Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 1.5.

Drevo a strešné okná

Zverejnené: 15. 7. 2019

Tradičným materiálom využívaným na výrobu strešných okien VELUX je drevo. Jedná sa o nenahraditeľný materiál, či už sa jedná o drevo prírodné, alebo o formu kompozitu, nielen pre mechanické vlastnosti, ale tiež pre minimálnu ekologickú záťaž.

Ľahká opracovateľnosť, vynikajúce technické parametre a vysoká estetická hodnota – to sú hlavné atribúty, vďaka ktorým škandinávski výrobcovia stavebných komponentov radi využívajú drevo aj v 21. Storočí. S využitím moderných technologických postupov potom vznikajú unikátne výrobky s dlhou životnosťou a všestranným využitím v akomkoľvek type miestnosti.

Typickým príkladom je dánska spoločnosť VELUX, ktorá na výrobu svojich strešných okien využíva borovicové drevo, ktoré z 96 % pochádza od certifikovaných dodávateľov zaradených do programov PEFC a FSC. Nízky súčiniteľ teplotnej rozťažnosti dreva zaručuje, že pri extrémnych výkyvoch vonkajších teplôt nezmenia strešné okná svoj tvar.

Neustály vývoj a inovácie výrobkov sprevádza VELUX od jeho vzniku pred sedemnástimi rokmi. Príkladom unikátneho riešenia je kombinácia vodotesnej polyuretánovej vrstvy a jadra z tepelne upraveného dreva TMT (Thermal modified timber). To je pri výrobe zahrievané na 175 °C, aby tak vlhkosť v dreve bola nahradená vzduchom, ktorý je oveľa efektívnejším izolantom.

Okrem zníženia tepelných strát je takto upravené drevo oveľa menej náchylné k napadnutiu plesňami. Polyuretánová vrstva je vybavená bielym finálnym lakom s UV filtrom, vďaka ktorému zostáva lak aj pri pôsobení slnečného žiarenia stále biely a nemení svoju farbu. Tieto okná sú preto vhodné do miestností s vyššou vlhkosťou, ako sú kuchyne či kúpeľne.

Spojenie prírodných materiálov a denného svetla

Strešné okná VELUX privádzajú do podkrovia denné svetlo a čerstvý vzduch a tým zlepšujú kvalitu života miliónov ľudí po celom svete. Pozrite sa, ako dokázala rekonštrukcia vidieckej usadlosti v rakúskom Willendorfe dokonale využiť potenciál strešných okien. V podkroví vznikol moderný obytný priestor na spôsob loftu, v ktorom horizontálny pás presklenia na východnej strane a cielene umiestnené strešné okná presvetľujú celú hĺbku miestnosti. Perfektná súhra vertikálneho presklenia pre východ a horného osvetlenia pre intenzitu svetla v spojení s obložením z jedle bielokôrej ponúka fascinujúce svetelné efekty.

Výroba, ktorá nezaťažuje životné prostredie

VELUX dozerá na celý proces výroby od chvíle, kedy drevo opustí píly dodávateľov, až do doby, kedy sú okná zakomponované.

Pri výrobe strešných okien využíva ekologické technológie, ktoré dokážu až sedemdesiať percent odpadu zrecyklovať a zvyšok použiť pre výrobu energie. Celkové emisie oxidu uhličitého počas svojho životného cyklu významne znižujú aj výrobky VELUX. S pomocou solárnej energie, ktorú strešné okná poskytujú zdarma, je redukovaná potreba vyhrievania v zimných mesiacoch.

Rez bezúdržovým oknom
Rez bezúdržovým oknom

Súvisiace články:

Presvetlenie bungalovov s väzníkovým krovom
Automatická ventilácia a tienenie strešných okien od spoločnosti Velux
Unikátny svetlík Velux s bezrámovým zaobleným zasklením
Inteligentné technológie na veľtrhu Coneco bodovali
Je potrebné zmeniť prístup k modernému stavebníctvu
Mali by sme žiť viac v prepojení s prírodou, to je posolstvom novej celosvetovej kampane firmy Velux
Zdravší domov s Veluxom

Kontakty:
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.
Galvaniho 7/A
821 04 Bratislava
Tel. 02 33 000 543
e-mail: info.sk@velux.com

Autor: Redakcia
Foto: Archív firmy VELUX

Tématické odbory

reklama

Nové

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

reklama