Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Bočné tienenie pergoly predĺži záhradnú sezónu až o niekoľko mesiacov

Zverejnené: 16. 11. 2020

Je tu jeseň so svojím nevyspytateľným počasím. Väčšina z nás sa však ešte nechce uzatvárať do interiérov našich domovov. Túži si vychutnať prírodu aj v tom najfarebnejším ročnom období a to zblízka. Teraz je to možné a to vďaka rozmanitým záhradným prístreškom akými sú aj bioklimatické pergoly ARTOSI vyvinuté spoločnosťou Isotra. Ak však chceme využívať túto "vonkajšiu izbu" so všetkým a vyhnúť sa nepohodliu, ktoré prináša chladné ročné obdobie, nestačí len zastrešenie. Dôležité je tiež adaptabilné bočné zatienenie.

Screeny môžu plniť funkciu bočného tieniaceho prvku aj v prípade hliníkovej bioklimatickej pergoly Artosi.

Najčastejší problém, ktorý trápi užívateľa pergoly bez postranného zatienenie, je vietor. Ten v kombinácii s dažďom doslova odrádza od pobytu. Ak chceme predĺžiť dĺžku obdobia, kedy môžeme ako rodina tráviť čas vonku s maximálnym komfortom, je možné pergolu doplniť o bočné zásteny. Zostáva len rozhodnúť, či zásteny umiestniť na všetky otvorené strany, alebo len na tú najviac veternú.

Spoločnosť ISOTRA je nielen tradičným českým výrobcom tieniacej techniky, ale aj vysoko erudovaným odborníkom v oblasti riešenia tienenia v najširšom zmysle slova. Odporúča riešiť vonkajšie zatienenie pomocou materiálov, ktoré odolajú vonkajšiemu prostrediu (slnko, vietor, dážď a sneženie). Dôležité je nájsť kompromis medzi množstvom vstupujúceho slnečného žiarenia tepla a ochranou proti vetru a vlhkosti. Vynikajúcim riešením sú screeny, prípadne vonkajšie žalúzie. V nasledujúcich riadkoch si ich podrobne predstavíme:

Textilná screenová roleta

Ide o veľmi odolný, ale vzdušný textilný tieniaci prvok, ktorý je vhodný špeciálne pre vonkajšie prostredie (dá sa však použiť aj do interiéru). Niekedy je nazývaný nepresne ako bočná, zvislá či vertikálna markíza. Prirovnajme ho ale skôr k roletám moderného vzhľadu. Vyznačuje sa minimalistickým a subtílnym dizajnom, vďaka ktorému vhodne zapadne do akejkoľvek záhrady či terasy. Do pergoly ARTOSI, ktorá je v súčasnosti jedným z najžiadanejších artiklov sortimentu spoločnosti Isotra, možno screeny navyše nainštalovať aj dodatočne (v prípade, že ste s nimi pôvodne nepočítali).

Tieto screeny sú na povrchu tvorené hladkými a odolnými technickými tkaninami (sklené či polyesterové vlákno s povrchovou vrstvou PVC), ktorých prevedenie umožňuje výhľad von, ale obmedzuje pohľad dovnútra. Zaisťujú tak súkromie, ale nebránia kontaktu s okolím. Voliť možno tiež látky typu Blackout, ktoré sú tvorené z viacerých vrstiev, z ktorých jedna z nich je nepriesvitná a umožňuje zatemnenie.

Textilná screenová roleta sa vyznačuje minimalistickým a subtílnym dizajnom, vďaka ktorému vhodne zapadne do akejkoľvek záhrady či terasy.
Textilná screenová roleta sa vyznačuje minimalistickým a subtílnym dizajnom, vďaka ktorému vhodne zapadne do akejkoľvek záhrady či terasy.

Zloženie látky, z ktorej sú screeny vyrobené, významne prispieva aj k vynikajúcemu termoregulačnému efektu, ktorý tento produkt preslávil. Screeny sú počas dňa priehľadné, ale odclonia až 96% slnečného žiarenia a stabilizujú tak pod pergolou príjemné prostredie. Funguje to aj opačne: ak je v pergole umiestnený nejaký terasový ohrievač, zatiahnuté screeny účinne znížia únik tepla von do záhrady. Otvára sa tak možnosť takmer celoročného pobytu na čerstvom vzduchu.

Inou pridanou hodnotou je aj ochrana proti náletom hmyzu. Práve tohtoročné leto prialo komárom či osám, pred ktorými sa v pergole ohraničenej screenami jednoducho schováte. Obzvlášť tie, ktoré sú vedené v bočných lištách systémom ZIP, sú pre nich takmer neprekonateľnou prekážkou. Alergikom potom zatiahnuté screeny v pergole spríjemnia pobyt v záhrade počas peľovej sezóny. Uchytenie zipovým systémom s nerezovými pružinami zabudovanými vo vodiacich lištách zaisťuje neustále dokonalé napnutie tieniacej tkaniny a maximalizuje tak odolnosť roliet proti vetru. Napríklad screenová roleta ALFA-ZIP, ktorej inštalácia do pergoly je vďaka špeciálnemu montážnemu profilu veľmi jednoduchá, sa vyznačuje nadštandardnou odolnosťou voči zaťaženiu vetrom: spadá do triedy 6 a je teda aplikovateľná aj do inak nehostinných podmienok slovenských horských oblastí vyznačujúcich sa základnou hodnotou pôsobenia vetra 0,85 kN/m2.

Roleta SCREEN ALFA-ZIP má unikátny systém líšt, ktorý zabezpečuje jej vysokú odolnosť proti vetru a udržiava textíliu dokonale napnutú na svojom mieste vo vodiacich lištách.
Roleta SCREEN ALFA-ZIP má unikátny systém líšt, ktorý zabezpečuje jej vysokú odolnosť proti vetru a udržiava textíliu dokonale napnutú na svojom mieste vo vodiacich lištách.

Rolety však môžu byť napnuté tiež klasickým spôsobom (tkanina napnutá medzi spodnou lištou a boxom). Ovládanie je najčastejšie elektrické (zariadenie je poháňané vysoko kvalitnými motormi značky Somfy), prípadne manuálne.

Táto roleta sa hodí tiež do lodžií a balkónov v bytových domoch, kde dotvára intímnu zónu, vizuálne dokonale oddelenú od susedov. Prítomnosť screenov triezvo doplní prakticky akýkoľvek priestor, napomáhajú tomu aj hliníkové boxy, ktoré môžu byť či už hranaté pre strohú modernú architektúru, tak zaoblené pre tradičné budovy, vrátane historických objektov. U roliet je možné pospájať dokopy viacero kusov a vzniknutá plocha tieniaceho prvku je potom na pohľad líniovo čistá a zbytočne ju nenarušujú nežiaduce prieluky. Bočné tienenie pergoly možno samozrejme doplniť aj totožným tienením na oknách na dome, čím celý vzhľad domu prirodzene zjednotíme.

Solárny pohon

Pozoruhodnou alternatívou je možnosť solárneho napájania pohonu screenovej rolety. Okrem toho, že ide o veľmi žiadané ekologické a úsporné riešenie, treba vyzdvihnúť aj inú výhodu - nezávislosť na verejnej distribučnej sieti elektrickej energie. Systém je vybavený batériou s prevádzkovou teplotou -20 až +70 ° C a riadiaca jednotka využíva v nej uskladnenú energiu iba vtedy, keď je to aktuálne potrebné.

Pergola ARTOSI s bočným screenom prestavuje modernú a cenovo priaznivú možnosť, ako zvýšiť pobytový komfort. Nie je potrebné obávať sa náhlych zmien počasia – uzatvorený systém ochráni pred vetrom, dažďom alebo inými nepriaznivými poveternostnými vplyvmi.
Pergola ARTOSI s bočným screenom prestavuje modernú a cenovo priaznivú možnosť, ako zvýšiť pobytový komfort. Nie je potrebné obávať sa náhlych zmien počasia – uzatvorený systém ochráni pred vetrom, dažďom alebo inými nepriaznivými poveternostnými vplyvmi.

Žalúzie

Ide o tradičný produkt, ktorý možno aplikovať nielen na okná, ale aj ako bočné zatienenie pergoly. Spoločnosť Isotra ponúka skutočne veľké množstvo konštrukčných variantov, na výber je takisto aj veľké množstvo farebných prevedení a výsledný dizajn pergoly je preto takmer vždy originálny. Medzi „matadorov" sortimentu firmy patria napríklad žalúzie Cetto 80, ktoré sa vyznačujú vynikajúcou stabilitou vo vetre a vysokou pevnosťou v tlaku (zásluhou kvalitných hliníkových vodiacich líšt). Žalúzie Zetta 90, ktorých lamely pôsobia opticky mohutnejšie, sa zase hodia na zatienenie veľkých plôch. Guma, vlisovaná po celej dĺžke lamely, navyše zvyšuje tepelnoizolačnú účinnosť tejto žalúzie a znižuje hlučnosť (pri vetre alebo manipulácii s žalúziou). Dodajme, že užívatelia si u žalúzií všeobecne cenia aj prvotriedny termoregulačný efekt či výborné akustickoizolačné vlastnosti.

Najpoužívanejším typom vo vonkajšom tienení sú žalúzie CETTA 80, ktorých lamely
majú šírku 8 cm a sú v tvaru písmena „C“.
Najpoužívanejším typom vo vonkajšom tienení sú žalúzie CETTA 80, ktorých lamely majú šírku 8 cm a sú v tvaru písmena „C“.

Na záver

Využívať záhradu celoročne je snom väčšiny ľudí. Tráviť napríklad silvestrovské oslavy pod strechou, ale na čerstvom vzduchu, alebo pozorovať v októbri a novembri meniace sa farby jesennej záhrady a nenechať sa pritom obťažovať nepríjemným vetrom či mrholením, je pritom tak jednoduché. Informujte sa o tieniacej technike v spoločnosti ISOTRA, ktorá pre vás navrhne a zrealizuje aj cenovo prívetivé riešenie.

Súvisiace články:

Aké sú možnosti pri výbere okenného tienenia?
Screen - hravosť aj tieň
Pergola - moderná je samonosná a bioklimatická
Zatienenie zimnej záhrady a pergoly

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy ISOTRA
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama