Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Denné svetlo a čerstvý vzduch sú nevyhnutné pre psychickú pohodu

Zverejnené: 25. 3. 2023

Kam nemôže slnko, tam musí lekár. Toto múdro našich predkov platí v dnešnej uponáhľanej dobe ešte viac. Denné svetlo, čerstvý vzduch aj pravidelný pohyb v prírode pomáhajú lepšej nálade aj nášmu psychickému zdraviu. Napriek mnohým negatívnym vplyvom posledných rokov sa obyvatelia Slovenskej republiky stále cítia duševne fit.

Obyvatelia Slovenskej republiky sú v drvivej väčšine v dobrej psychickej kondícii. Napriek tomu, že následky covidových lockdownov i neistoty spojené s vojnou na Ukrajine silne rezonujú spoločnosťou a ovplyvňujú psychickú pohodu, 53 % obyvateľov považuje svoje duševné zdravie a psychickú pohodu za dobré, ďalších 14 % dokonca za výborné. Štvrtina ľudí hodnotí svoj psychický stav priemerne, iba 8 % z nás hovorí, že sa majú po psychickej stránke zle.

„V poslednej dobe určite vidíme nárast osôb, ktoré vyhľadávajú pomoc v súvislosti so svojim duševným zdravím. Dôraz na psychické zdravie je dôležitejší ako kedykoľvek predtým, žijeme v dobe plnej stresu, možných neistôt. Psychické problémy by sme nemali podceňovať, mali by sme sa im pokúsiť predchádzať a myslieť na našu duševnú pohodu. Medzi najväčšie stresové faktory patrí aktuálna situácia vo svete aj u nás (vojna na Ukrajine, inflácia a s ňou spojená ekonomická kríza), vzťahy, či už partnerské, rodinné, alebo pracovné, finančná situácia, stres v práci, zdravie vlastné aj najbližších,“ hovorí psychologička Nikola Brandová s tým, že stres a duševnú nepohodu viac odnášajú ženy ako muži.

Liek na duševnú nepohodu? Svetlo a čerstvý vzduch

„Dostatok denného svetla a príliv čerstvého vzduchu prispievajú nielen k duševnému, ale aj k fyzickému zdraviu. Pritom práve málo denného svetla a nedostatok ventilácie patrí medzi hlavné neduhy nielen bývania, ale aj verejných budov,“ vysvetľuje architekt spoločnosti VELUX Marek Petrík.

VELUX patrí medzi svetových lídrov v oblasti zdravého bývania, prostredníctvom svojich strešných okien a ďalších produktov už 80 rokov napomáha zlepšovať vnútornú klímu domácností aj verejných budov predovšetkým tým, že sú vnútorné priestory dostatočne presvetlené a majú stály príliv čerstvého vzduchu. „Prístup k dennému svetlu doma alebo na pracovisku zaisťuje lepšiu náladu, znižuje sklony k depresiám, vylepšuje náš spánok, pomáha s vytváraním dostatočného množstva vitamínu D. Aj preto prakticky všetky naše inovácie mieria smerom k dostatku denného svetla a čerstvého vzduchu a odstraňovaniu všetkých rizík vnútornej klímy,“ dodal marketingový manažér spoločnosti VELUX Zdeněk Okáč.

Prístup k dennému svetlu doma alebo na pracovisku zabezpečuje lepšiu náladu, znižuje sklony k depresiám, vylepšuje náš spánok, pomáha s vytváraním dostatočného množstva vitamínu D.
Prístup k dennému svetlu doma alebo na pracovisku zabezpečuje lepšiu náladu, znižuje sklony k depresiám, vylepšuje náš spánok, pomáha s vytváraním dostatočného množstva vitamínu D.

Podľa aktuálneho prieskumu sa vo výbornej psychickej pohode cíti 17% mužov a len 10% žien. V dobrom psychickom stave sa považuje 55% mužov a 51% žien, naopak zle sa po psychickej stránke cíti 7% mužov a 9% žien.

„Už v rozprávkach sa často hovorilo o tom, že pre zdravie je dôležitý čerstvý vzduch a denné svetlo. V dnešnej dobe to platí dvojnásobne. Jednoduchou radou na zachovanie duševného zdravia je tak pravidelný pohyb v prírode, dostatok prirodzeného svetla doma aj v práci a pravidelné vetranie,“ dodala Nikola Brandová. Pozitívny vplyv prírody potvrdzuje aj aktuálny prieskum, 87 % opýtaných uvádza, že sa cítia v dobrej nálade, pokiaľ trávia čas v prírode.

„Našu náladu ovplyvňuje hormón serotonín, často nazývaný ako hormón šťastia alebo hormón dobrej nálady. Podľa početných štúdií ovplyvňuje serotonín nielen pocit šťastia, ale môže tiež znižovať nepríjemné pocity strachu a úzkosti. Hladinu serotonínu v našom tele môžeme optimalizovať napríklad pohybom vonku, dostatkom spánku alebo prísunom jasného svetla. Práve preto má prirodzené denné svetlo a čerstvý vzduch na našu náladu tak pozitívny vplyv,“ uzavrela Nikola Brandová.

S prichádzajúcim jarným obdobím hurá do prírody

Čerstvý vzduch je pre naše zdravie životne dôležitý, pretože nám pomáha jasne myslieť a cez deň nám dodáva energiu, zatiaľ čo v noci prispieva k lepšiemu spánku. Pokiaľ zvolíme automaticky ovládané strešné okná, zaistia nám čerstvý vzduch, odstránia vlhkosť aj prach. Výmenou okien odstránime prievan, sálavý chlad a navodíme tak pocit pohody, ktorý nás môže vzpružiť a obnoviť našu hladinu energie.

Čerstvý vzduch je pre naše zdravie životne dôležitý, pre jeho dostatočný prísun sa hodia automaticky ovládané strešné okná.
Čerstvý vzduch je pre naše zdravie životne dôležitý, pre jeho dostatočný prísun sa hodia automaticky ovládané strešné okná.

Bližšie informácie o tom, ako doma zabezpečiť dostatok svetla aj tipech, ako na strešné okná publikuje spoločnosť VELUX na svojich webových stránkach.. Tri štvrtiny ľudí (77 %) si tiež všíma, že sa ich duševné rozpoloženie negatívne mení v okamžiku, kedy trávia čas v prostredí bez denného svetla a čerstvého vzduchu. A 84 % pripúšťa, že množstvo denného svetla v ich domove zlepšuje ich náladu. A práve strešné okná VELUX v tomto smere domácnostiam aj firmám skutočne pomáhajú.

Dáta z aktuálneho prieskumu ukazujú, že veľmi dôležitými faktormi pre životnú pohodu sú dostatok prirodzeného svetla, čerstvý vzduch a pravidelný pobyt v prírode. Plných 93 % ľudí hovorí, že pre ich zdravie je dôležité denné svetlo, 61 % ho dokonca považuje za veľmi dôležité. A dve tretiny priznávajú, že pozorujú rozdiel vo svojej nálade, pokiaľ trávia čas v miestnosti s dostatočným denným svetlom oproti miestnosti, kde je svetla málo. S prichádzajúcou jarou by sme preto všetci mali zamieriť do prírody čo najčastejšie.

Súvisiace články:

Svetlo v byte a kancelárii
Presvetlenie bungalovov s väzníkovým krovom
Prečo denné svetlo? Koľko svetla je dosť?

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy VELUX

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama