Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

VERANDA SYSTEM: Profesionálne zatienenie veľkých a atypických strešných plôch

Zverejnené: 6. 7. 2021

Vyberanie tieniacej techniky pre veľké alebo atypické strešné okná môže byť často problematické. Ak vyberáme tieniace prvky pre štandardné fasádne okná domu, môžeme si zvyčajne voliť zo širokej škály materiálov a pestrej ponuky roliet, žalúzií či závesov. Ak však potrebujeme zatieniť priestory nachádzajúce sa pod presklenou horizontálnou alebo šikmou strechou, ponuka sa zužuje. Aké možnosti existujú a kam sa po takomto zatienení poobzerať?

U dnešných novostavieb sa stretávame s pomerne veľkými a často atypickými presklenými plochami. Tieto plochy sú často výzvou pre architektov - dodávajú domom nádych luxusu, elegancie, minimalizmu, ale zároveň sa s nimi spája aj náročnejšia údržba a problematickejší výber tieniacej techniky, ktorá by nemala narušiť architektonický zámer.

Najmä v letných mesiacoch do interiéru preniká skrz tieto plochy nadmernú množstvo slnečného žiarenia a miestnosti sa rýchlo zahrievajú. V zime sa naopak stretávame s opačným problémom, ktorým je rýchle chladnutie priestorov. Či už sa jedná o prehrievanie alebo prílišné chladnutie priestorov, v oboch prípadoch ide o nežiaduci efekt a preto je potrebné dbať na vhodné zatienenie, predovšetkým pre šikmé a horizontálne presklené plochy.

Na základe týchto požiadaviek vyvinul BEMATECH, popredný európsky výrobca tieniacej techniky, špeciálne VERANDA SKY systémy, ktoré vyriešia zatienenie rozmerných presklených strešných plôch aj pre tých najnáročnejších zákazníkov. Vyberať môžete z troch rôznych systémov stropného tienenia s patentovanými prvkami - X-SKY, SY-SKY a RR-SKY. VERANDA systémy vyznačujúce sa vysokou variabilitou, umožňujú architektom aj majiteľom nehnuteľností efektívne zatieniť aj veľké a atypické plochy, a to bez toho, aby narušili minimalistický koncept stavebného objektu. Sú určené na zatienenie veránd, zimných záhrad, svetlíkov či veľkých strešných okien, kde pomáhajú regulovať prichádzajúce svetlo a teplo.

SKY systémy možno totiž vďaka rozmanitosti použitých technológií, látok a tiež vďaka flexibilnému dopínaniu látky, inštalovať v akomkoľvek uhle presklenej plochy do veľkosti až 18 m².

Systém X-SKY je do okna uchytený zipsmi a ovládaný je motoricky
Systém X-SKY je do okna uchytený zipsmi a ovládaný je motoricky

Čisté línie a úplné zatemnenie

Ak máte priestor zariadený v minimalistickom štýle, určite vás zaujme dizajn tienenia X-SKY. Ide o interiérovú stropnú roletu ušitú z tzv. screenovej látky. Materiál screenových látok obsahuje prímes skleného vlákna známeho pre svoje prvotriedne technické vlastnosti, vďaka ktorým je maximálne obmedzený prienik či už svetelnej, tak tepelnej energie. Systém X-SKY je do okna uchytený zipsami a ovládaný motoricky. Zipsy a plynové vzpery umiestnené v profiloch vodiacich líšt umožňujú účinné dopínanie látky a v prípade potreby aj úplné zatemnenie priestorov. Systém je dostupný v troch veľkostiach boxov - 89 mm, 103 mm a 131 mm. Zatiaľ čo u prvých dvoch menších veľkostí X-SKY 89 a X-SKY 103 je montáž vykonávaná do ostenia, u väčšieho boxu X-SKY 131 o rozmere 131 mm je možné inštalovať aj na otvor.

Vnútorná stropná roleta X-SKY je tvorená screenovou látkou, ktorá pozostáva z materiálu s prímesou skleného vlákna vyznačujúceho sa vynikajúcimi technickými vlastnosťami.
Vnútorná stropná roleta X-SKY je tvorená screenovou látkou, ktorá pozostáva z materiálu s prímesou skleného vlákna vyznačujúceho sa vynikajúcimi technickými vlastnosťami.

Sofistikované riešenie pre rozsiahle presklené plochy

V podobnom dizajne, ako práve popísaný systém, je systém SY-SKY s dvoma motormi uloženými v protiľahlých boxoch a ovládanými synchronizačnou jednotkou. Prvý z motorov funguje ako ťažná sila, zatiaľ, čo druhý z nich látku napína. Vďaka svojim technickým vlastnostiam dokáže roleta zatieniť rozsiahle okenné plochy až o veľkosti 18 m². Ďalšou výhodou a odlišnosťou od ostatných produktov je aj možnosť výsuvu až do 6,5 m. Vedľa štandardného prevedenia možno roletu objednať aj vo variante so zipsovým pojazdom XSY-SKY, všetko v motorickom prevedení.

Roleta SY-SKY zatienia aj rozsiahle okenné plochy až o veľkosti 18 m2
Roleta SY-SKY zatienia aj rozsiahle okenné plochy až o veľkosti 18 m2

Kombinácia dizajnu a pokrokovej technológie

Zástancovia tradičného vzhľadu iste ocenia tretí tieniaci systém BEMATECH - RR-SKY, ktorý je vhodný najmä na zatienenie zimných záhrad alebo veľkých ateliérových okien. Systém RR SKY sa hodí či už pre vodorovné, tak pre šikmé aj tvarovo atypické presklenia (napríklad lichobežníkové). Z dôvodu umiestnenia roliet vo výškach býva najčastejšie volené motorické ovládanie. Systém možno ovládať aj manuálne rukou, retiazkou alebo kľučkou a vďaka patentovanej brzde spodného profilu ho možno jediným ťahom zastaviť v akejkoľvek polohe. Vodiace lanká, ktoré pohybujú látkou, sú vedené v bovdenoch, čo montážnikom dovoľuje variabilný spôsob inštalácie bočných profilov a profily potom nemusia byť fixované na bokoch kazety, kde je umiestnený navíjací hriadeľ. Ako alternatíva klasického systému RR SKY sa ponúka systém RR SKY s nosnými 6 mm lankami namiesto bočných hliníkových profilov. Tento variant sa používa najmä pri montáži, kde nie je vhodná montáž hliníkových vodiacich profilov.

RR-SKY je možné nainštalovať aj na tvorovo atypické presklenia
RR-SKY je možné nainštalovať aj na tvorovo atypické presklenia

Stropné tienenie pre každého

Tri rôzne systémy s názvom SKY určené na tienenie veránd, zimných záhrad, strešných svetlíkov či veľkých alebo atypických strešných okien, sú synonymom pre funkčnosť a eleganciu. Všetky výrobne spĺňajú svoju základnú funkciu - reguláciu svetla a tepla a takisto aj svoje poslanie vhodne sa prispôsobiť interiéru a plniť zároveň aj dekoratívnu funkciu. Vyberať môžete zo širokého sortimentu ľahko udržiavateľných látok - od odolnejších screenových látok po látky používané na výrobu rímskych roliet. Vďaka rôznorodému výberu materiálov (priehľadné, priesvitné, nepriehľadné, nehorľavé látky), farebných odtieňov a vzorov si vyberie aj ten najnáročnejší zákazník. Všetky látky sú pritom dajú ľahko oprať a sú vysoko odolné. Ak hľadáte vhodné zatienenie pre vašu verandu, zimnú záhradu, strešné svetlíky či veľké alebo atypické strešné okná a potrpíte si na prémiovú kvalitu produktov aj zákazníckej starostlivosti, sú pre vás VERANDA SKY systémy od BEMATECHU tou správnou voľbou.

Veranda RR-SKY
Veranda RR-SKY

Súvisiace články:

Sky systémy - účinné tienenie ateliérových okien
Nová kolekcia Bematech pre tieniace prvky
Luxusné závesy Bematech pre dokonalý vzhľad okna
Zmyselná tieniaca technika Bematech
Nová kolekcia látok Bematech pre tieniace prvky

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Bematech

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama