Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 16.4.

Ušetrite v zime za kúrenie s novými strešnými oknami

Zverejnené: 6. 10. 2021

Kedysi dávno boli strešné okná synonymom horúčavy v lete a studeného prievanu v zime. Toto všetko ale už patrí do minulosti. Moderné strešné okná VELUX kombinujú skvelé izolačné vlastnosti s výhodami pasívnych solárnych ziskov a dosahujú vynikajúcu energetickú účinnosť. Keďže zima už klope na dvere, je výmena starých okien za nové strešné okná VELUX výborný nápad. Získate s nimi až dvojnásobnú schopnosť tepelnej izolácie a vo vašej tichšej domácnosti budú panovať príjemnejšie teploty. A určite klesnú aj účty za energie!

Prečo je dôležité Uw?

Čím viac tepla necháte uniknúť von, tým viac musíte doma kúriť. Pre úsporu energie je preto potrebné znížiť hodnotu súčiniteľa prechodu tepla označovaného veľkým "U". Táto hodnota sa počíta z tepelných odporov vrstiev, ktoré tvoria celý stavebný prvok - napríklad strechu, stenu alebo okno (pri okne sa používa označenie Uw). Čím je hodnota súčiniteľa prestupu tepla nižšia, tým účinnejšie daný stavebný prvok izoluje, takže vás lepšie chráni pred zimným nečasom.

Nové strešné okná VELUX majú výrazne lepšie izolačné vlastnosti. Zásluhu na tom má ich inovatívna konštrukcia a použitie vysoko kvalitných materiálov. Kým väčšia plocha skla prepúšťa viac slnečného tepla i denného svetla, systém izolácie VELUX ThermoTechnology™ znižuje tepelné straty.

Práve preto platí, že keď vymeníte staré strešné okno VELUX (s Uw = 2,8 W / m2K) za nové okno VELUX Standard Plus (s Uw = 1,0 W / m2K), znížite tepelnú stratu o viac ako 60 %. V podkroví ide o ideálne riešenie, ako ešte pred príchodom zimy získať príjemne teplý a útulný domov s vysokou energetickou účinnosťou.

Výmena je jednoduchá a rýchla

Pretože strešné okná nie sú osadená v stene, ich výmena nevyžaduje žiadne búranie a zaobíde sa bez veľkého neporiadku. Pokiaľ má nové okno rovnakú veľkosť ako pôvodné a nie je potrebné zasahovať do interiérového ostenia, skúsený remeselník prácu zvládne za dve až tri hodiny. Výmena môže odstrániť aj tepelné mosty v konštrukcii strechy okolo okna a s nimi riziko vzniku plesní. Ale hlavne nové okno dokáže dôkladnejšie izolovať od vonkajšieho chladu, takže doma budete mať celú zimu príjemnejšie. Ďalšie zvýšenie energetickej účinnosti dosiahnete, keď okná vybavíte tienením s tepelnoizolačnou schopnosťou. Rovnako ako zimný kabát, aj tieto doplnky je ideálne zhotovovať práve pred zimou. Dvojito plisované rolety a vonkajšie rolety VELUX zlepšia izolačný účinok nových strešných okien a prispejú k zníženiu nákladov na vykurovanie domácnosti.

Pomôžete sebe i planéte

Ak si vyberiete strešné okno VELUX, budete sa cítiť lepšie nielen vy, ale aj naša planéta. Štúdie Programu OSN pre životné prostredie UNEP preukázali, že 40 % energie v Európskej únii spotrebujú budovy. Preto môže voľba okien s lepšími izolačnými vlastnosťami výrazne znížiť spotrebu energie. Nové strešné okná VELUX sú vďaka svojej vysokej energetickej účinnosti významným príspevkom k nízkoenergetickému bývaniu, čo v rámci znižovania globálnej spotreby energie hrá veľkú úlohu.

Uvažujete o výmene strešného okna alebo sa chystáte zaobstarať si ďalšie? Získajte viac informácií na www.velux.sk/prakticke-rady/vymena-okien/program-vymeny-okien a nechajte si poradiť s výberom od odborníkov, aby sa vám bývalo čo najpríjemnejšie.

Súvisiace články:

Presvetlenie bungalovov s väzníkovým krovom
Automatická ventilácia a tienenie strešných okien od spoločnosti Velux
Unikátny svetlík Velux s bezrámovým zaobleným zasklením
Inteligentné technológie na veľtrhu Coneco bodovali
Je potrebné zmeniť prístup k modernému stavebníctvu
Zdravší domov s Veluxom

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy VELUX

Tématické odbory

reklama

Nové

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

THERMO|SOLAR v súťaži Zelený Merkúr 2024 obsadil  3.miesto

THERMO|SOLAR v súťaži Zelený Merkúr 2024 obsadil 3.miesto

Zverejnené 10.4. Po víťazstve v roku 2020, získal v tomto roku najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, a.s., 3.miesto v súťaži Zelený Merkúr 2024 (1.miesto Strabag, s.r.o závod Zvolen, 2.miesto Agro CS Slovakia). Súťaž sa zameriava na… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama