Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Dažďová voda a zelené strechy

Zverejnené: 5. 10. 2019

Médiá stále chrlia negatívne správy vo veciach klímy. Na planéte vraj ubúda voda, klesá hladina spodných vôd, je menej vody v potokoch a priehradách. Takisto sa topia ľadovce, stúpa hladina morí a pomaly sa potápajú mestá aj celé krajiny. Ako je to teda s vodou? Odpoveď znie, že je jej na planéte stále rovnako, ale musíme s ňou hospodáriť a zadržiavať ju hlavne tam, kde naprší. Začať by sme mali ozelenením striech našich domov.

História zelených striech a ich výhody

Zatrávnené strechy sú známe už stopky rokov. Doklady o nich sú či už v severských krajinách (Kanada, USA, Island, Nórsko, Rusko), tak aj v južných (Tanzánia).

Niet sa čomu čudovať, pretože zelená strecha má mnoho výhod. Okrem toho, že zadržiava práve dažďovú vodu (30-99% zrážok za rok), tak v lete ochladzuje obydlie a v zime ho naopak otepľuje (snehová pokrývka funguje ako tepelná izolácia). Ďalej chráni hydroizoláciu, predlžuje jej životnosť a takisto zlepšuje aj zvukovú izoláciu a znižuje prašnosť.

Zelená strecha môže byť aj miestom odpočinku a relaxácie. Na zelených strechách vyrastajú aj záhrady (jednu takú, ktorá je viac ako 100 rokov stará, môžete vidieť na južnom priečelí zámku Konopiště, ČR). Tieto strechy sú aj pôsobivým architektonickým prvkom a výrazne ovplyvňujú životné prostredie predovšetkým v mestách, kde je každý kus zelene nesmierne dôležitý. Ak chcete mať svoje obydlie so zelenou strechou, určite stojí za to si nájsť šikovnú firmu, ktorá má so zelenými strechami skúsenosti. A nemusíte zostať len pri zelenej strechy.

Optigrün - systémové riešenie "šikmej strechy" a protizosuvné a vodoakumulačné dosky  FKD 58 SD
Optigrün - systémové riešenie "šikmej strechy" a protizosuvné a vodoakumulačné dosky FKD 58 SD

Zelené strechy a spôsoby ich zatrávnenia

Možností, ako mať čo najviac zelene okolo svojho obydlia, je viac. Presvedčili sme sa o tom na veľtrhu BAU 2019 v Mníchove, kde už tradične vystavovala spoločnosť Optigrün international AG; tá sa zaoberá systémovým riešením pre zelené strechy už roky a predstavila tu časť svojho sortimentu.

Prostredníctvom modelov tu boli predstavené systémové riešenia pre vybudovanie plochej strechy s parkovým prevedením, alebo naopak s "bezúdržbovou" zeleňou. Bokom nezostali ani šikmé strešné plochy, ktorých určenie je opäť záhradné / parkové alebo bezúdržbové.

Vodoakumulačná doska FKD 58 SD

Dôležitou vlastnosťou sklonitých zelených striech je ich protizosuvné a vodoakumulačné prevedenie s vyriešeným odvodnením pre prípady vytrvalých dažďov. To presne táto systémová doska ponúka a v rámci toho aj dve systémové riešenia s drenážnymi nopovými doskami Meander 30 a Meander 60.

Dosky dosahujú extrémne nízkeho súčiniteľa odtoku 0,01 a 0,17 a ďalej pred niekoľkými rokmi vyvinutý "škrtiacej systém", u ktorého je možné určiť a regulovať množstvo dažďovej vody, ktorá odteká. Systémovou súčasťou je vodoretenčný box WRB s rôznymi variantmi prevedenia. Tie umožňujú na streche alebo na stropnej doske podzemných garáží zadržať až 140 litrov dažďovej vody na štvorcový meter strešnej plochy. Množstvo odtekanej vody sa potom dá nastaviť prostredníctvom škrtiacej klapky tak, že zo strechy odteká len cca 1 až 10 l / (s • ha) zrážkovej vody.

Systémové riešenie Optigrün - retenčná strecha typu "Drossel"
Systémové riešenie Optigrün - retenčná strecha typu "Drossel"

Popísaným riešením odpadá potreba budovať mimo budovu rôzne nákladné retenčné a vsakovacie opatrenia. Pomocou novo vyvinutého vodoretenčného boxu WRB 80 F uvádza firma Optigrün cenovo priaznivý systém pre realizáciu osvedčených systémových riešení ako "úsporná" a "prírodná" strecha, ako aj retenčné strechy typ Drossel.

Ako zlatý klinec celej prezentácie bol po prvýkrát predstavený nový simulačný program RWS 4.0 a prostredníctvom aplikácie pre predpoveď počasia aj riadený systém odtoku Drossel 4.0 "Smart Flow Control".

Záver

Zelené strechy sú trendom alebo dokonca pre mnohých nevyhnutnosťou súčasnosti: ak sú správne a odborne vykonané, poskytujú investorovi dlhodobý úžitok a mnoho výhod. K správnej realizácii je potrebná dobrá spolupráca rôznych remesiel (tesárov, pokrývačov, záhradníkov). Len tak je možné optimalizovať a realizovať požiadavky investora k spokojnosti všetkých.

Súvisiace články:

Zelených striech by malo byť viac
V Holandsku vybudovali viac ako 300 autobusových zástaviek so zelenými strechami
Prírodná tepelná stabilizácia budov
Bratislava podporí udržateľné hospodárenie so zrážkovou vodou

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama