Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené: 27. 3. 2024

V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom zohráva fasáda od Ruukki.

Zasadenie do kontextu mesta

Kancelárska budova NORDCITY Obchodná je súčasťou novej IT a technologickej zóny v žilinskej mestskej časti Vlčince. Na ôsmich poschodiach sídlia inovatívne firmy, ktoré oceňujú moderné kancelárie západoeurópskeho štýlu. Blízkosť univerzity, parkovacieho domu a ďalšej občianskej vybavenosti vytvára ideálnu lokalitu pre rozvoj mesta.

S citom pre okolie i design

Budova už na prvý pohľad prirodzene zapadá do okolitej zástavby. Aj keď ide o viacpodlažnú stavbu, jej objem odľahčuje veľkorysé presklenie v horizontálnom smere.

Navrhovať novú budovu do už existujúcej zástavby je výzva. "Vnímame to ako príležitosť na tvorbu prostredia, ktoré je príjemné pre obyvateľov a prispieva k celkovej kvalite života v meste. Zároveň ide o vytvorenie miesta, kde sa ľudia môžu stretávať, pracovať a zároveň zažívať estetický a funkčný dizajn," hovorí kreatívna riaditeľka developerskej spoločnosti Reinoo Renáta Dubec.

To sa premietlo do celkového konceptu novej budovy. "Venujeme zvláštnu pozornosť prírodným prvkom a zeleným riešeniam, aby sme vytvorili administratívne prostredie, ktoré je aj esteticky príjemné," dopĺňa.

Technológia inšpirovaná prírodou

Môže sa to zdať ako oxymoron, ale práve kancelárske a obchodné priestory si vyžadujú jasné prepojenie s prírodou. Stres, nároky na efektivitu a vysoké pracovné nasadenie zvyšujú potrebu blahodárneho pôsobenia zelene.

„Využívame organické tvary, ktoré sa prirodzene vyskytujú v prírode a paletu zemitých farieb, ktorá harmonicky zapadajú do prostredia,“ hovorí Renáta Dubec z Reinoo.

Zamestnanci budovy majú prístup k relaxačným zónam, kde môžu buď odpočívať, alebo ich využiť na neformálne stretnutie. Navyše na streche je zelená zóna s lavičkami, fontánou a pútavým výhľadom na panorámu Žiliny.

Jedinečná, originálna fasáda

Dominantným prvkom obloženia je jeho kovový lesk. "Použitie metalického povrchu fasády bolo zvolené pre jeho schopnosť reagovať na slnečné svetlo. Budova sa stala dynamickou a mení sa počas dňa aj v závislosti od počasia. Vertikálne rebrá fasády dynamiku umocňujú podľa aktuálnej polohy slnka - pri východe a západe vrhajú na fasádu dramatické tiene, vysvetľuje výber fasádneho obloženia Renáta Dubec.

Na budovu NORDCITY Obchodná boli použité na mieru vyrobené oceľové Design profily Ruukki special profile Shark 390 v hnedo-bronzovej metalickej farbe. Dizajn profily vytvárajú na fasáde pravidelný štruktúrovaný povrch a navyše sa rýchlo a jednoducho montujú.

Ekológia v hlavnej úlohe

Čo odlišuje túto budovu oproti desiatkam podobných, je prístup k udržateľnosti. "Smerujeme k získaniu certifikátov LEED a WELL Platinum, čo odráža náš záväzok k environmentálnej zodpovednosti a trvalej udržateľnosti. Investícia do vysoko kvalitných materiálov je dôkazom, že okrem estetickej stránky sa zaujímame aj o funkčnosť a šetrnosť k životnému prostrediu," hovorí projektový riaditeľ Reinoo Roman Petro.

Inovatívny prístup je cítiť v exteriéri aj interiéri. Budova pracuje s efektívnym využitím vody, energie a ďalších zdrojov. "Takisto zelené strešné záhrady nie sú len esteticky príjemné, ale zároveň znižujú riziko prehrievania budovy v letných mesiacoch. Výber materiálov, ktoré zaisťujú dlhú životnosť a nízke nároky na údržbu, sú pre nás nemenej dôležité," dopĺňa Roman Petro.

Od predstáv k realite

Realizácia projektu čelila niekoľkým výzvam a obmedzeniam. Samotné zastavané územie je určené obmedzeným priestorom. Vyžadovalo to nielen presné plánovanie, ale aj efektívnu logistiku dopravy materiálu. "Ďalšou výzvou bola doprava vzduchotechniky na strechu vrtuľníkom, ktorá si vyžiadala presné plánovanie a koordináciu," hovorí Roman Petro z Reinoo.

Spolupráca inšpiruje

Aj vo svete stavebníctva a architektúry sú počuť silné hlasy smerom k trvalej udržateľnosti a znižovaniu emisií. Preto spoločnosť Ruukki pracuje s nadšením na každom projekte, ktorý myslí na udržateľné a nadčasové riešenie.

"Oceňujeme možnosť konzultovať výber materiálu, vzorkovanie a ďalšie parametre s odborníkmi zo spoločnosti Ruukki. Ich skúsenosti, kvalita a schopnosť poskytnúť komplexné riešenie v oblasti fasádnych materiálov nám dávali dôveru, že budú schopní spĺňať naše náročné požiadavky a prispievať k výnimočnosti nášho projektu," dodáva na záver Roman Petro.

Developerská spoločnosť Reinoo má s touto lokalitou ďalšie plány. Žilinská zóna NORDCITY sa čoskoro rozšíri o ďalšiu ekologickú budovu Obchodná 2.

Len vzájomnou spoluprácou môžeme vytvárať moderné stavby s maximálnym ohľadom na životné prostredie, ktoré budú slúžiť aj pre budúce generácie. Poctivé materiály, kvalitné práce a využitie technológií sú kľúčom k pozitívnej zmene. A to spĺňa aj budova NORDCITY Obchodná v Žiline.

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív Ruukki

Tagy

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama