Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 5.5.

Omietky, priečky, steny a stropy rekreačných vila domov na brehu Zemplínskej šíravy sú z pórobetónu Ytong

Zverejnené: 19. 1. 2024

Atypické stavby ponúkajú výhľad na vodu, spojenie s prírodou mali spĺňať aj stavebné materiály. Samozrejmosťou boli najvyššie štandardy bývania. Pórobetónové omietky, tvárnice a priečkovky Ytong si spolu so stropmi Ytong vybral investor kvôli vysokej kvalite, príjemnej vnútornej klíme a rýchlosti výstavby.

Foto: Xella Slovensko

Projekt Slnečná Lagúna tvorí deväť vila domov, postavených priamo na brehu priehrady Zemplínska šírava na Medvedej hore. Majitelia domov majú k dispozícii krásnu pláž s pozvoľným vstupom do vody. Široká je tiež ponuka vodných aktivít - vodné skútre a lyže dopĺňa možnosť jachtingu.

Príjemná a zdravá klíma v domoch bola jedna z priorít

Pórobetón Ytong sa vyrába zo zmesi kremičitého piesku, vápna a vody a je tak ideálnym materiálom pre zdravé a trvalo udržateľné stavby. Jeho 100% prírodné zloženie garantuje majiteľom domov zdravú a príjemnú klímu v interiéri. Viladomy projektu Slnečná lagúna vďaka Ytongu dýchajú, udržujú stálu a komfortnú teplotu a vlhkosť v interiéri a chránia zdravie užívateľov.

Foto: Xella Slovensko
Foto: Xella Slovensko

Pre investora bolo kľúčové poskytnúť majiteľom domov maximálny komfort najmä v letných mesiacoch, ale ocenil aj skutočnosť, že Ytong pozitívne ovplyvňuje tepelnú pohodu v priebehu celého roka. Nezáleží na tom, či je vonku zima alebo či za múrmi panujú letné horúčavy. Pórobetónové steny, priečky, omietky a stropy Ytong vila domov na Zemplínskej šírave majú vyvážený pomer medzi tepelnou izoláciou a tepelnou akumuláciou. To znamená, že v zime chránia obyvateľov domov pred chladom a súčasne vedia čeliť vysokým letným teplotám a hrozbe prehrievania. Vďaka svojej pórovitej homogénnej štruktúre majú pórobetónové tvárnice a priečkovky Ytong vo všetkých smeroch rovnaké vlastnosti, a to aj po opracovaní a uložení do steny či priečky. Absencia tepelných mostov je napokon jednou z veľkých predností stavieb zo stavebného systému Ytong.

Foto: Xella Slovensko
Foto: Xella Slovensko

Tvárnice a priečkovky Ytong tvoria milióny vzduchových pórov, takže murivo z tohto materiálu funguje ako ochranná membrána domu

Drobným pórom vďačí Ytong za fakt, že v pórobetónových tvárniciach a priečkovkách nedochádza ku kondenzácii vodných pár, steny a priečky tak prirodzene dýchajú. Póry taktiež umožňujú odviesť prebytočnú vlhkosť z interiéru alebo ju naopak uvoľniť v prípade, že je v dome príliš vysušený vzduch – tvárnica i priečkovky Ytong fungujú ako dobre pracujúce funkčné oblečenie, ktoré reguluje telesnú teplotu a odvádza pot.

K rýchlej výstavbe prispeli aj omietky Ytong a masívny strop Ytong Ekonóm

Všetky domy vyrástli počas desiatich mesiacov. Investor využil aj systémovú ponuku stavebného systému Ytong. Výhodou bola aj jeho variabilita a možnosť reagovať na požiadavky majiteľov. Vnútorná omietka Ytong môže byť použitá ako finálna vrstva, pokiaľ však dá majiteľ prednosť hladkému povrchu steny, nanáša sa v druhej vrstve hladená vnútorná sadrová stierka. Táto kombinácia má množstvo výhod – vnútorná omietka Ytong je vysoko priedušná, vystužená vláknami a vyniká výbornými tepelnoizolačnými vlastnosťami. Sadrová stierka má extra hladký povrch a zaisťuje hygienickú čistotu prostredia.

Foto: Xella Slovensko
Foto: Xella Slovensko

Zelené strechy viladomov nesú veľké množstvo substrátu, takže strop musel spĺňať tak požiadavku investora na rýchlosť výstavby, ako aj potrebné statické parametre. Voľba stropu Ytong Ekonóm priniesla oboje, a navyše k tomu aj výborné tepelnoizolačné vlastnosti a príjemnú klímu vo vnútri všetkých domov.

Súvisiace články:

Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Nové veľkoformátové tvárnice Ytong, priečkový panel Ytong Jumbo a Silka Tempo

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Xella

Tagy

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Zverejnené 4.5. Jarné lúče a prebúdzajúca sa príroda lákajú k obmene našich domovov. Tohtoročnú jar sú v kurze udržateľné bytové doplnky, kvetinové vzory, machové steny, netradičné farebné odtiene, ale aj luxusné štýly bývania – trendy pre jarnú sezónu 2024 skrátka… ísť na článok

reklama