z hľadiska čistenia šácht, tak aj z hľadiska obmeny centrálnych ventilátorov za nové moderné systémy.

Dnes existuje obrovské množstvo ventilátorov, ktoré je možné veľmi efektívne regulovať tak, aby bol zaistený zodpovedajúci výkon, nízka hlučnosť a pritom spotreba elektriny klesla na minimum.

Firma KLIMAHAUS s.r.o. pôsobí v oblasti dodávky a špecializovanej montáže vybraných produktov.
Firma KLIMAHAUS s.r.o. pôsobí v oblasti dodávky a špecializovanej montáže vybraných produktov.

V prípade bytových domov so šikmou strechou je tiež veľmi užitočné uvažovať o vetraní podkrovného priestoru ventilačnými turbínami. To dokáže významne ovplyvniť účinnosť tepelnej izolácie (tým, že ju udržiava s minimálnou vlhkosťou) aj v lete, kedy turbíny odsávajú prehriaty vzduch, čím podkrovný priestor chladia a obmedzia tým prienik tepla skrz strechu do bytov.

Čítajte tiež:

Autor: Ing. Radim Otýpka
Foto: Archív firmy KLIMAHAUS

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama