Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Jednovrstvové tehlové murivo a inštalácia prevetrávaných fasád bez tepelnej izolácie

Zverejnené: 11. 12. 2020

Fasády s prevetrávaným plášťom sú stavebné konštrukcie, ktoré sa dnes používajú ako jedna z možností povrchovej úpravy objektov s nízkou spotrebou tepla na vykurovanie. Používajú sa stále častejšie vďaka novým materiálom a spôsobom kotvenia. Obklad fasády môžu dnes tvoriť dosky z materiálov ako je sklo, kov, drevo, vláknocementové šablóny a keramika, fotovoltaické panely a iné. Umožňujú rôzne alternatívy stvárnenia fasády než len klasickú omietkou.

Kúpeľný opatrovateľský dom Hviezda v Poděbradoch je postavený z jednovrstvového tehlového muriva bez zateplenia.

Prevetrávaná fasáda je súčasťou konštrukcie vonkajšieho obvodového plášťa s odvetranou dutinou. Skladá sa zo zvislých a vodorovných profilov, ktoré sa kotvia do nosnej konštrukcie obvodového plášťa budovy. Súčasťou prevetrávanej fasády môže byť aj tepelná izolácia, ktorá v prípade nedostatočných tepelnotechnických parametrov nosnej konštrukcie obvodový plášť dodatočne zatepľuje. Ak však použijete brúsené tehly šírky 440 mm a viac, alebo brúsené tehly, ktorých dutiny sú vyplnené polystyrénom (od šírok 380 mm), dodatočná tepelná izolácia už nie je potrebná. Rošt nesie obklad fasády. Medzi murivom, respektíve tepelnou izoláciou a obkladom fasády je vytvorená vetraná vzduchová medzera.

Prevetrávané fasády sa dnes používajú z dôvodu možnosti stvárniť povrch fasády iným spôsobom, než len klasicky – omietkou (Foto č.1a,1b,1c).

Foto 1a
Foto 1a
Foto 1b
Foto 1b
Foto 1c- Príklady možných spôsobov stvárnenie obkladov prevetrávaných fasád
Foto 1c- Príklady možných spôsobov stvárnenie obkladov prevetrávaných fasád

Skladba provetrávanej fasády (plášťa) bez dodatočnej tepelnej izolácie pozostáva z:

• opláštenia fasády,
• nosného roštu (zvislé a vodorovné profily, kotvy roštu),
• prevetrávanej dutiny (medzery) a
• nosnej konštrukcie obvodového plášťa, do ktorej je nosný rošt ukotvený.

Prevetrávaná dutina odvádza vlhkosť z povrchu obvodového muriva, eventuálne z jeho opláštenia

Prevetrávaná fasáda je založená na princípe prevetrávanej vzduchovej medzery medzi obvodovým murivom a vonkajším obkladom. Predpokladom fungovania systému prevetrávania je prúdenie vzduchu v medzere. Prevetrávanie zásadným spôsobom ovplyvňuje životnosť fasády. Z hľadiska prestupu vodných pár obvodovou konštrukciou, predstavujú prevetrávané fasády najlepšie, najbezpečnejšie riešenie. Vodná para je bezpečne odvádzaná priamo z obvodovej konštrukcie prevetrávanou medzerou medzi plášťom fasády a nosnou obvodovou konštrukciou. Vonkajší plášť odvetrávanej fasády, ktorý je vystavený účinkom poveternosti, ochraňuje obvodové murivo pred jej vplyvmi. Taktiež disponuje dôležitou architektonickou hodnotou.

Dimenzovanie rozmerov prevetrávanej medzery

Doteraz neexistuje norma pre navrhovanie prevetrávaných fasád. Pre návrh veľkosti prevetrávanej medzery odporúčame využívať normu STN 73 1901. Fasádu je možné v tomto ohľade považovať za strmú strechu. Strecha so spádom nad 45 ° musí mať vetranú medzeru minimálne 40 mm.

Projektant musí stanoviť dostatočný počet nasávacích a výdychových otvorov. Otvory musia byť zabezpečené proti vniknutiu drobných hlodavcov a hmyzu. Minimálna plocha vetracích otvorov je 1/400 plochy fasády, ktorá má byť odvetraná. Ide o čistú vetraciu plochu po odpočítaní plochy ochrannej krycej mriežky. Je potrebné dbať na ich správne umiestnenie, najmä v zimnom období, aby nasávacie otvory neboli trvalo zasypané snehom. Vetracie otvory sa musia pravidelne čistiť.

Požiadavky na obvodový plášť s prevetrávanou fasádou:

• Statické (nosnosť, mechanická odolnosť, stabilita, zaťaženie vetrom, odolnosť proti nárazu, možnosť ukotvenia do nosnej konštrukcie obvodového plášťa)
• Akustické (zvukoizolačné) - Obvodové steny musia spĺňať požiadavky stavebnej akustiky danej normovými hodnotami. Požiadavky na vlastnosti obalových konštrukcií sú uvedené v STN 73 0532.
• Požiarnobezpečnostné (požiarna odolnosť, šírenie ohňa ). Požiarna bezpečnosť objektov je posudzovaná predovšetkým podľa STN 73 0802 a STN 73 0810. Prevetrávaná fasáda musí spĺňať požiadavky požiarnej ochrany, preto riešenie požiarnej bezpečnosti stavby navrhuje a posudzuje požiarny špecialista.
• Architektonické (estetické)
• Hygienické, zdravotné, ekologické
• Funkčné (vodotesnosť, neprievzdušnosť, životnosť)
• Iné (požiadavky investora, developera…)

Prevetrávané fasády bez vloženej tepelnej izolácie s tehlovými blokmi

Prevetrávané fasády (fasády s prevetrávaným plášťom) bez vloženej tepelnej izolácie sa zvyčajne používajú v prípade, keď je použité pre obvodový plášť jednovrstvé murivo, ktoré samé o sebe spĺňa najprísnejšie požiadavky STN 73 05 40 – Tepelná ochrana budov: Časť 2: Požiadavky.

Príklad skladby prevetrávanej fasády (bez vloženej tepelnej izolácie) s obvodovými blokmi spĺňajúcimi požiadavky:

• opláštenie fasády
• nosný rošt (zvislé a vodorovné profily-závislé od statickej schémy roštu)
• kotviace prvky nosného roštu
• prevetrávaná dutina (medzera)
• nosná konštrukcia obvodového plášťa (do ktorej je nosný rošt ukotvený) z tehlových blokov (napríklad typu Heluz Family).

Prevedenie nosnej konštrukcie roštov

Konštrukcia nosného roštu sa vykonáva z hliníka, pozinkovanej ocele alebo dreva. Výber materiálu pre rošt je ovplyvnený platnými požiarnymi predpismi, závisí aj od zvoleného druhu a formátu fasádneho obkladu.

Pre RD sa najviac používajú drevené nosné konštrukcie roštov alebo kombinované. Na obrázkoch (foto č.3a, 3b, 3c) sú uvedené najčastejšie typy držiakov nosných roštov:

Foto 3a
Foto 3a
Foto 3b
Foto 3b
Foto 3c - Možné príklady držiakov nosných roštov
Foto 3c - Možné príklady držiakov nosných roštov

V prípade drevených obkladov sa veľmi často používajú drevené rošty, ktoré sú priamo prichytené bez pomoci držiakov (Foto č. 4):

Foto č.4 - alternatíva prichytenia nosného roštu bez držiakov a jeho stav pred inštaláciou dreveného obkladu
Foto č.4 - alternatíva prichytenia nosného roštu bez držiakov a jeho stav pred inštaláciou dreveného obkladu

Drevená konštrukcia nosných roštov je obmedzená požiarnymi predpismi (len do výšky 9 m), čo pre opláštenie RD v drvivej väčšine prípadov úplne dostačuje. Pochopiteľne, že je možné konštrukciu nosného roštu navrhnúť a vykonať aj z hliníku, či pozinkovanej ocele. Toto riešenie je však ekonomicky ďaleko náročnejšie.

Povrch fasády (obklad) môže tvoriť napr. drevo a materiály na báze dreva (čo sú najčastejšie prípady) alebo kov (ušľachtilé zliatiny, hliník, meď, nehrdzavejúca oceľ), betón, sklo, keramické obklady, kameň, plasty a ďalšie.

Drevené obklady, najmä štítov, sú obzvlášť obľúbené najmä v podhorských a horských oblastiach (foto č.5). Pre docielenie správnej funkcie odvetrania vodných pár sa prvý rošt (pripevňovaný k nosnej stene) ukladá vo vodorovnom smere. Pokiaľ je požadovaný zvislý obklad, použije sa krížový rošt, aby bola zaručená správna funkcia odvetrania. Rošt, na ktorý sa upevňuje vonkajší obklad, musí byť impregnovaný proti drevokaznému hmyzu a hnilobe.

Foto č.5 - Príklad dreveného obkladu tehlového štítu
Foto č.5 - Príklad dreveného obkladu tehlového štítu

Pri kotvení držiakov nosných roštov je potrebné pamätať na statické zaťaženie

Kotveniu držiakov roštov prevetrávanej fasády je potrebné venovať pozornosť. Kotvenie odporúčame riešiť prípad od prípadu. V zložitých prípadoch, či pri pochybnostiach projektanta je vhodné požiadať o pomoc špecialistu. Je potrebné vedieť, že kotvenie v dierovaných tehlách je obmedzené len na statické zaťaženie. Dovolené ťahové namáhanie tehlových dierovaných blokov sa pohybuje od 0,2 do 3,0 kN a nemožno do nich zachytávať dynamické sily. Na trhu je dostatok vhodných, spoľahlivých technológií a materiálov pre tento prípad kotvenia.

Otvory pre kotvenie a uchycovanie klasických hmoždiniek sa vždy vŕtajú vŕtačkou bez príklepu. Pre vŕtanie do muriva sa používa špirálový vrták s valcovou stopkou osadený na britu tvrdokovom (SK plátkom).

Spôsob uchytenia (kotvenia) závisí od hmotnosti a druhu uchycovaného roštu, typu držiaku roštu a druhu obkladu. Počty kotiev, ich rozmiestnenie rieši projektant v kotevnom pláne roštu prevetrávanej fasády.

Možnosti kotvenia roštov či iných držiakov do dierovaných tehlových blokov:

• pomocou hmoždiniek s predĺženou zónou roztvorenia - napr. typ UX, SX, 5X, FUR..., či ekvivalentných kotiev od iných výrobcov
• kotvenie pomocou chemických kotiev (chemické kotvenie bez napäťové, ktoré k prenášaniu síl využíva čo najväčšiu plochu tehlového črepu. Nosnosť kotvy je preto úmerná pevnosti tehlového črepu a hĺbke zakotvenia. Kotva sa skladá zo závitovej tyče M6 až M16, plastového alebo kovového sitka v priemere 12 až 22 mm a chemickej dvojzložkovej vinylesterovej malty (napr. FIS V 360 S alebo polyesterovej malty FIS P 360 S). K závitovej tyči chemickej kotvy sa potom kotví vlastný rošt, či držiaky roštov.
• Kotvenie pomocou špeciálnych kotiev Spirall Anksys® a expanznej výplňovej hmoty SAF1 alebo SAF3. To je špeciálne vytvorený produkt pre kotvenie drevených nosných roštov v dierovaných blokoch Heluz. Pre prípravu otvoru tejto kotvy, sa nemusí vŕtať bez príklepu.

Najčastejšie chyby pri realizácií prevetrávaných fasád:

  • zle navrhnutá a zavedená odvetrávacia medzera (napr. nedostatočná výška a tvar prierezu vetranej vrstvy)
  • malá dimenzia nasávacích a odvádzacích otvorov, vrátane ich nesprávneho rozmiestnenia (napr. nevhodné umiestnenie nasávacích otvorov - možnosť zapadnutia snehom ...)
  • nevhodne navrhnutý či použitý typ hmoždiniek pre kotvenie roštu
  • nevhodne navrhnutý či vykonaný typ nosnej konštrukcie opláštenia (roštu) prevetrávanej fasády
  • neomietnutá exteriérová strana nosnej konštrukcie obvodového plášťa či neuskutočnené zatretie škár (v prípade nosnej tehlovej konštrukcie). Dodržanie tejto požiadavky je veľmi dôležité, jej nedodržanie má zásadný vplyv na: prievzdušnosť konštrukcie a v prípade požiadaviek na vykonanie Blower door testu aj ovplyvnenie jeho výsledku, akustické parametre obvodovej konštrukcie a tepelnoizolačné parametre obvodovej konštrukcie.

Súvisiace články:

Tehly Heluz zvyšujú akustický komfort v bytoch aj kanceláriách
Murovanie s maltou Heluz SIDI je rýchlejšie a úspornejšie
Tehlový dom sa prehol ako luk
Nový preklad Heluz Family 3in1 nosný má variabilný priestor na vonkajšiu tieniacu techniku

Autor: Zdeněk Kobza
Foto: Archív firmy HELUZ
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama