Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Vonkajšie tienenie pre strešné okná

Zverejnené: 21. 6. 2021

Strešné okná vedia skvele privádzať denné svetlo a dodávajú interiéru krásnu preslnenú atmosféru. V zime vďaka nim nie je potrebné cez deň používať umelé osvetlenie a solárne zisky navyše znižujú náklady na kúrenie. V lete je naopak dôležité myslieť na kvalitné tienenie, aby svetla a tepla zo slnka nebolo až príliš. Prehriatiu miestnosti najlepšie zabránia vonkajšie rolety a markízy.

Vonkajšie tienenie nechá horúčavu za oknom

Účinok vonkajších tieniacich doplnkov v ochrane pred teplom spočíva v efektívnej prevencii. Keď sa včas zablokuje prístup slnečných lúčov k okenným tabuliam, nezahrejú sa a nemôžu prenášať teplo ďalej do interiéru. Vnútorné rolety či žalúzie to nedokážu a tak regulujú iba svetlo prichádzajúce oknami, ale pred horúčavou nijako neochránia. Vonkajšie tienenie je dôležité najmä pri strešných oknách orientovaných na juh a západ. VELUX ponúka tri varianty líšiace sa funkčnosťou. Komplexným riešením je robustná vonkajšia roleta VELUX z bezúdržbovej hliníkovej konštrukcie, ktorá odolá aj tým najnáročnejším poveternostným podmienkam. Vonkajšia roleta v lete zaistí maximálnu ochranu pred slnkom a v zime zlepší tepelnú izoláciu. Zároveň dokonale zatemní interiér a zníži hluk z dažďa a krupobitia. Naopak základným riešením chrániacim pred teplom je markíza VELUX z priehľadnej sieťoviny, ktorá účinne bráni prehriatiu interiéru a zároveň umožňuje výhľad. A zlatou strednou cestou je ľahká vonkajšia roleta na solárny pohon.

Solárne rolety bez problémov nainštalujete aj dodatočne

Ľahká vonkajšia roleta na solárny pohon v sebe spája schopnosť udržať v interiéri chladnejšiu klímu aj ho účinne zatemniť. Je vyrobená z pevnej polyesterovej tkaniny potiahnutej PVC a vystužená hliníkovými lamelami. Tkanina neprepúšťa svetlo, je odolná voči UV žiareniu a nepodlieha degradácii materiálu. Súčasne ľahká vonkajšia roleta VELUX pomáha tlmiť hluk z dažďa (zníženie hluku o 7 dB). Zaujme aj svojim vzhľadom - elegantný štíhly rám a atraktívny dizajn krásne ladí s modernou čiernou strešnou krytinou.

Výhodou solárne poháňanej ľahkej vonkajšej rolety je komfortné diaľkové ovládanie s tichým chodom a plynulým polohovaním. Motor je poháňaný energiou zo slnka, takže roletu ľahko namontujete aj na staršie okná VELUX bez nutnosti zložito privádzať elektrinu. Batéria motora je pravidelne dobíjaná fotovoltickým napájacím článkom, ktorý je diskrétne integrovaný v hornom ráme okna. Dobíjanie funguje na báze denného svetla, teda nezávisle na intenzite slnečného žiarenia. Batéria so solárnym zdrojom zaistí dostatočné nabitie až pre 200 operácií. V praktickom solárnom prevedení VELUX ponúka aj vonkajšiu roletu a vonkajšiu markízu.

Ovládanie mobilom aj inteligentná ochrana pred horúčavou

Rovnako ako všetky diaľkovo ovládané výrobky VELUX, aj solárne napájané vonkajšie tienenie možno ľahko napojiť na inteligentné technológie. Novinka VELUX App Control umožní ich ovládanie prostredníctvom aplikácie v mobilnom telefóne, kde je možné nastaviť aj vlastné scenáre tienenia - napríklad pravidelné ranné vytiahnutie rolety ako budíček. Stiahnuť či vytiahnuť roletu možno prejdením po displeji alebo len vyslovením hlasového pokynu.

Rovnako komfortné je ovládanie vonkajších roliet s inteligentným riadiacim systémom VELUX ACTIVE with NETATMO, ktorý navyše pridáva viacero funkcií automatického riadenia. Sleduje miestnu predpoveď počasia a sťahuje rolety vtedy, keď je to pre príjemnú teplotu v interiéri najvýhodnejšie.

www.velux.sk/chcem-doma-chladok

Súvisiace články:

Presvetlenie bungalovov s väzníkovým krovom
Unikátny svetlík Velux s bezrámovým zaobleným zasklením
Inteligentné technológie na veľtrhu Coneco bodovali
Je potrebné zmeniť prístup k modernému stavebníctvu
Zdravší domov s Veluxom

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy VELUX
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama