Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Bývanie s pozitívnym vplyvom na prírodu: poznajte eko štýl

Zverejnené: 19. 10. 2019

Ekologický štýl je v poslednej dobe považovaný za jeden z najpopulárnejších na svete. Ekológia nie je v kurze len v interiérovom dizajne, ale aj v stavebníctve. Eko štýl šetrí prírodné prostredie a pôsobí pozitívne na dušu aj telo. Ako si teda zariadiť domov, aby bol v súlade s prírodou?

Ak patríte medzi ochrancov prírody alebo si len neviete predstaviť nedeľu bez harmonickej prechádzky v prírode, skúste dať eko štýlu šancu. Zdroj: Photographee.eu, Shutterstock

Všetko začína u dreva

Podobne ako u škandinávskeho štýlu, tak aj u eko dizajnu je kladený dôraz na čisto prírodné materiály. Typickým zástupcom je drevo. Tento smer však charakterizujú aj sklo, kameň, keramika alebo najrôznejšie prírodné tkaniny. Eko štýl sa nevyhýba ani recyklátom z papiera alebo plastu. Prírodné môže byť nielen vybavenie a doplnky, ale aj podlahová krytina. Prírodou sa inšpiruje taktiež farebná schéma interiéru. Ideálne sú neutrálne farby - menovite biela, béžová, hnedá, svetlo modrá alebo zelená. V menšej miere môžete do miestnosti zakomponovať tiež svetlé odtiene pastelových farieb.

Ekologický štýl je v poslednej dobe považovaný za jeden z najpopulárnejších na svete. Ekológia nie je v kurze len v interiérovom dizajne, ale aj v stavebníctve. Eko štýl šetrí prírodné prostredie a pôsobí pozitívne na dušu aj telo. Ako si teda zariadiť domov, aby bol v súlade s prírodou?

Myslite na detaily

Aj keď sa môže zdať eko štýl strohý, opak je pravdou. Stačí doplniť miestnosť vhodnými dekoráciami. Interiér ozvláštnia sklenené alebo hlinené vázy a kvetináče s kvetmi či vetvičkami stromov, prútené koše, najrôznejšia výzdoba z bambusu, trendy koberec v neutrálnej farbe, ale aj drobný drevený nábytok.

Pre eko štýl je esenciálne tiež prirodzené denné svetlo, ktoré je pre ľudský organizmus nevyhnutné. Do lámp a ostatných svietidiel voľte žiarovky s teplým tónom svetla a ideálne v LED variante (je považovaná za veľmi hospodárnu). Tiež prevádzka domácnosti je súčasťou tohto štýlu. Okrem LED osvetlenia tak môžete zauvažovať nad ekologickými čistiacimi prostriedkami alebo vybavením spotrebičmi typu A +.

Zaujímavý text pojednávajúci o osvetlení nájdete aj tu: Svetlo v byte a kancelárii.

Ekológia a udržateľnosť v stavebníctve

Napriek tomu, že ešte nedávno väčšinu stavebníkov nezaujímalo, aké materiály pri svojej práci používajú, teraz sa k prírode sčasti navracia aj odbor stavebníctva. Množstvo ekologických materiálov má výborné fyzikálne vlastnosti a navyše sú šetrné k prírodným zdrojom.

Eko materiál rozpoznáte podľa veľkosti uhlíkovej stopy. Ak medzi sebou porovnáme napríklad pálenú tehlu, hlinu a penový polystyrén, výsledky sú šokujúce. Podľa webu envimat.cz sa najväčší rozdiel nachádza medzi penovým polystyrénom s 4,2 kg CO2 ekv./kg a hlinou s 0,00293 kg CO2 ekv./kg. Uhlíková stopa pálenej tehly je zhruba 0,23862 kg CO2 ekv./kg.

Ekologické zateplenie domu

Väčšina ekologicky šetrných materiálov sa využíva k tepelnej izolácii. Skvelou voľbou je napríklad konope, s ktorým sa pracuje podobne dobre ako s minerálnou izoláciou. Konope neplesnivie, ani neláka zvieratá. Jeho veľká výhoda spočíva v zdravotnej nezávadnosti; nevyvoláva totiž alergické reakcie či dýchacie ťažkosti. Jeho pestovanie prebieha ekologicky a navyše má schopnosť rýchleho dorastania (do výšky štyroch metrov dorastá za zhruba sto dní). Pri výrobe izolácie vzniká minimum odpadu, využívajú sa semená, vlákna aj slama. Nevyužité sú len 3% rastliny. Konopné izolačné dosky sú maximálne difúzne. Okrem toho je táto rastlina využívaná aj na výrobu paropriepustného konopného betónu (biokompozitná zmes konopného pazderia, vápenného spojiva a vody), dostupné sú na trhu aj konopné oleje či lazúrovacie laky.

Predovšetkým v zahraničí je obľúbená ovčia vlna. Je hygroskopická a teda reguluje vlhkosť vzduchu v interiéri, je schopná pohlcovať vodu a jej množstvo môže dosiahnuť až 35% hmotnosti materiálu bez straty jeho izolačných vlastností; na dotyk pritom zostáva suchá a zachováva svoj objem. Možno sa spoľahnúť na jej dlhú životnosť a schopnosť zachovávať trvalú pružnosť. Ide o materiál priedušný, ktorý nebráni prirodzenej ventilácii, navyše je prirodzene rezistentný voči plesniam. Nehrozí ani jej vzplanutie, vlna sa dnes väčšinou impregnuje napríklad vodným sklom alebo boraxom. Okrem iného sú cenené aj jej akusticko-izolačné vlastnosti.

Medzi ďalšie ekologické voľby patria tiež džínsovina vyrábaná z odrezkov vznikajúcich v textilnej výrobe. Ide o novinku, ktorá je využívaná prevažne v USA. Ponúka vynikajúce tepelné aj akustické vlastnosti (jej obľúbenosť stúpa práve v odbore stavebnej akustiky) a ide o 100% zdravotne nezávadný produkt odolný proti plesniam, hubám aj škodcom. Disponuje navyše nízkou ekologickú stopou, jeho výroba totiž vyžaduje minimálnu energiu.

K prírode je šetrná taktiež slama, ktorá môže fungovať ako izolácia aj stavebný materiál so skvelými vlastnosťami. Svojou kvalitnou tepelnou izoláciou je známa už odpradávna. A zabudnúť nemožno ani na drevo. Drevené izolačné materiály poskytujú výbornú tepelnú izoláciu a účinne chránia proti vetru, prachu aj hluku.

Obľubu si získala tiež ľanová izolácia, ktorá je vďaka pomeru cena / výkon používaná pre zateplenie striech, stien aj podláh. Podobne ako ostatné ekologické izolácie, tak aj ľan chráni životné prostredie a prispieva k úspore energie za vykurovanie. Má výborné akumulačné schopnosti, prirodzene reguluje vlhkosť, je tvarovo stabilný a veľmi dobre zvukovo izoluje.

Súvisiace články:

Fenomén baugruppe dorazil do Prahy
Svetlo, zeleň a prirodzený kolobeh prírody v rezidencii Aquas Perma Solar Firma

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama