Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Ako môžete v zime ušetriť vďaka vonkajším roletám?

Zverejnené: 4. 2. 2022

Premýšľate, ako ešte ušetriť peniaze za vykurovanie? Ceny energií neustále rastú a cez okenné otvory stále uniká najviac tepla. Riešením, ako ušetriť energiu, je nielen kvalitne zateplená stavba, ale aj vhodný výber okien a vonkajších roliet.

Vonkajšie rolety nielen, že sú nezastupiteľným pomocníkom v horúcich letných dňoch, kedy dokážu efektívne odtieniť slnečné lúče a udržujú v byte príjemnú teplotu aj bez potreby klimatizácie, ale sú aj výborným pomocníkom v zimnom období . Aké je teda ich využitie v zime?

Okrem zabezpečenia budovy či zamedzenia hluku vám v zime vonkajšie rolety poskytnú ešte jednu veľkú výhodu. Vďaka nim totiž môžete ušetriť až tretinu nákladov za vykurovanie, čo sa vám oplatí najmä v dobe, keď ceny za energie prudko rastú. V zime cez rolety teplo z domu neuniká a vy nemusíte toľko kúriť.

Kvalitné zateplenie je základom pre zimnú sezónu

Ak chcete každú zimu efektívne šetriť za vykurovanie, oplatí sa investovať do zateplenia fasády domu. Vedeli ste ale, že práve okná a dvere uniká z vášho bytu najväčšie množstvo tepla? Jednoduchým riešením úniku tepla môžu byť vonkajšie rolety, ktoré okná dokážu účinne izolovať. Hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, po inštalácii roliet rozdiel určite pocítite, obzvlášť pokiaľ v budove máte veľké francúzske okná alebo dnes tak moderné veľkoformáty.

Dnešná moderná architektúra velí veľkým presklenným plochám, ktoré do interiéru dodajú dostatok denného svetla a zároveň interiér prepoja s exteriérom.
Dnešná moderná architektúra velí veľkým presklenným plochám, ktoré do interiéru dodajú dostatok denného svetla a zároveň interiér prepoja s exteriérom.

Chráňte svoj dom nielen pred zlodejmi

Vonkajšie rolety okrem izolácie, zatemnenia a zabezpečenia taktiež poskytujú ochranu pred vonkajšími vplyvmi. Dážď, vietor, mráz ani snehové vločky cez rolety nemajú šancu prestúpiť až na okenné sklo, vďaka tomu je okno chránené pred nevľúdnym počasím a chladom.

Možno si kladiete otázku, či by rovnako dobre neposlúžili aj obyčajné interiérové žalúzie. Tie však majú za úlohu najmä chrániť vaše súkromie a čiastočne zatemniť miestnosť, o tepelnej izolácii nemôže byť reč, slnko aj zima totiž preniknú oknom a žalúzie ich čiastočne zachytia až v interiéri.

Najväčšie výhody predokenných roliet

  • Regulácia svetla,
  • úspora energie,
  • zníženie hluku,
  • ochrana proti poveternostným vplyvom,
  • zaistenie bezpečia.
  • Vhodné pre každý dom

    Veľký výber vonkajších roliet umožňuje ich použitie na všetkých typoch budov. Jednotlivé typy sa líšia hlavne spôsobom montáže a umiestnením boxu. Sú vhodné pre novostavby aj staršie budovy, kedy sa pri stavbe nepočítalo s inštaláciou roliet.

    Pri výbere zaomietacích roliet je dôležité zohľadniť ich montáž už v projekte. Inštalujú sa totiž priamo pod omietku. Na druhú stranu sú tu predokenné rolety s krycím boxom, tie je možné nainštalovať dodatočne. A tak nevadí, ak s nimi pri samotnej stavbe alebo rekonštrukcii ešte nepočítate. Môžete ich nainštalovať takmer kedykoľvek.

    Diaľkové ovládanie pre väčšie pohodlie

    Nechce sa vám odbiehať od varenia alebo sledujete napínavý seriál? Kvôli zatemneniu okien nemusíte nikam chodiť. Diaľkové ovládanie predokenných roliet zaisťuje ešte väčšie pohodlie a pomáha vytvoriť inteligentnú domácnosť.

    Ako je to v súčasnosti s dotáciami na tieniacu techniku?

    Každá ušetrená suma sa (nielen) pri stavebných prácach počíta. V Čechách vďaka programu Nová zelená úsporám môžete na tieniacu techniku získať dotáciu a ušetriť tak až 50 % nákladov na zadováženie a montáž predokenných roliet i screenových clôn. U nás máme podobný dotačný program s názvom Zelená domácnostiam, ktorý však momentálne poskytuje dotácie len na tepelné čerpadlá, fotovoltické panely, slnečné kolektory a veterné turbíny. Do budúcnosti je však veľmi pravdepodobné, že sa aj vonkajšie rolety – ako účinný nástroj na zamedzenie tepelných strát v zime a prehrievania v lete, dostanú do zoznamu oprávnených zariadení na poskytovanie dotácie.

    Rolety na okná Minirol

    Vonkajšie rolety Minirol ponúkajú nielen kvalitné a funkčné zhotovenie, ale zároveň rôzne možnosti inštalácie. Rolety na okná Minirol vyrába spoločnosť BUILDING Shutter Systems už od roku 2002 a stále si zakladá na individuálnom prístupe a kreatívnom riešení pre každú stavbu.

    Zaujíma vás viac? Kontaktujte obchodných partnerov a nechajte si vytvoriť ponuku zdarma.

    Čítajte tiež:

    Screenové rolety v pergolách
    Minirol - príjemný chládok aj dostatok denného svetla
    Vonkajšie tienenie okien a jeho vplyv na vnútorné prostredie

    Autor: Kolektív autorov
    Foto: archív firmy Building Shutter Systems s.r.o.
    reklama

    Nové

    HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

    HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

    Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

    Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

    Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

    Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

    Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

    Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

    Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

    reklama