Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Ako sa zbaviť horúčavy v ateliéri či zimnej záhrade?

Zverejnené: 12. 7. 2019

Zimné záhrady, ateliéry či verandy sú prekrásnym architektonickým prvkom so širokými možnosťami využitia. K udržaniu komfortnej klímy vo vnútri týchto priestorov je však potrebné doplniť ich o kvalitné tieniace zariadenie. Nielen do vertikálnych, ale aj do horizontálnych či dokonca šikmých okien je vhodné zatienenie pre zimné záhrady a pergoly – VERANDY.

Horizontálne aj šikmé otvorové výplne

Rodinné domy, chaty aj chalupy často disponujú otvorenými presvetlenými priestormi v podobe ateliérov či zimných záhrad. Veľkú obľubu v nich ľudia majú hlavne preto, že im umožňujú pobyt „vonku“ po celý rok. Rozmerné šikmé či vodorovné okná, ktorými sú tieto bonusové miestnosti zariadené, však vyžadujú vhodné zatienenie. Sama mám takýto ateliér k dispozícii a počas horúcich letných dní mi kvalitné tienenie chýba.

Letná horúčava

Predchádzajúci majiteľ nášho domu nainštaloval do ateliéru interiérové žalúzie. V zatiahnutom stave eliminujú prienik svetla do priestoru, avšak s tepelným žiarením nepracujú efektívne. Ateliér sa preto často prehrieva, sálavé teplo prechádza skrz nich ďalej do vnútorných priestorov domu a teplota v neskorých poobedňajších hodinách tak nielen pod oknami, ale na celom poschodí veľakrát presahuje 40 °C. Zaspať je v tomto prostredí prakticky nemožné.

VERANDY disponujú elegantným a minimalistickým dizajnom a sú tvorené veľmi odolnými  tkaninami Soltis.
VERANDY disponujú elegantným a minimalistickým dizajnom a sú tvorené veľmi odolnými tkaninami Soltis.

VERANDY riešením

Pri hľadaní východiska som na webe firmy ISOTRA narazila na rolety s obchodným názvom VERANDA. Pomenovanie obsahuje druh tieniacej techniky, ktorej hlavnou prednosťou je možnosť inštalácie nielen na vertikálne, ale tiež šikmé či horizontálne, rozmerné plochy. Z troch typov, ktoré sú v sortimente firmy zahrnuté, ma zaujali dva: HRV08ZIP a HRV80ZIP. Funkčne sú si v mnohom podobné, ich odlišnosť spočíva predovšetkým v rozmerových možnostiach a vzhľade. Prvú z uvedených roliet ponúka ISOTRA s garantovanou maximálnou veľkosťou až 25 m2 (v nespraženom stave), druhá bola navrhnutá v subtílnejšom a elegantnejšom dizajne. V oboch prípadoch sú boxy, do ktorých je tkanina rolovaná, tvorené extrudovanými hliníkovými profilmi, ktoré nekorodujú. Obidva typy VERANDY sú navrhnuté tak, aby prekonali nepresnosti v usadení strešnej konštrukcie. VERANDU HRV08ZIP je možné nainštalovať či už z exteriéru, tak interiéru.

Hlavná výhoda VERAND tkvie v zipovom prevedení, vďaka ktorému je látka vždy napnutá. Je tak maximalizovaná termoregulačná funkcia rolety.
Hlavná výhoda VERAND tkvie v zipovom prevedení, vďaka ktorému je látka vždy napnutá. Je tak maximalizovaná termoregulačná funkcia rolety.

Systém zipu

Hlavná výhoda technológie VERAND však tkvie v zipovom prevedení, ktoré obidva typy ponúkajú. Vďaka nemu je látka rolety vždy napnutá, nech už je spustená v akejkoľvek polohe a nehrozí jej vykĺznutie z vodiacich líšt. Táto vlastnosť je neobyčajne dôležitá ako pre zimné, tak letné fungovanie VERANDY. Termoregulačná funkcia rolety umiestnenej v exteriéri sa totiž odvíja od vzniknutej vzduchovej medzery s cirkulujúcim vzduchom (priestor vzniká medzi látkou a sklenenou tabuľou okna) a od „nehybnosti“ tkaniny rolety. Iba ak sa látka nedotýka okna a zostáva stabilná, dokáž zabrániť slnečnému žiareniu, aby okno ohrievalo. Cez VERANDU a vzduchovú medzeru tak neprejde ani viditeľná, ani neviditeľná zložka slnečnej energie. Ak navyše zvolíme roletovú látku bielej alebo svetlej farby, tá je potom na ostrom slnku chladná a nesála teplo ani k okno, tobôž nie do interiéru. Ten je potom chránený celý rok. V lete sa neprehrieva a v zime potom VERANDA plní doplnkovú izolačnú funkciu.

Ovládanie VERANDY je motorické pomocou stenového vysielača.
Ovládanie VERANDY je motorické pomocou stenového vysielača.

Tkaniny Soltis

Nevyhnutnú úlohu vo výslednej kvalite VERANDY a jej tepelno-izolačných vlastnostiach hrá aj použitá látka. ISOTRA využíva výhradne veľmi odolné, pevné, umývateľné a farebne stále tkaniny Soltis. Svojim zložením prispievajú k minimálnej priepustnosti tepelného žiarenia zo slnka. Pokiaľ zvolíte typ Soltis 92, môžete sa spoľahnúť, že Vám bude slúžiť excelentný zatemňujúci prvok. Pri zatiahnutej rolete je v interiéri zachované absolútne súkromie.

Ovládanie

VERANDY je možné ľubovoľne spražiť (až 4 kusy). Veľkosť výsledného tieniaceho zariadenia je tak limitovaná len minimálne. Súčasne s tým je maximalizovaná aj kompatibilita roliet s rozmanitými kompozíciami striech. Ovládanie VERAND, ktoré sú väčšinou umiestnené na oknách vo výškach, je motorická a prebieha zvyčajne pomocou vysielača upevneného na stene.

Rolety VERANDA sú kompatibilné s rôznymi strešnými kompozíciami.
Rolety VERANDA sú kompatibilné s rôznymi strešnými kompozíciami.

Rozhodnutie

Či už látka, z ktorej sú VERANDY vytvorené, tak rolovacie boxy (nech už hovoríme o type HRV08ZIP alebo HRV80ZIP) prispievajú k nadčasovému minimalistickému vzhľadu celého tienenia. Doplnia architektonický sloh každého domu. Ja mám teda jasné. VERANDA je pre náš ateliér ako stvorená. Po zvyšok leta budeme môcť priestor využívať na 100 % bez teplotných obmedzení.

Súvisiace články:

Aké sú možnosti pri výbere okenného tienenia?
Screen - hravosť aj tieň
Zatienenie zimnej záhrady a pergoly
Pergola - moderná je samonosná a bioklimatická
Pergola ARTOSI - nadčasovosť, šmrnc a funkčný prínos za primeranú cenu
Hliníková pergola LUKA s látkovou sťahovacou strechou

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy ISOTRA
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama