Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Liaty polystyrén pre útlm kročajového hluku

Zverejnené: 26. 7. 2021

Majiteľ murovaného rodinného domu v Hradci Královom sa po konzultácii s architektom rozhodol, že na účely podlahovej tepelnej a kročajovej izolácie pod cementový poter aplikuje takzvaný vylievaný polystyrén. Z jeho inštalácie prinášame dvojdielnu reportáž, pričom v tejto prvej časti sa zameriavame na opis projektu z pohľadu akustiky.

Podlahové a stropné konštrukcie je potrebné kvalitne izolovať aj po stránke kročajovej nepriezvučnosti. Jedným z vysoko efektívnych spôsobov je zaliatie konštrukcie takzvaným vylievaným polystyrénom.

Prienik takzvaných štrukturálnych zvukov, šíriacich sa cez konštrukcie stien a stropy, je vysoko nežiaduci. Nízkofrekvenčný hluk, ktorý vzniká v dôsledku chôdze či búchania a šíri sa vibráciami, je častým dôvodom zhoršenia medziľudských vzťahov. Je preto dôležité kvalitne izolovať aj vodorovné konštrukcie a to z pohľadu nielen vzduchovej, ale aj krokovej nepriezvučnosti. Základom je zvoliť vhodnú podlahovú skladbu (pozostávajúci zo štyroch základných vrstiev: izolačné, hydroizolačné, roznášacia a pochôdzne) a správne ju realizovať tak, aby adekvátne tlmila hluk a nešírila sa vlnením smerom dolu, ani do okolitých konštrukcií.

Už v procese výstavby domu je ideálne (ale dá sa to aj počas rekonštrukcie) aplikovať do podlahového súvrstvia vhodnú izolačnú hmotu a zvoliť na tento účel taký materiál, ktorý zaistí všetkým obyvateľom objektu pokojné bývanie. Správna voľba akustickej zábrany pritom hrá dôležitú úlohu v bytových, ale tiež rodinných domoch.

Všadeprítomné káble na podlahe by v prípade pokládky klasických polystyrénových či minerálnych dosiek robili pri inštalácii ťažkosti. Oproti tomu liaty polystyrén ThermoWhite bez problémov prekryje všetky výstupky a vyplní všetky dutiny.
Všadeprítomné káble na podlahe by v prípade pokládky klasických polystyrénových či minerálnych dosiek robili pri inštalácii ťažkosti. Oproti tomu liaty polystyrén ThermoWhite bez problémov prekryje všetky výstupky a vyplní všetky dutiny.

Problematika pokládky

Rovnako, ako je to u väčšiny súčasných novostavieb, aj v prípade opisovaného moderného dvojpodlažného rodinného domu je podlahové súvrstvie "úložisko" veľkého množstva káblov a rozvodov. Tie, hoci sú nevyhnutné pre budúci komfort obyvateľov, sú prekážkou pri následnom pokladaní štandardných minerálnych či polystyrénových izolačných dosiek. Ich zameriavanie, rezanie a ukladanie (často navyše na nerovný povrch) je veľmi prácne a výsledkom nemôže nikdy byť kompaktná plocha bez výstupkov a tzv. vzduchových bublín. Pritom každá nepravidelnosť vedie k vzniku takzvaných tepelných a zvukových mostov a znižuje tak hodnotu vzduchovej nepriezvučnosti Rw a kročajový útlm. Preto bol vyvinutý systém liateho polystyrénu ThermoWhite, ktorý bol pre jeho väčšiu tuhosť a menšiu stlačiteľnosť zvolený aj do "našej" stavby namiesto pôvodne navrhnutých dosiek z čadičovej vlny.

Zrýchlená montáž

Vylievaný polystyrén je na mineráloch založená tepelná a zvuková izolácia, ktorej pridaná hodnota spočíva v jednoduchej a rýchlej inštalácii. K rozostavanému objektu v Hradci Královom prišiel o ôsmej hodine ráno voz montážnej firmy. V ňom bola okrem materiálu uložená aj špeciálna miešačka, ktorá slúži na mixáž čerstvej hmoty tvorenej polystyrénovými guličkami (prevažne recyklovanými), minerálnou spojivovou látkou a vodou (spotreba je 45 litrov na meter kubický). Profesionálna čata ThermoWhite v počte troch osôb ihneď začala prípravné práce: prichystanie materiálu k miešačke, natiahnutie hadice a predovšetkým zameranie jednotlivých miestností rotačným laserom tak, aby došlo k položeniu materiálu do ideálnej roviny (s maximálnou odchýlkou ± 5 milimetrov). Po zhruba hodinovej príprave už izolačná hmota prúdila do interiéru.

Čerstvá hmota je namiešaná priamo na mieste určenia v špeciálnej mobilnej miešačke a vháňaná do interiéru dlhou hadicou.
Čerstvá hmota je namiešaná priamo na mieste určenia v špeciálnej mobilnej miešačke a vháňaná do interiéru dlhou hadicou.

Po obvode prvej miestnosti bolo na stropné panely vyliatych niekoľko kôp tekutej, ale napriek tomu konzistentnej zmesi, ktorú jeden z pracovníkov začal okamžite rozhŕňať pozdĺž stien. Následne pokračoval jej rozhrabáváním smerom ku stredu miestnosti. Jemným stláčaním potom postupne dosiahol efektívne uhladenej roviny. Celé horné poschodie v rozlohe 65 metrov štvorcových bolo hotové v priebehu niekoľkých hodín, po čom nasledovala 48-hodinová doba schnutia.

V prípade potreby je možné schnutie a tuhnutie izolačnej vrstvy ThermoWhite ešte viac urýchliť. Pri použití produktu Speed Up urýchľovača je povrch pripravený pre pokládku ďalších vrstiev už po 12 hodinách.

Nižšia vrstva pri vyššom zaťažení

V našom popisovanom objekte bol použitý materiál WD 130 R, ktorý je určený pre vyšší stupeň zaťaženia (až 16 kN/m2). Hrúbka vrstvy je tu maximálne 25 milimetrov a bola prispôsobená následnej vrstve - v kúpeľni, kde sa bude pokladať keramická dlažba a je preto vrstva ThermoWhite nižšie ako v ostatných miestnostiach, v ktorých bude položený vinyl. Nasledovať budú rozvody podlahového vykurovania a tie budú zaliate roznášacou vrstvou z cementovej mazaniny s rozptýlenou výstužou z polypropylénových vlákien (znižujú riziko súvisiace s objemovými zmenami poteru vo fáze hydratácie). V kúpeľni potom bude na poistnú hydroizolačnú stierku nanesené cementové flexibilné lepidlo a dlažba, zatiaľ, čo v ostatných miestnostiach to bude samonivelizačná stierka a nakoniec vinylová lepená vrstva.

Na vrstve ThermoWhitu sú uložené vykurovacie elektrické káble zaliate tzv. anhydritovou mazaninou, ktorá pred stuhnutím a bez merania vytvára prirodzene hladký, rovný a až ideálny rovinný povrch.
Na vrstve ThermoWhitu sú uložené vykurovacie elektrické káble zaliate tzv. anhydritovou mazaninou, ktorá pred stuhnutím a bez merania vytvára prirodzene hladký, rovný a až ideálny rovinný povrch.

Výsledná podlaha v hornom podlaží domu je takzvaná ťažká plávajúca, ktorá v kombinácii s vylievaným polystyrénom ThermoWhite vytvára akusticky viac než vyhovujúcu skladbu, ktorá napomáha narušovať akustické mosty a minimalizovať šírenie kročajového hluku na minimum.

Ak skombinujete ThermoWhite s parotesnou zábranou PE5/300 inštalovanou pod potermi, znížite hlučnosť až o 32 dB, čo zodpovedá najvyšším akustickým štandardom. Fólia sa skladá z päťmetrovej nárazovej peny a vrstvenej parnej bariéry so samolepiacimi páskami.

V prízemí bol dôraz kladený hlavne na tepelnú izoláciu, bol tu aplikovaný preto materiál ThermoWhite WD 70 R (λ = 0,0444 W/mK). O ňom v ďalšom článku.

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Helena Široká, Jiří Hejhálek ml.
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama