Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizováno: 24. 4. 2024

Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s celoročnou teplotou pohybujúcou sa v rozmedzí 8 až 13 °C je však mnoho.

Medzi oblúkové preklady sa vkladá výplň v podobe keramických (Miako) alebo betónových vložiek. Podľa nich je potrebné voliť rozteč medzi oblúkmi.

Dnešné domy sa väčšinou stavajú bez pivnice. Dôvodom je fakt, že podpivničenie pod celou stavbou je drahé a variant s čiastočným podpivničením všeobecne stavbári neodporúčajú. Menšia pivnica síce vyjde lacnejšie, ale zase vyžaduje výrazne precíznejšiu realizáciu, kedy každá chyba môže v budúcnosti viesť k mnohým problémom. Od porúch v hydroizolácii a súvisiaceho vnikania vlhkosti do stavby cez tepelné mosty až po poruchy statiky (jednotlivé časti domu sú založené na podloží v rôznej hĺbke, ktoré môže mať rôzne vlastnosti). Spozornieť by mali ale aj odporcovia pivníc. To, že pivnica nemusí dávať v dnešnej dobe zmysel, neznamená, že sa situácia za pár rokov nezmení.

Pivnica má celoročne stabilnú teplotu pohybujúcu sa okolo 10 ˚C a stálu vlhkosť.
Pivnica má celoročne stabilnú teplotu pohybujúcu sa okolo 10 ˚C a stálu vlhkosť.

Popri dlhodobom skladovaní zeleniny, ovocia a vína sa určite nájde mnoho ďalších dôvodov, prečo sa do stavby pivnice pustiť. Pivnica má celoročne stabilnú teplotu pohybujúcu sa okolo 10 °C plus stálu vlhkosť a to všetko zadarmo, teda bez potreby vynakladať akúkoľvek energiu. Jej majitelia tým získajú aj väčšiu slobodu pri uchovávaní potravín, ktoré patria do chladu a temna, rôznych nápojov, balenej vody a pod. A pokiaľ do nej predsa len nejaké teplo pustíme, môže sa zároveň stať príjemným miestom na posedenie počas tropických letných dní či slúžiť ako výrobný priestor. Rôznych využití, kedy je pivnica nenahraditeľná, je jednoducho stále veľa. A dobre postavená vydrží bez problému 100 rokov, takže sa za jej životnosti objavia určite aj ďalšie.

Klenby sú jedným z najstarších konštrukčných prvkov a pre pivnice sa využívajú už od dávnych čias. V minulosti bola klenba väčšinou tehlová či kamenná, dnes ju úspešne nahrádzajú prefabrikované oblúkové preklady v kombinácii so stropnými Miako vložkami alebo tehlami. (zdroj: ATBET)

Dobré je, že existuje variant aj pre prípad, kedy sa rozhodnete pivnicu nestavať pod domom. Zaujímavé riešenie totiž predstavuje výstavba pivnice na záhrade. Oproti tej pod domom u nej odpadá mnoho problémov, pričom úžitkové vlastnosti pivnice zostávajú zachované.

Záhradná pivnica má viacero využití

Ešte než kopnete do zeme, je dôležité sa rozhodnúť, k akému účelu má pivnica slúžiť Pre ovocie a zeleninu bude vhodná mokrá pivnica a naopak, ak máte v pláne využiť priestory napríklad na posedenie, zvoľte skôr suchý variant. Pokiaľ dobre nepoznáte stav podložia, nechajte si spraviť tiež hydrogeologický prieskum. Nečakaná spodná voda po dažďoch bude aj v záhradnej pivnici nepríjemná.

Pod obidvomi možnosťami – suchou aj mokrou – sa musia zhotoviť nosné základy. Pri mokrej pivnici ide o základové pasy, pri suchej pivnici potom o monolitickú základovú dosku vybavenú hydroizoláciou. Pri individuálnej stavbe je možné mať dokonca kombináciu suchej a mokrej pivnice, keď jedna časť pivnice bude mať základovú dosku a druhá iba základové pásy.

U mokrej pivnice sa obvodové steny zakladajú na základové pásy.
U mokrej pivnice sa obvodové steny zakladajú na základové pásy.

Realizácia pivnice na záhrade

Záhradná pivnica do 25 m², v odstupovej vzdialenosti od hraníc pozemkov najmenej 2 m a nie hlbšia než 3 metre, realizovaná pri rodinnom dome všeobecne nevyžaduje ohlásenie ani stavebné povolenie. Problematiku rieši Stavebný zákon a v prípade nejasností je dobré obrátiť sa na príslušný stavebný úrad.

Pivnica môže byť zapustená do zeme či svahu – podľa spodnej vody a iných geologických podmienok celkom alebo len z časti. Samotná stavba začína výkopom bagrom a prípravou podložia pre základové pásy, prípadne základovú dosku. V tomto korku sa tiež rieši odvodnenie (drenáž), prívod elektriny, vody apod.

Nasleduje výstavba základovej dosky (pásov) a vztýčenie obvodových múrov budúcej pivnice. Pri svojpomocnej realizácii sa často využíva stratené debnenie v hrúbke 20 až 30 cm (podľa veľkosti pivnice), ktoré je vystužené roxormi s priemerom 12 mm. Dôležité je v každej časti pivnice počítať samostatne s ventiláciou a zaistiť odvod vzduchu vo vrchole klenby a nasávanie vyústené pri podlahe.

Stropných konštrukcií je celé množstvo. My si popíšeme tú na priložených fotografiách, kedy sú na vystavanej stene najskôr osadené oblúkové preklady a následne je medzi nich vložená výplň v podobe Miako vložiek. Na takto zostavenú klenbu – ktorá môže zostať z vnútornej strany pohľadová – sa ďalej pokladá v jednej alebo dvoch vrstvách (podľa následného zaťaženia) kari rohož, ktorá sa previaže so zvislými výstuhami vychádzajúcimi z obvodových stien.

Železobetónové nosníky sa často nechávajú takzvane „priznané“.
Železobetónové nosníky sa často nechávajú takzvane „priznané“.

Medzi kari rohožou a klenbou z Miako vložiek musí zostať medzera minimálne 40 mm. Nasleduje prebetónovanie celej klenby, ktoré je odporúčané realizovať betónom triedy C25/30 v hrúbke 15 až 20 cm. Pred betonážou je samozrejme potrebné klenbu podoprieť.

Záhradné klenuté pivnice ATBET

Pokiaľ vás klenuté pivnice zaujali, neváhajte navštíviť webové stránky www.zahradniklenutesklepy.cz, kde nájdete ďalšie informácie a veľa fotografii z realizácii.

Posledný krok pred zasypaním pivnice spočíva vo vybavení vrchnej strany klenby vhodnou hydroizoláciou. U spodných pivníc sa hydroizolácia aplikuje aj na obvodové steny a napojuje na hydroizoláciu základovej dosky a na hydroizoláciu nad klenbou. Kvôli zabezpečeniu správnej vnútornej teploty má byť nad klenbou aspoň 90 centimetrov zeminy.

Medzi hlavné výhody oblúkových prekladov patria výborné statické vlastnosti a obrovská variabilita.
Medzi hlavné výhody oblúkových prekladov patria výborné statické vlastnosti a obrovská variabilita.

Výhody konštrukcie z oblúkových prekladov

Pokiaľ sa rozhodnete realizovať strop vyššie uvedeným spôsobom s využitím oblúkových prekladov vyplnených Miako vložkami, potom získate popri výborných statických vlastnostiach a peknom vzhľade aj obrovskú variabilitu, kedy priestory môžu byť členené na niekoľko sekcií (miestností), obsahovať chodbu atď. Zároveň sa zaobídete bez použitia ťažkého autožeriavu, pretože aj s tými najdlhšími prekladmi si pri manipulácii poradí napríklad minirýpadlo.

Čítajte tiež:

Záhradné klenuté pivnice
Záhradná klenutá pivnica
Vybudujte si záhradnú pivnicu a užívajte si čerstvej zeleniny a ovocia ešte dlho po zbere
Záhradná pivnica – tipy a odporúčania na výstavbu

Autor: Jiří Hejhálek ml.
Foto: Archív firmy ATBET

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama