Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Tehlová stavba oblečená do smrekovcového dreva

Zverejnené: 18. 9. 2021

Na počiatku bol pozemok v juhočeských Ledeniciach a investorove súkromné výberové konanie s tromi veľmi odlišnými štúdiami. Návrh tehlového a veľkoryso preskleného domu od Ateliéru Vostracký zvíťazil pre svoju praktickosť. Autorom návrhu sa podarilo dokonale pochopiť potreby a priania budúceho majiteľa, vrátane požiadavky na "ladovský" výhľad na kostolík s farou z rohovej, impozantne presklenej pracovne na poschodí aj z terasy na prízemí. Užívateľ domu by ani po troch rokoch bývania nič nemenil, pretože sa mu tu žije a pracuje príjemne - lepšie, než je u súkromných stavieb bežné.

Dom spĺňa všetky požiadavky investora - je nízkoenergetický (prešiel blower door testom a získal dotáciu Zelená úsporám), s dokonalou dispozíciou a nadväznosťou na záhradu, poskytuje krásne výhľady a svojím originálnym tvarom skráteného ihlanu harmonizuje s atypickým pozemkom. „V zadaní pre architektov som mal svoju predstavu funkčnosti domu čo sa týka počtu aj charakteru miestností. Každý návrh bol úplne iný a projekt architekta Vostrackého sa mi jednoducho páčil, navyše na mňa pôsobil najpraktickejšie z pohľadu dlhodobého užívania, povedal by som, že bol ,user friendly'. A ako dom architekt nakreslil, tak ho aj postavil, nič by som nemenil," pochvaľuje si investor.

Nerušený výhľad na malebnú starú zástavbu obce s kostolíkom

Súlad medzi investorom a architektom panoval od samého začiatku a koncepčne sa nemuselo nič meniť. Diskusie sa viedli len o detailoch a na svahovitom pozemku v ploche 1 281 metrov štvorcových vyrástla tehlová stavba s prevetrávanou fasádou obloženú smrekovcovými latami a fasádnymi doskami a s veľkými presklenými plochami. Pozemok pri príjazdovej komunikácii je na dlhšej strane orientovaný na juhozápad a je z neho vidieť na pôvodne ranogotický kostol svätého Vavrinca a priľahlú faru. Obytné miestnosti a rozmerná pracovňa umiestnená na prvom poschodí sú situované tak, aby z nich mal majiteľ nerušený pohľad na malebnú starú zástavbu obce. Vďaka svahovitosti pozemku či už priečne, tak aj smerom k príjazdovej ceste, je dom skvelou pozorovateľnou.

Nízkoenergetický dom s pôdorysom v podobe skráteného ihlanu disponuje dokonalou dispozíciou a nadväznosťou na záhradu, navyše poskytuje krásne výhľady.
Nízkoenergetický dom s pôdorysom v podobe skráteného ihlanu disponuje dokonalou dispozíciou a nadväznosťou na záhradu, navyše poskytuje krásne výhľady.

Pôdorys má podobu skráteného ihlanu

„V našom návrhu sme sa ako vždy zamerali na maximálne využitie pozemku. Výsledná záhrada musí byť dominantná, ucelená a dom s ňou maximálne opticky a funkčne prepojený. Pôdorys stavby má podobu skráteného ihlanu a atypické tvary domu pristanú. Objekt je posunutý k severozápadnému rohu pozemku, takže hlavná južná presklená fasáda vybieha do záhrady a severná je rovnobežná s hranicou pozemku. Plocha záhrady pred domom je vďaka tomu maximálna. Pred garážou je priestor na voľné parkovanie až troch áut, ktorý vzhľadom na prevýšenie pozemku nad cestou nie je oplotený," predstavuje svoje riešenie architekt Josef Vostracký.

Dom je rozdelený na dve časti prepojené terasou. Jednu časť objektu tvorí spomínané podzemné podlažie s garážou, nad ním je priestor využívaný k pracovným schôdzkam alebo na stretávanie s priateľmi, nachádza sa tu aj malá kúpeľňa a sauna. Majiteľ oceňuje, že najmä pracovné návštevy tak nezasahujú do súkromného obytného priestoru. Z garáže sa po schodisku vystúpi na krytú terasu, ktorá je na úrovni prízemia. Terasa prepája prvú časť domu s tou druhou, kde sa nachádza rodinné zázemie. Na severnej strane je terasa obmurovaná, čím sa tu podarilo vytvoriť úžasnú mikroklímu - zastrešený priestor je dobre ukrytý pred pohľadmi zvonku a majitelia si môžu nerušene užívať nielen terasu, ale aj nadväzujúce bazén.

Z terasy je vstup do spomenutej súkromnej časti domu. V tej je tzv. zádverie, obývacia izba s jedálenským kútom orientovaný do záhrady, kuchyňa s priamym vstupom na terasu a spálne. Z obývacej izby vedie interiérové schodisko do poschodia, kde je pracovňa, detská izba, kúpeľňa a šatňa. „Na mieste súčasnej pracovne mali byť pôvodne dve miestnosti, pracovňa a detská izba. Zatiaľ sme však priečku nerealizovali, pretože deti ešte nemáme, ale vždy bude možné priestor predeliť," vysvetľuje súčasnú veľkorysosť štyridsaťmetrovej pracovne majiteľ, ktorý spočiatku musel odolávať nutkaniu kochať sa výhľadmi na dedinské domčeky namiesto práce. Z pracovne je navyše prístupná pochôdzna strecha nad prízemím, takže môže vyjsť von, "vyčistiť si hlavu a rozhliadnuť sa po kraji".

Na svahovitom pozemku vyrástla tehlová stavba s prevetrávanou fasádou obloženou smrekovcovými latkami a fasádnymi doskami s veľkými presklenými plochami.
Na svahovitom pozemku vyrástla tehlová stavba s prevetrávanou fasádou obloženou smrekovcovými latkami a fasádnymi doskami s veľkými presklenými plochami.

Tehlová konštrukcia s hliníkovými oknami pomohla k získaniu dotácii

Aby dom mohol získať dotáciu z programu Zelená úsporám (na Slovensku máme podobný program s názvom Zelená domácnostiam), boli pre obvodové steny s fasádnym obkladom použité tehly HELUZ FAMILY 25 a hliníkové okenné systémy s trojitým izolačným sklom Schüco AWS 90.SI+. Podzemné podlažie je murované zo šalovacích vybetónovaných tvárnic, strop je železobetónový. Strecha je spádovaná na sever, je realizovaná z drevených KVH nosníkov a zateplená fúkanou izoláciou v hrúbke 400 milimetrov. Pod ňou je ešte inštalačný podhľad s 80milimetrovou minerálnou rohožou. Fasádu tvoria materiály s prírodným dizajnom – smrekovcové laty a fasádne dosky Cembrit. „Pokiaľ na fasádu navrhujem omietku, potom používam murivo HELUZ FAMILY 2in1 hrúbky 500 milimetrov bez potreby ďalšieho zateplenia. Pokiaľ je fasáda obložená doskami alebo drevom, volím tehly HELUZ FAMILY v hrúbke 250 milimetrov, pred ktoré umiestnim dvojitý rošt s minerálnou rohožou a zavesenou fasádou. V technických riešeniach, ktoré používam v spojitosti s architektúrou a tepelnoizolačnými parametrami, mi tehlový systém HELUZ celkom vyhovuje, má k dispozícii všetky potrebné riešenia,” chváli tehlový systém Josef Vostracký.

Terasa prepája prvú časť domu s tou druhou, kde sa nachádza rodinné zázemie. Na severnej strane je terasa obmurovaná, čím sa tu podarilo vytvoriť úžasnú mikroklímu.
Terasa prepája prvú časť domu s tou druhou, kde sa nachádza rodinné zázemie. Na severnej strane je terasa obmurovaná, čím sa tu podarilo vytvoriť úžasnú mikroklímu.

Dom úspešne absolvoval meranie vzduchotesnosti (neprievzdušnosti), takzvaný blower door test, k čomu popri murive prispeli aj kvalitné hliníkové okná a dvere Schüco. „Okná pre pasívny dom musia spĺňať celkovú hodnotu súčiniteľa prechodu tepla za celé okno maximálne 0,8 W/m2K. Spoločnosť Schüco vyvíja hliníkové aj plastové profily s vynikajúcimi tepelnoizolačnými vlastnosťami a práve systém Schüco AWS 90.SI+, ktorý bol na dome použitý, je tým najlepším reprezentantom. Popri čistom dizajne disponuje aj certifikátom potvrdzujúcim vhodnosť pre pasívne domy, pretože dosahuje hodnotu Uf od 0,71 W/(m2K) u stavebnej hĺbky 90 milimetrov,” vysvetľuje Miroslav Culka z realizačnej firmy DAFE-PLAST Jihlava.

K príjemnému životu prispieva aj inteligentné riadenie domácnosti, hovorí majiteľ

„Bývam tu už tri roky a nič by som nemenil. Dom má všetko, čo som od neho očakával, čo nie je obvyklé. Väčšinou sa prvá stavba nevydarí k plnej spokojnosti, ale tu sa to podarilo," rekapituluje majiteľ. Dom je vykurovaný tepelným čerpadlom s vrtom a podlahovým vykurovaním. Rekuperácia zlepšuje vnútornú mikroklímu a pocitovo sa aj vyššie letné teploty zdajú prijateľnejšie aj bez klimatizácie, ktorú v dome nahradzuje podlahové chladenie. Nainštalovaná bola inteligentná elektroinštalácia, vďaka ktorej sú ovládané žalúzie, osvetlenie, kúrenie aj zabezpečenie domu a napríklad aj hudba je rozvedená tak, aby dotvárala atmosféru v jednotlivých miestnostiach. Obrovskou výhodou je zastrešená terasa chránená pred slnkom, ktorú majiteľ využíva v letných mesiacoch aj k práci. Skrátka "user friendly" dom.

Súvisiace články:

Tehly Heluz zvyšujú akustický komfort v bytoch aj kanceláriách
Murovanie s maltou Heluz SIDI je rýchlejšie a úspornejšie
Tehlový dom sa prehol ako luk
Nový preklad Heluz Family 3in1 nosný má variabilný priestor na vonkajšiu tieniacu techniku

Autor: Tlačová správa
Foto: Petr Zikmund

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama