Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Bronzová fasáda študentského internátu v rakúskom Leobene. Ukážka remeselného umenia

Zverejnené: 6. 3. 2023

Študentský internát Collegium Jacobinum na fare v štýrskom Leobene nie je najväčším projektom architektonickej kancelárie Wernera Nussmüllera, ale vďaka noblesnej bronzovej fasáde z fasádnych lamiel Siding patrí medzi jedny z jej najpríťažlivejších a najobľúbenejších.

Ohnutý skelet budovy sa čiastočne opiera o múry starej fary. Skelet kopíruje priebeh súbežnej ulice.

Werner Nussmüller sa snaží hľadať netradičné staviteľské riešenia. V roku 1955 ako jeden z prvých stavil na krížom lepené drevo a od roku 2005 sprevádza rakúske zmenšujúce sa mesto Eisenerz v procese senzačnej obnovy. Jeho architektonická kancelária práve zažila prvú generačnú obmenu a v tom, čo Werner a Inge Nussmüllerovci rozbehli, dnes pokračuje ich syn.

Projekt Collegium Jacobinum sa zrodil ako priama objednávka od miestneho farára. Pre mnohých obyvateľov Leobenu bolo spočiatku ťažké pochopiť demoláciu extrémne schátranej priľahlej cirkevnej stavby zo 16. storočia. Hneď na začiatku plánovania preto bola nadviazaná konštruktívna spolupráca s Riaditeľstvom pre územné plánovanie, pamiatkovou starostlivosťou a ochranou mestskej krajiny. Po roku neúnavnej komunikácie sa nakoniec podarilo získať príslušné povolenia.

Študentský internát Collegium Jacobinum má masívnu drevenú konštrukciu uloženú na železobetónovom prízemnom pôdoryse.
Študentský internát Collegium Jacobinum má masívnu drevenú konštrukciu uloženú na železobetónovom prízemnom pôdoryse.

Nová stavba v blízkosti kostola svätého Jakuba napĺňa miesto novým životom ako študentský internát a ako miesto kultúrneho stretávania. Spoločnosť Nussmüller Architekten sa vydala ojedinelou cestou nielen v prípade masívnej drevenej konštrukcie, položenej na železobetónovom prízemnom pôdoryse. Tesársky majster, ktorý mal na starosti ohýbanie prefabrikovaných panelov s krížom lepeného dreva, použil dômyselný druh skladovania a nápad čiastočne umiestiť budovu bodovo na niekoľko pilierov.

Prevažujúca hliníková zavesená odvetrávaná fasáda v bronzovom odtieni potom kontrastuje s medenou časťou na uličnej úrovni. A predovšetkým, architekti zrealizovali ohnutý skelet budovy, čiastočne sa opierajúci o múry starej fary. Skelete kopíruje priebeh súbežnej ulice. Hliníková fasáda je tak na jednej strane konvexne a na druhej strane konkávne prehnutá.

O projekte:

• Krajina: Rakúsko
• Objekt, miesto: študentský internát, Leoben
• Typ stavby: novostavba
• Architekti: Nussmüller Architekten
• Realizácia: Spitzer Dach
• Typ fasády: Siding
• Farba fasády: bronzová

Nie všetko je cibuľová kopula

Helmut Legenstein pracuje v rovnakej klampiarskej firme už do ukončenia štúdií. V rámci svojho najväčšieho projektu naplánoval a namontoval fasádu o ploche 12 000 m². V Leobene to bolo necelých 500 m², a tak sa muselo ísť do detailu – do posledného milimetra. Legenstein je klampiar telom aj dušou. Neustále starostlivo pracuje na tej či onej veci. Dostal na starosť detailné naplánovanie a realizáciu zavesenej fasády študentského internátu Jacobinum v Leobene. V spolupráci s architektmi nastavil škáry fasádnych lamiel Siding tak, aby bolo možné realizovať mierne prehnutú fasádu a takisto rozhodol o finálnom vzore pokládky.

Na podčiarknutie tvaru budovy boli rôzne dlhé a široké fasádne lamely upevnené skrytým spôsobom. Šírka škár musela byť zohľadnená vzhľadom na ich pozdĺžnu rozťažnosť. „Okrem technického know-how som získal aj jemný cit pre PREFA Siding a jeho tvárnosť,“ uvádza Legenstein. To vysvetľuje, prečo medzery medzi lamelami na fasáde v Leobene tak presne sedia. Od samého začiatku si bol istý, že materiál znesie mierne prehnutie, ktoré každý prvok vytvára. „To, čo sa dnes považuje za individuálne riešenie, bývalo včera štandardom,“ zamýšľa sa nad technickým vývojom a ručnými aplikáciami vo svojom remesle, ktoré sú stále vzácnejšie. „V súčasnej dobe existuje priemyselne vyrábaný systém takmer pre každú architektonickú výzvu. Moderné remeslo si navyše niekedy nezadá s predpísanou pamiatkovou ochranou. Nie všetko je cibuľová kupola,“ hovorí s úsmevom Legenstein a je zrejmé, že miluje skutočnú klampiarsku prácu, nielen čistú montáž.

Súvisiace články:

Fascinujúca fasáda
Individuálny dizajn pre vašu fasádu
Dom ako socha
Hliník - materiál 21. storočia

Autor: Kristian Hanko
Foto: Croce & WIR
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama