Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Koľko svetla potrebujete? Nebývajte v tme

Zverejnené: 18. 10. 2019

Zdravie a pohodlie budúcich užívateľov domu by malo byť prioritou hlavne preto, že domy staviame na celý život. Dostatok prirodzeného denného svetla a čerstvého vzduchu sú tým, čomu by sme mali venovať mimoriadnu pozornosť.

Prečo prirodzené denné svetlo?

Denné svetlo hrá v živote človeka zásadnú úlohu. V modernej dobe až 90% času trávime v budovách a preto je úplne zásadné myslieť na dostatok denného svetla v interiéroch. Denné svetlo má významné účinky na náš metabolizmus a psychické zdravie. Príliš málo svetla totiž môže prispievať napr. k vzniku depresií, hlavne v zimnom období. Zásadným spôsobom tiež ovplyvňuje motiváciu a schopnosť sústredenia.

Presvetlenie bungalovov

Klasické dispozičné riešenie väčšiny bungalovov prináša určité špecifiká pri riešení ich presvetlenia. Jedným z nich sú presahy strechy, ktoré môžu výrazným spôsobom obmedzovať presvetlenie interiéru. Ťažšie riešiteľným problémom je potom presvetlenie priestorov uprostred dispozície domu. Tie sú príliš vzdialené od fasádnych okien na to, aby do nich dokázali priniesť dostatok denného svetla a po väčšinu dňa potom miznú v tme. Elegantným riešením je využitie strešných okien a svetlovodov.

Strešné okná poskytujú za rovnakých podmienok najmenej 2 × viac svetla než zvislé okná rovnakých rozmerov a 3 × viac svetla ako vikiere rovnakých rozmerov. Kombinácia zvislých a strešných okien zabezpečí optimálne presvetlenie miestnosti, a to aj v odľahlých kútoch.

Svetlovody potom, aj pri malej investícii, znamenajú veľký prínos v doručení denného svetla a to nielen pre bungalovy, kde je osvetlenie v centrálnom priestore tradične riešené elektrickým osvetlením.

Vďaka svetlovodom je tak možné presvetliť denným svetlom aj miestnosti bez okien, ako napríklad tmavé chodby, šatne či kúpeľne. Táto "lampa na denné svetlo" miesto žiarovky využíva slnko a to dokonca aj v zime, kedy je zamračené, privádza do miestnosti toľko svetla ako tradičná 60 W žiarovka. Množstvo privedeného svetla za ideálnych podmienok (slnečno, leto, južná strana strechy) je až 13 × väčšie ako u bežnej žiarovky a až 4 × väčšie ako u žiarivky.

Zmerajte si jednoducho, koľko denného svetla máte u vás doma

S aplikáciou LUXMETER rýchlo a ľahko zistíte intenzitu osvetlenia. Zároveň vám ihneď ukáže, pre aký priestor sa dané presvetlenie hodí a aké sú odporúčané hodnoty presvetlenia denným svetlom. Aplikácia meria a zobrazuje orientačnú hodnotu intenzity osvetlenia v luxoch (lx). Aplikáciu nájdete na www.velux.sk/luxmeter.

Viac informácií nájdete na webových stránkach www.velux.sk

Súvisiace články:

Automatická ventilácia a tienenie strešných okien od spoločnosti Velux
Unikátny svetlík Velux s bezrámovým zaobleným zasklením
Šaľa pôjde Slovensku príkladom ako renovovať staré rodinné domy
Zdravší domov s Veluxom

Kontakty:
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.
Galvaniho 7/A
821 04 Bratislava
Tel. 02 33 000 543
e-mail: info.sk@velux.com

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama