Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Dômyselná architektúra a energetika nového centra spoločnosti Merida v Nehvizdoch

Zverejnené: 27. 4. 2021

V meste Nehvizdy v Řecké ulici 1121 je od 24. marca 2021 otvorená nová pobočka nadnárodnej spoločnosti Merida, ktorá sem pre zákazníkov z Prahy a okolia presídlila zo súčasnej adresy v Prahe-Čakoviciach. Novostavba púta pozornosť architektonickým riešením, veľkorysou recepciou so vzorkovňou a vystavenými exponátmi, administratívnym zázemím, konferenčnými priestormi a predovšetkým nezvyčajne veľkou skladovou kapacitou, zodpovedajúcou kúpnej sile hlavného mesta Prahy a spádovej oblasti Stredočeského kraja.

Nová budova Merida s jej administratívnou a skladovacou časťou. Pohľad na jej západnú stranu (v smere od Prahy).

Merida je výrobná a obchodná sieť európskeho rozmeru, ktorá ponúka sanitárne zariadenia a hygienické prostriedky. Predaj a hygienický servis celého sortimentu tejto spoločnosti zabezpečujú zamestnanci spoločnosti Merida v deviatich európskych krajinách celkovo na 59 pobočkách v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku, Maďarsku, Rusku, na Ukrajine, v Litve a Lotyšsku (centrálu má v poľskej Vroclavi). Celá skupina Merida má ročný obrat vyšší ako 1,5 miliardy korún (viac než 58 mil Eur). Dnes sa do tejto veľkej skupiny zaradila aj nová prevádzkareň v Nehvizdoch, ktorá je súčasťou spoločnosti Merida Hradec Králové, s.r.o., a ktorá bola založená už v roku 1993 ako súčasť nadnárodnej výrobno-obchodnej siete Merida zaoberajúcej sa sanitárnymi zariadeniami, hygienickými potrebami, upratovacou technikou a s ňou súvisiacou profesionálnou chémiou.

Showroom – fragment z výstavky sortimentu Merida.
Showroom – fragment z výstavky sortimentu Merida.

S veľkou radosťou oznamujeme...

... že v stredu 24. marca 2021 bol otvorený nový predajný a skladovací areál spoločnosti Merida v Nehvizdoch v Řeckej ulici. Dňom 19. Marca sa definitívne uzatvára existujúca pobočka na adrese Praha 9 – Čakovice, ul. Cukrovarská 987. Viac informácií sa dozviete na internetovej stránke Meridy. Zamestnanci sa tešia na vašu návštevu v už zodpovedajúcich moderných podmienkach.

Merida v Českej republike

V Českej republike má firma vlastné pobočky popri Hradci Královom (kde je centrála) a Prahe aj v Brne, Ostrave, Plzni a Českých Budějoviciach. V súčasnosti zabezpečuje klientom zodpovedajúci servis 50 zamestnancov. Na všetkých týchto pobočkách buduje Merida reprezentatívne, príjemné a zodpovedajúce prostredie pre zákazníkov i zamestnancov. Takmer 30-ročná história pôsobenia na európskom a českom trhu a s tým spojené výsledky ju radia k popredným firmám v odbore.

Merida na Slovensku

V roku 2007 založila Merida Hradec Králové, s. r. o., stopercentne dcérsku spoločnosť Merida Bratislava, s. r. o., ktorá od novembra 2015 pôsobí v nových, väčších priestoroch v Bratislave na ulici Turbínova (areál PRESPOR); tu sa podarilo realizovať nový a kompletne vybavený showroom. Na Slovensku spolupracuje Merida Bratislava, s. r. o., s viacerými obchodnými partnermi z dôvodu priblíženia sa zákazníkom na väčšine územia Slovenska.

Sortiment

V tomto článku by sme vám radi priblížili bohatý sortiment sanitárnej techniky, hygienických potrieb, upratovacej techniky a s tým všetkým súvisiacej ponuky profesionálnej chémie. Jedná sa v skratke o tieto položky:

  • papierové uteráky skladané v rolkách,
  • zásobníky na papierové uteráky,
  • toaletné papiere,
  • zásobníky na toaletný papier,
  • priemyselné papierové čistiace prostriedky,
  • stojany na papierové čistiace prostriedky,
  • tekuté a penové mydlá,
  • umývacie pasty,
  • dávkovače tekutých a penových mydiel a pást,
  • osviežovače vzduchu,
  • náplne do osviežovačov vzduchu,
  • vrecká a vrecia na odpadky,
  • koše na odpadky a popolníky,
  • elektrické sušiče na ruky a vlasy,
  • upratovacie vozíky,
  • mopy a príslušenstvo pre umývanie okien,
  • profesionálna upratovacia chémia
  • dávkovacie systémy na chémiu.

Referenčné zákazky

Spoločnosť Merida získala postupom času mnoho zákazníkov z radov tuzemských firiem aj zahraničných investorov, štátnych, samosprávnych a príspevkových organizácií. Merida sa tak dnes radí do skupiny kľúčových firiem a s narastajúcim počtom zákazníkov si buduje stále stabilnejšiu pozíciu na trhu. Medzi najvýznamnejších klientov tiež patrí:

  • České vysoké učení technické v Prahe (ČVUT),
  • Vysoká škola ekonomická v Prahe,
  • BAUHAUS, k. s.,
  • ISS Facility Services, s.r.o,
  • Kaufland Česká republika v.o.s.,
  • ATALIAN CZ, s.r.o.,
  • AAA AUTO, s.r.o.,
  • Sieť multikín Cinestar, s.r.o.,
  • SYNOT REAL ESTATE, k.s.,
  • AERO VODOCHODY a.s.,
  • FOXCONN CZ s.r.o.

na Slovensku napríklad:

  • TZMO Slovakia, s.r.o. v Senci
  • Nemocnica v Banskej Bystrici

a ďalšie centrálne či regionálne pôsobiace subjekty.

Architektúra v podaní Meridy

Samotnému zhotoveniu novej pobočky spoločnosti Merida z pohľadu architektúry (či už ide o pohľad zvonku, alebo zvnútra), ďalej funkčnosti, hodnote pracovného prostredia, čistote, automatizácii a digitalizácii skladového riadenia by sa oplatilo venovať viac článkov. Špeciálny text by sa mohol týkať vonkajšieho a vnútorného architektonického poňatia a stavebného prevedenia budovy. Iný by sa mohol venovať jej okoliu; areál Merida sa v blízkej budúcnosti stane súčasťou rozsiahlejšieho priemyselno-obchodného areálu v blízkosti hlavného mesta; verme, že sa máme na čo tešiť ...

Stavebné riešenie a technické zariadenie

Ako človeka, ktorý sa v rámci svojej profesie (fyzika, a síce v mojej aktuálnej profesii najmä stavebného fyzika) zameriava na vnútornú klímu budov, ma budova novej pobočky spoločnosti Merida skutočne zaujala.

Táto budova systémovo nerieši len zimnú teplovzdušnú tepelnú techniku, ako je štandardom, ale myslí aj na letnú tepelnú techniku budovy a celoročne aj na kvalitný vnútorný vzduch.

Kvalitný vzduch je taký, v ktorom obsah oxidu uhličitého (CO2) nepresiahne zdravotne bezpečnú hladinu 700 ppmv, a ak áno, potom len výnimočne a na krátku dobu. Dodajme, že vonkajší vzduch vykazuje obsah CO2 na úrovni 400 ppmv.

Čo sa týka vykurovania a temperovania vôbec, nová budova spoločnosti Merida rieši nielen zimné vykurovanie budovy, ale aj jej letné chladenie, ktorého potrebu štandardná tepelná technika budovy nevidí. Nevidí ho preto, lebo pracuje len s teplotou vzduchu a ignoruje energeticky veľmi silné sálavé toky tepla, vrátane slnečného žiarenia.

Tepelné čerpadlá zn. DAIKIN majú na starosti celoročnú vnútornú klímu v novej budove MERIDA v Nehvizdoch pre spádovú oblasť Praha, stredné a severné Čechy.
Tepelné čerpadlá zn. DAIKIN majú na starosti celoročnú vnútornú klímu v novej budove MERIDA v Nehvizdoch pre spádovú oblasť Praha, stredné a severné Čechy.

Letná energetika budovy

Popisovaná nová budova spĺňa všetky požiadavky na zimnú energetiku budovy - vrátane tých najvyšších, ktoré všeobecne vychádzajú oveľa lepšie v skutočnosti než výpočtovo "na papieri".

Zvýšenú pozornosť si ale táto budova zaslúži pre svoje "letné správanie". Typická je pre ňu svetlá fasáda, realizovaná hlavne matným pohľadovým reflexným fasádnym opláštením. V zime a aj v noci táto fasáda sála do vonkajšieho prostredia len minimum tepelného žiarenia, čím bráni prechladzovaniu interiéru.

Naopak v lete, najmä počas horúcich slnečných dní, táto fasáda difúzne (rozptýlene) odráža priame slnečné žiarenie s výkonom až 1100 W / m² späť do vonkajšieho priestoru a spolu s ním aj vonkajšie sálavé toky tepla až 700 W / m². Tento kombinovaný letný "príliv" tepla až 1800 W / m² by v prípade tmavej matnej fasády vyvolal nepríjemné prehrievanie interiéru budovy vrátane jej skladiskovej haly.

Presklené fasádne plochy tejto budovy sú navyše vybavené vonkajšími tieniacimi prvkami, či už vo forme zvislých sťahovacích vonkajších žalúzií, alebo vodorovných nadokenných tieniacich presahov, ktoré vytvárajú strechu nad oknami.

Ďalšou pozoruhodnosťou s vplyvom na energetiku budovy spoločnosti Merida je zelená strecha nad jej severnou administratívnou časťou s recepciou, vzorkovňami, kanceláriami a konferenčnými priestormi.

O stabilnú teplotu v administratívnej i skladiskovej časti novej budovy spoločnosti Merida v Nehvizdoch sa popri premyslenom stavebnom riešení starajú najmä tepelné čerpadlá v bivalentnom režime, ktoré v zime zásobujú celý objekt teplom, v lete chladom a po celý rok teplou vodou.

Základné údaje o novej budove Merida

  • Pozemok: 4 000 m2
  • Zastavaná plocha: 1 960 m2
  • Z toho showroom a administratívna časť: 270 m2 (recepcia, kancelárie, konferenčné miestnosti, šatne, prezliekarne, jedáleň, hygienické zázemie – WC, sprchy, umyvárne)
  • Sklad: 1 690 m2 (1 400 paletových miest v 6 podlažiach), zvyšok (cca 450 m2) skladová plocha.

Súvisiace články:

Sanitárne doplnky Merida na našich cestách
Na horu Sněžku za Meridou
Regionálne centrum Olomouc

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy Merida
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama