Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Ako znížiť spotrebu energie bez nákladných riešení?

Zverejnené: 4. 10. 2022

V tomto článku neponúkame výpočet sofistikovaných rád. Zabúdame aj na špeciálne návody, ako správne dimenzovať vykurovací systém, nesnažíme sa poučovať o možnostiach, ktoré nám prinášajú alternatívne energetické zdroje. Rozhodli sme sa len pripomenúť niekoľko jednoduchých a často starých, ale pozabudnutých riešení, ako ušetriť v domácnosti. Čerpáme aj zo skúseností našich predkov, ktorí sa zo svojej prirodzenej podstaty správali úsporne po celý svoj život a mnohí tak robia dodnes.

Zdroj: Interior Design, shutterstock

1. Údržba kotlov a radiátorov

V prvom rade venujte pozornosť pravidelnej údržbe kotlov. Tá nielen, že predĺži životnosť zariadení, ale tiež zamedzí nežiaducemu navyšovaniu spotreby energie. Popri tom pravidelne čistite povrch radiátorov, ktoré čas od času vyžadujú tiež odvzdušnenie. Že je pre neho tá vhodná chvíľa poznáte napríklad tak, že sa z neho ozýva písanie či špliechanie. Vykurovacie teleso je v takom prípade väčšinou horúce u regulačného ventilu, zatiaľ, čo na opačnom konci je studené – je tam totiž vzduch, ktorý sa neprehreje ako voda a ani radiátor teda dostatočne nehreje.

Venujte pozornosť pravidelné údržbe kotlov. Foto: Friends Stock
Venujte pozornosť pravidelné údržbe kotlov. Foto: Friends Stock

Problém však môže spočívať aj v nízkom tlaku vo vykurovacej sústave. V takom prípade by malo dôjsť k dopusteniu vody. To však prenechajte radšej odborníkom. Pokiaľ chcete len maximalizovať účinok radiátorov na teplotu v miestnosti, je potrebné ničím ich nezakrývať a nestavať pred nich nábytok, aby mohli efektívne sálať teplo do priestoru. To je však samozrejmosťou.

2. Teploty v jednotlivých miestnostiach

Základná rada znie „neprekurujte“. Používajte termostat a udržujte teplotu v jednotlivých miestnostiach na stálej úrovni. Obývaciu izbu nie je potrebné vykurovať na viac než 20 °C, v kuchyni a spálni by mala stačiť ešte nižšia teplota – maximálne 18 °C. Iba v kúpeľni sa odporúča prikúriť, na cca 22 až 24 °C. Myslite pritom vždy na to, že znížením teploty o každý jeden stupeň znížite energetickú spotrebu vášho bytu či domu asi o 6 percent.

Používajte termostat a udržujte teplotu v jednotlivých miestnostiach na stálej úrovni. Foto: Andrey_Popov
Používajte termostat a udržujte teplotu v jednotlivých miestnostiach na stálej úrovni. Foto: Andrey_Popov

3. Vetranie a staré okná

Ak nie je váš dom vybavený riadenou ventiláciou (prípadne s rekuperáciou tepla), musíte pravidelne vetrať. Nespoliahajte sa však na okná otvorené dlhší čas na takzvanú ventilačku. Tými prestupuje iba minimum čerstvého vzduchu a miestnosť tak nimi nie je možné efektívne vetrať. Vzduch sa neobmení, ale povrchy stien a podláh sa výrazne ochladzujú. Vetrajte preto vždy len krátko (5 až 10 minút) a intenzívne, najlepšie prievanom.

Vetrajte vždy krátko a intenzívne, najlepšie prievanom. Foto: Simon Annable
Vetrajte vždy krátko a intenzívne, najlepšie prievanom. Foto: Simon Annable

4. Interiérové textílie

Veľké rozdiely robí aj vhodné zariadenie bytu textilnými doplnkami. Nech už ste fanúšikmi akéhokoľvek interiérového štýlu, v zime vám energiu pomôžu ušetriť rôzne tkaniny. Napomáhajú izolovať aj akumulovať teplo. Zaobstarajte si na podlahy mohutné vlnené koberce alebo napríklad behúne s dlhým vlasom. Na okná zaveste ťažké závesy. Rozdiel spoznáte okamžite. Tým, ktorých dom má ešte staré kastlové okná, pomôže aj zrolovaná deka vložená v medzere medzi jednotlivými okennými tabuľami.

Tkaniny napomáhajú izolovať aj akumulovať teplo. Foto:
Tkaniny napomáhajú izolovať aj akumulovať teplo. Foto:

5. Osvetlenie a prevádzka spotrebičov

Všade, kde je to možné, inštalujte LED svietidlá. Tie pracujú na princípe elektrominiscencie a sú energeticky najúčinnejšie, pretože premieňajú elektrickú energiu priamo na svetlo s minimom vyžarovaného tepelného žiarenia. Samozrejmosťou by malo byť vypínanie spotrebičov v čase, kedy nie sú využívané, namiesto ich udržiavania v pohotovostnom režime. Na noc vytiahnite zo zásuvky napríklad aj wi-fi router. Môžete si obstarať aj tzv. smart zásuvku s funkciou merania spotreby, ktorá umožňuje ovládať pripojené spotrebiče na diaľku a často ponúkajú aj plánovaciu funkciu alebo časovač.

Obstarať si môžete aj smart zásuvku s funkciou merania spotreby. Foto: Stock-Asso
Obstarať si môžete aj smart zásuvku s funkciou merania spotreby. Foto: Stock-Asso

6. Varenie

Pokiaľ môžete, varte na indukčnej platni. Tá prostredníctvom elektromagnetického vlnenia odovzdáva energiu priamo do varnej nádoby, zahrieva len obsah v nádobe a tak neplytvá tepelnou energiou. Pre úplnosť dodajme, že ohriaty obsah následne ohrieva aj nádobu. V každom prípade, nech už varíte na akomkoľvek type spotrebiča, vyberajte vždy taký hrniec, ktorého priemer zodpovedá veľkosti horáka a ktorý zakryjete pokrievkou. Vodu na varenie je tiež vhodné predhrievať v rýchlovarnej kanvici (ako nemáte indukčnú platňu).

7. Chladnička

Chladničku umiestnite pokiaľ možno na chladnejšie miesto. Nemenej dôležité je neprepĺňať ju, ale ani ju neponechávať prázdnu. Nezabúdajte tiež na pravidelné odmrazovanie - každý milimeter námrazy zvyšuje spotrebu energie asi o 10 percent.

Každý milimeter námrazy zvyšuje spotrebu energie asi o 10 percent. Foto: Naviya
Každý milimeter námrazy zvyšuje spotrebu energie asi o 10 percent. Foto: Naviya

8. Voda

Každých päť sekúnd vytečie z otvoreného vodovodného kohútika asi jeden liter vody. S energiou to potom súvisí vtedy, ak odkvapkáva alebo vyteká teplá voda. Tá má totiž medzi bežnými látkami a materiálmi nezvyčajne vysokú tepelnú kapacitu, totiž 4180 J/(kg.K) - vzduch má v rovnakých jednotkách kapacitu 1000,ľad 2000 J/(kg.K).

Znížiť spotrebu je možné aj inštaláciou úsporných perlátorov a termostatických hlavíc. Zdroj: Tik.tak
Znížiť spotrebu je možné aj inštaláciou úsporných perlátorov a termostatických hlavíc. Zdroj: Tik.tak

Eliminujte teda púšťanie najmä teplej vody, napríklad tak, že prestanete umývať riad pod tečúcou vodou. Úsporu môžete tiež dosiahnuť opatreniami v kúpeľni. Namiesto kúpeľa vo vani dajte prednosť sprchovaniu, pričom znížiť spotrebu je možné aj inštaláciou úsporných perlátorov a termostatických hlavíc. Jednou z oblastí, ktoré možno ovplyvniť menej, je pranie. Ak však nechceme nahradiť pranie v práčke ručným praním, nezostáva nič iné, len urobiť aspoň malé opatrenia. Aj tie môžu zohrať svoju rolu. V prvom rade je možné znížiť teplotu prania. Väčšinu bežnej bielizne je možné zbaviť znečistenia praním pri nižšej teplote 30 až 40 stupňov. Zásadou číslo dva by potom malo byť prať len pri úplne naplnenej práčke. Aj moderné práčky s funkciou „polovičného prania“ spotrebujú pri čiastočnom naplnení takmer totožné množstvo elektrickej energie ako práčka plná. A zvážte, či je potrebné využívať sušičku. Jej spotreba je vysoká a na rozdiel od práčky je možné ju nahradiť prirodzeným sušením na vzduchu. Viac tipov v článku Úspora vody v domácnosti aj na záhrade.

9. Na záver trocha optimizmu

Zďaleka najväčším a zároveň najviac ekologickým zdrojom energie je Slnko. Slnečné žiarenie, mieriace na okná, výdatne prehreje interiér. Rovnaké žiarenie potom prehreje strechu, fasádne steny a vonkajšie zasklenie okien až výrazne nad teplotu vonkajšieho chladného vzduchu; v tomto prípade sa straty tepla prestupom znížia alebo je dom dokonca od vonkajších oslnených povrchov prehrievaný.

Vyšší stupeň "práce" so Slnkom je domáca výroba, čerpanie a využitie fotovoltaickej elektriny. Pre mnohých majiteľov domov to už patrí medzi nákladné opatrenia, ale je to významný krok k čiastočnej alebo plnej energetickej sebestačnosti domu. Na tomto webe sa o tom dočítate viac.

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama