Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Prichádza čas zazimovať záhradu a s ňou aj vonkajšie tienenie

Zverejnené: 28. 9. 2021

Horúcim letným dňom odzvonilo a vystriedalo ich chladnejšie a premenlivé počasie. To je najvyšší čas pripraviť na zimu celú záhradu vrátane screenových clôn či vonkajších roliet. Mali by ste to stihnúť skôr, než prídu prvé mráziky.

Záhradný nábytok, pergola, bazén aj vonkajšie tienenie vyžadujú na jeseň starostlivosť, aby mohli slúžiť aj ďalší rok. A je jasné, že do takej práce sa každý nehrnie hneď. Na začiatku si preto vytvorte plán. Ideálne je postupovať od domu smerom do záhrady, nech sa v tej práci nestratíte. Štartovacia čiara je teda vonkajšie tienenie.

Screenové clony

Na vonkajšie tienenie sa vybavte metličkou, vedrom, handrou a čistou vodou, prípadne vodou s mydlom či prípravkom na umývanie riadu. Oblúkom sa vyhnite akýmkoľvek saponátom, riedidlám či rozpúšťadlám. Screenové clony sú síce odolné a všeličo vydržia, to sa však týka hlavne počasia a nie agresívnych chemikálií. Necitlivým čistením by sa mohli poškodiť.

Rám screenov aj samotnú textíliu omeťte od väčších nečistôt. Následne navlhčenou handrou všetko dočistite.

Vonkajšie rolety

Druhým typom tienenia, ktorý máte možno doma, sú vonkajšie rolety – začiatok ich údržby je rovnaký ako pri screenových clonách. Úlohou číslo jeden je zbaviť jednotlivé lamely nečistôt. A myslite aj na vodiace lišty. V tomto prípade nemusíte používať len handru, aby ste dosiahli perfektný finiš. Môžete si uľahčiť prácu napríklad záhradnou hadicou alebo vysokotlakovým čističom.

Uloženie na zimný spánok – áno, či nie?

Len čo máte umyté vonkajšie tienenie, nechajte ho poriadne uschnúť. V medzičase si rozmyslite, v akej pozícii screenové clony necháte po celú zimu. Chcete ich mať stiahnuté, alebo, naopak, zrolované? Vyberte si jeden z variantov a zostaňte pri ňom až do jari. Screenové clony totiž pri nižších teplotách namŕzajú, takže akoukoľvek manipuláciou v zamrznutom stave ich môžete zničiť.

Vonkajšie rolety vám v zimných mesiacoch dokážu v zatiahnutej polohe ušetriť až 30 % na energiách za vykurovanie. Dbajte však na to, aby ste s nimi nehýbali, len čo teploty dlhodobo klesnú na úroveň nuly a nižšie. V takej chvíli by mohli byť lamely k sebe primrznuté a pohybovaním sa môžu poškodiť.

Nebola to žiadna veda! Vonkajšie tienenie máte pripravené na prečkanie zimy. Teraz prichádza na rad všetko ostatné.

Súvisiace články:

Screenové rolety v pergolách
Minirol - príjemný chládok aj dostatok denného svetla
Vonkajšie tienenie okien a jeho vplyv na vnútorné prostredie
Predokenná roleta a jej využitie
Sieťky proti hmyzu

Autor: Kolektív autorov
Foto: archív firmy Building Shutter Systems s.r.o.

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama