Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Zlatá strecha na ostrovnej hale v Lindau

Zverejnené: 20. 1. 2020

Mimoriadna poloha Ostrovnej haly a predovšetkým jej veľkolepá funkcia, ktorú plní, ju predurčili k rekonštrukcii, ktorej výsledok dnes oslňuje a prekvapuje. Unikátny objekt, kde sa okrem iného stretávajú aj nositelia Nobelovej ceny, bol obdarený výraznou strešnou krytinou, ktorá sa stala jeho symbolom.

"Každý projekt je pre nás tak trochu stavbou na zelenej lúke. Začíname úplne od začiatku a spoliehame len na svoj cit, skúsenosti a na svoju kreativitu," rozpráva Moritz Auer, konateľ poprednej mníchovskej architektonickej kancelárie Auer Weber. Jej zamestnanci už mnohokrát v minulosti získali za svoju prácu ocenenie - snáď preto, že kancelária má svoj charakteristický rukopis, vďaka ktorému je nezameniteľná. "Pri tvorbe návrhu sa veľa zameriavame na samotný účel stavby, na okolie aj konkrétne podmienky. A aby som bol úprimný, veľa nám ide aj o celkový efekt," vysvetľuje Auer.

U projektu Ostrovnej haly bola rozhodujúcim faktorom poloha. Budova totiž leží medzi starým mestom, Bodamským jazerom a horami a už od začiatku bolo jasné, že kľúčovou bude strecha objektu. Je totiž viditeľná zo širokého okolia a tvorí symbolickú dominantu stavby.

Premenlivá strecha – od zlatej k červenkastej

Pred samotnou rekonštrukciou nazýval Moritz Auer budovu "obrovská pizzeria", pretože mu niečím pripomínala tieto typické reštaurácie nemenovaného reťazca predávajúceho pizzu. V rámci realizácie teda nestačilo šetrne rekonštruovať, ale bolo potrebné zbaviť budovu takých asociácií. Spomínaná strešná konštrukcia, ktorá je dominantou stavby, pôsobí ako premenlivý horizont. Ten sa mení v priebehu dňa a to v závislosti na intenzite a uhle dopadu svetla aj od dennej doby. Podľa toho vytvára strešná krytina rôzne farebné odtiene, od zlatej k matne hnedej, niekedy až k ľahko červenkasté. "Rozhodli sme sa použiť PREFA Falzonal v zákazkovom odtieni medenej farby, s ktorým sa výrobca naozaj vyhral. Aj vďaka tomu dnes budovu tvorí jeden celok, novo aj s vybudovaným parkovacím domom, ktorý ako keby väčšiu stavbu dokonale kopíroval," upresňuje Auer.

Funkčná variabilita priestoru

Hlavnou požiadavkou rekonštrukcie, bolo pretvoriť okolie veľkej sály, ktoré navyše muselo zostať zachované, pretože sa jednalo o obľúbené miesto prestížnych stretnutí laureátov Nobelových cien. Ostrovná hala bola postavená na začiatku 80. rokov a od tej doby zostala prakticky rovnaká. "Bolo potrebné priestor trochu prevzdušniť a priniesť do neho závan súčasnej modernej doby, ale zároveň zachovať genius loci a emocionálny náboj," rozpráva architekt Auer. Ten musel riešiť aj ďalšie zadanie a urobiť priestor dostatočne variabilný tak, aby mohol slúžiť aj ako viacúčelové kongresové centrum. "Chceli sme vytvoriť skutočné miesto pre stretávanie. Priestor, ktorý bude rovnako dobre slúžiť pre súkromné akcie, ako aj pre veľké oficiálne udalosti. To sa nám našťastie podarilo, takže dnes hala vďaka šikovnému predeľovaciemu systému ponúka mnoho variantov, ako priestor usporiadať. Okrem toho sme sa pri realizácii snažili využiť výhodnej polohy - budova je orientovaná smerom k jazeru," opisuje kľúčové aspekty Auer. Aj vďaka tomu sa dnes Ostrovná hala môže popýšiť príjemnou "jazernou" reštauráciou, ktorá slúži nielen turistom a prestížnym hosťom, ale aj miestnym obyvateľom.

Členitosť a tvar strechy určili materiál

Jeden z rozhodujúcich momentov celej rekonštrukcie nastal pri výbere optimálnej strešnej krytiny a vôbec podoby novej strechy. Tvar strechy je pomerne členitý a tvorí ho 38 rôznych plôch, ktoré majú odlišný sklon, veľkosť i smer. "Ako optimálna sa nám preto javila strešná krytina Falzonal od spoločnosti PREFA Aluminiumprodukte. Navyše rekonštrukcia prebiehala v mesiacoch, kedy kulminovala turistická sezóna, takže išlo aj o rýchlosť. S krytinou PREFA sa pracuje veľmi ľahko, čo nám ušetrilo množstvo drahocenného času a tiež celkový výsledok presne zodpovedá našim predstavám," uzatvára tému majiteľ pokrývačskej firmy, Johannes Bernwieser.

Názor projektu: Ostrovná hala
Krajina: Nemecko
Objekt, miesto: Viacúčelová hala Lindau

Súvisiace články:

Hliník - materiál 21. storočia
Futuristický dizajn budovy technologického centra s použitím strešných šindľov Prefa
Spojenie dobrého jedla a mimoriadnej architektúry zaistí komplexný zážitok
V Českej republike pristálo ufo
Chameleón medzi fasádami
Individuálny dizajn pre vašu fasádu

Autor: Kolektív autorov
Foto: Croce & WIR
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama