Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Zdravý domov je cestou k vyššej produktivite

Zverejnené: 12. 11. 2020

V roku 2020 všetkých nepríjemne prekvapila epidémia, ktorá mnohých náhle a dlhodobo priviedla k práci z domu. Či už ste fanúšikom takejto práce, alebo si stále ešte zvykáte, prinášame niekoľko tipov ako aj doma podať dobrý pracovný výkon.

Nielen káva či efektívny time management vedia zlepšiť pracovné výkony. Zázraky s produktivitou urobí aj dostatok prirodzeného svetla a kvalitný spánok. S nedostatkom denného svetla sa nespájajú len depresie, priberanie, ale aj choroby srdca či cukrovka. Denné svetlo je však dôležité nielen pre naše fyzické, ale aj pre psychické zdravie a produktivitu. Svetlo je stimulant, ktorý dokáže okamžite pôsobiť na mozog, a tak prirodzene ovplyvňuje aj jeho výkonnosť.

Dostatok prirodzeného svetla je spolu s dostatočným množstvom čerstvého vzduchu hlavným predpokladom pre zdravé vnútorné prostredie. "Denné svetlo má významný vplyv na ľudskú psychiku, ovplyvňuje našu produktivitu, náladu a pocit pohody. Žiadny zdroj umelého osvetlenia totiž nemá rovnaké spektrum a nemení farbu a intenzitu v priebehu dňa," vysvetľuje fenomén denného svetla Klára Bukolská, hlavná architektka spoločnosti VELUX Slovensko.

Náš tip:Vedeli ste, že denné svetlo môžete dostať aj do miestností bez okien?

Prirodzené denné svetlo spolu so všetkými jeho benefitmi je možné mať aj v miestnostiach uprostred dispozície. Zariadi to svetlovod – špeciálny trubicový systém, ktorý privádza denné svetlo zo strechy až tam, kde ho potrebujete. So svetlovodom nemusíte cez deň svietiť napríklad na tmavých chodbách, na schodisku, v šatníku alebo na WC. Ušetríte za energie a váš domov bude bezpečnejší a príjemnejší.

„Svetlovod je veľmi elegantný a zároveň cenovo dostupný spôsob, ako priviezť denné svetlo až doprostred domu. VELUX ponúka svetlovody pre šikmé aj ploché strechy a ich tubus s 98 % odrazivosťou zaistí vynikajúci prestup svetla do interiéru. Ak do nich zabudujete LED osvetlenie, budú svietiť aj v noci,“ radí produktový manažér spoločnosti VELUX Ivo Pavlík. So svetlovodom VELUX privediete prirodzené svetlo aj do tých najtmavších miest vášho domu, pretože je schopný prenášať slnečné i mesačné svetlo do miestností do vzdialenosti až 6 m. Denné svetlo dovedie aj tam, kde by ste ho vôbec nečakali.

Nezabúdajte na vetranie ani v chladnom počasí

Nielen denné svetlo dokáže pomôcť s dobrou náladou a vyššou produktivitou. Druhým dôležitým faktorom zdravej domácnosti je čerstvý vzduch. Keď otvárame okná len sporadicky, je pravdepodobné, že žijeme v domácnosti s príliš vlhkým a znečisteným vzduchom. Vytvoriť zdravé vnútorné prostredie s dostatkom čerstvého vzduchu je pritom jednoduché. Stačí sa naučiť pravidelne vetrať. A to aj v zime.

Odborníci odporúčajú vetrať krátko a intenzívne aspoň trikrát denne tak, že otvoríte naraz viacero okien. Takto sa vzduch v interiéri vymení rýchlo bez toho, aby došlo k veľkým únikom tepla. Čas vetrania závisí od ročného obdobia. Počas jari a jesene môžete dĺžku vetrania predĺžiť na 15 až 30 minút niekoľkokrát denne a v zime otvorte okná na 5 až 10 minút. Výhodu pri udržiavaní zdravého bývania majú majitelia domov a bytov so strešnými oknami. Okrem toho, že strešné okná privádzajú dnu denné svetlo, umožňujú rýchlo a efektívne prevetrať interiér. Vďaka tzv. komínovému efektu, kedy sa otvoria okná v rôznej úrovni výšky a teplý vzduch uniká smerom hore, sa vzduch v miestnosti vymení ďaleko rýchlejšie.

Náš tip: Dnes už nemusíte myslieť na to, kedy a ako často vetrať!

Strešné okná s inteligentným riadiacim systémom sa o zdravé vnútorné prostredie postarajú za vás. Keď si kúpite elektrické výrobky VELUX INTEGRA® alebo svoje strešné okná doplníte motorom s diaľkovým ovládaním, stačí si dokúpiť už len základný balíček VELUX ACTIVE a vetranie bude prebiehať automaticky „Inteligentný systém VELUX ACTIVE využíva najnovšie technológie a vďaka tomu premýšľa a následne aj koná za obyvateľov domácnosti so strešnými oknami. Monitoruje teplotu, vlhkosť a koncentráciu oxidu uhličitého vnútri domu s cieľom zvýšiť kvalitu vzduchu,“ upresňuje Klára Bukolská, architektka spoločnosti VELUX.

O skupine VELUX

Skupina VELUX už viac ako 75 rokov vytvára lepšie životné prostredie pre ľudí po celom svete. Cez strechu prináša do interiéru množstvo denného svetla a čerstvého vzduchu. Produktový program VELUX sa skladá zo širokej škály strešných okien a svetlíkov, ako aj z riešení pre ploché strechy. Skupina tiež dodáva mnoho druhov dekorácií, rolety a žalúzie, montážne doplnky a inteligentné výrobky na diaľkové ovládanie. Tieto produkty pomáhajú dosiahnuť zdravé a trvalo udržateľné vnútorné prostredie, a to nielen doma, ale aj v práci.

Pobočky VELUX pomáhajú ľuďom po celom svete. Spoločnosť VELUX má obchodné zastúpenie vo viac ako 40 krajinách a celosvetovo pre ňu pracuje približne 10 000 zamestnancov. Skupinu VELUX vlastní VKR Holding A/S, spoločnosť s ručením obmedzeným.

Súvisiace články:

Výmena strešného okna má zmysel
Tri strešné okná v jednom ráme prinášajú ľahkú montáž aj vysokú mieru presvetlenia
Špička vo vývoji: tieniace doplnky strešných okien mieria z Čiech do celého sveta

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Velux
reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama