Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Inštalujeme podlahové vykurovanie

Zverejnené: 16. 3. 2021

Veľká časť súčasných stavebníkov nízkoenergetických až pasívnych domov sa pri rozhodovaní akú vykurovaciu sústavu do domu zvoliť nakoniec rozhodne pre podlahové vykurovanie. Akými výhodami či nevýhodami však takýto systém vlastne disponuje? Načo si dať pozor v rámci skladby podlahového súvrstvia a ktorý izolačný systém zvoliť?

Základom takmer každého podlahového vykurovacieho systému je vhodný podklad. Ten je obvykle tvorený základovou vrstvou a termoizolačným materiálom. Foto: Zakhar Mar, Shutterstock

Podlahové vykurovanie poskytuje užívateľom domu tepelnú pohodu. Prináša rovnomernejšie rozvrstvenie teplôt v miestnosti, pretože pri jeho prevádzke nedochádza k hromadeniu teplého vzduchu pri strope a chladného pri podlahe, ako v prípade kúrenia klasickými radiátormi. Systém podlahových rozvodov tepla už nepatrí k finančne nedostupným, ba naopak, jeho cena je porovnateľná s inými vykurovacími systémami.

Vykurovanie v podlahe, produkujúce prevažne sálavé teplo, možno realizovať niekoľkými spôsobmi, ktoré sa odvíjajú od voľby teplonosného média (voda, vzduch, elektrina), spôsobu inštalácie potrubia (zabudované či voľne ložené, do špirály či meandrov), jeho materiálu (plast, kov ) a ďalších faktorov. Najčastejšie je teplo privádzané do obytných priestorov prostredníctvom teplovodného potrubia, často ide tiež o elektrické rohože, fólie či vykurovacie káble. Niekedy sú domy vykurované pomocou teplovzdušných podlahových rozvodov. Nech už je tepelným zdrojom čokoľvek (elektrický či kondenzačný plynový kotol, kotol na tuhé palivá, krb s teplovzdušnou vložkou alebo efektívne tepelné čerpadlo (vďaka nízkej výstupnej teplote vody ide o ideálnu voľbu), napríklad v spojení s domácou fotovoltickou elektrárňou, v každom prípade podlieha montáž vykurovacích rozvodov niekoľkých základným pravidlám. Poďme si o nich povedať viac:

Polystyrén, kráľ podlahovej izolácie

Až na prípady, keď je podlahové vykurovanie inštalované takzvanou suchou cestou (napríklad pri pokládke na pôvodnú podlahu alebo v priestore, ktorý nedovoľuje mokrú inštaláciu z hľadiska zaťaženia), je základom každého podlahového vykurovacieho systému vhodný podklad. Ten je zvyčajne tvorený základovou, zvyčajne betónovou či anhydritovou vrstvou a termoizolačným materiálom, ktorý zamedzí stratovému úniku tepla cez podlahovú konštrukciu smerom dole, teda do pivnice či podložia (čo by znižovalo účinnosť aj efektivitu vykurovania).

Spojenie izolácie ThermoWhite a podlahových poterov Baumit Alpha prináša systémové riešenie, medzi ktorého benefity patrí rýchlosť zhotovenia, nižšia prácnosť, znížená spotreba materiálu a tiež široká oblasť použitia. Výsledkom je dokonale rovinná podlaha bez tepelných mostov.
Spojenie izolácie ThermoWhite a podlahových poterov Baumit Alpha prináša systémové riešenie, medzi ktorého benefity patrí rýchlosť zhotovenia, nižšia prácnosť, znížená spotreba materiálu a tiež široká oblasť použitia. Výsledkom je dokonale rovinná podlaha bez tepelných mostov.

K tomu účelu sú najčastejšie aplikované systémové izolačné dosky zo stabilizovaného, prípadne extrudovaného polystyrénu v rôznych hrúbkach, vybavené výstupkami (nopmi), ktoré vytvárajú po uložení pravidelný raster a do ktorého priehlbín sa ukladá potrubie tzv. vykurovacieho hada. Avšak ak sú už v podlahe vedené aj ďalšie funkčné rozvody, elektrické, sanitárne apod., montáž polystyrénových dosiek je tým výrazne sťažená. V takomto prípade je ideálnou alternatívou takzvaný vylievaný polystyrén, pomocou ktorého je možné veľmi ľahko a rýchlo vytvoriť jednoliatu izolačnú vrstvu vzdušných dutín.

Podlahový liaty izolačný systém ThermoWhite vytvára vďaka svojej tekutej forme perfektnú homogénnu izolačnú vrstvu bez škár. Jednoducho obtečie všetky prekážky či výstupky, nedovoľuje vznik žiadnych vzduchových bublín ani tepelnýcg mostov. Pred začiatkom každej realizácie je EPS granulát (prevažne recyklované polystyrénové, vzduchom vyplnené guličky) zmiešaný so spojivom na minerálnej báze, zmes je potom na podlahovú plochu vháňaná z miešacieho prístroja pomocou hadíc. Nakoniec je zrovnávacou latou všetko mierne zhutnené a zarovnané do požadovanej výšky. Inštalácia, vrátane schnutia, trvá maximálne 48 hodín. Po tomto čase je už možné pokladať podkladovú fóliu aj rozvody podlahového vykurovania.

Liaty poter

Potom prichádza na rad liaty poter, napríklad rýchlo vysychajúca nášľapná vrstva Baumit Alpha. Nad vykurovacie potrubie sa odporúča 35 milimetrov vrstvy tohto poteru. Nasleduje odvzdušnenie poteru vibračnou latou a pokládka ďalších systémových vrstiev ako je kontaktný mostík, lepiaca a škárovacia hmota. Finálnu pohľadovú podlahovú krytinu možno zvoliť úplne ľubovoľne. Pridanou hodnotou systémovej podlahy v podobe celoplošnej celostnej izolačnej vrstvy ThermoWhite v kombinácii so samonivelačným poterom Baumit je tiež výborný čo sa týka kročajového útlmu.

Pozor, dôležité je nezabudnúť na okrajovú dilatáciu podlahy pozdĺž stien či ďalších konštrukcii objektu. Musí byť inštalovaná s presahom nad výšku podlahového súvrstvia aspoň o 5 milimetrov a tak, aby medzi dilatačnou páskou a izolačnou vrstvou nevznikla medzera. Pojme prípadné objemové zmeny podlahy súvisiace s priebežnými zmenami teploty vykurovacej vody. Okrem toho tiež tlmí prenos vibrácii do konštrukcii stavby.

Schlütter-Bekotec-Therm

Spoločnosť ThermoWhite CZ v súčasnosti jedná o priamej spolupráci tiež s firmou Schlütter, s ktorou už tradične kooperuje aj jej „sestra“ v Rakúsku. Ide o systémové riešenie Schlütter-BEKOTEC-THERM, ktoré v spojení s izolačnou a kročajovou vrstvou ThermoWhite a príslušnou vykurovacou a regulačnou technológiou prináša rýchlo reagujúci energeticky úsporný podlahový vykurovací systém pre maximálny komfort bývania.

Spojením nízkej vrstvy betónového poteru a použitím špeciálnej rohože so vzduchovými kanálikmi Schlütter Ditrich je dosahovaný rovnomerný prenos tepelnej energie a zaistenie nadštandardnej tepelnej pohody. Nízka vrstva betónového poteru umožňuje tiež nižšiu teplotu pretekajúceho média, ktorá, v kombinácii s úsporným zdrojom tepla, ako je tepelné čerpadlo, znižuje pri zachovaní maximálneho pohodlia náklady na minimum.

Skladba podlahového súvrstvia Schlütter-BEKOTEC-THERM.
Skladba podlahového súvrstvia Schlütter-BEKOTEC-THERM.

Nízkoteplotné riešenie

Tým sa dostávame k téme teploty vykurovacej vody, ktorá u konvekčného vykurovanie môže činiť až 90 ° C, kým u veľkoplošného podlahového vykurovania by nemala presiahnuť 45 ° C. A práve nízkoteplotné vykurovanie má svoje špecifiká. Najmä u vykurovaných podláh musíme počítať s vysokým akumulačným účinkom betónového poteru nad vykurovacími rozvodmi; je teda potrebné počítať s dlhšou zotrvačnosťou tohto riešenia ako u stenových alebo stropných vykurovacích sústavách. Často sa uvádza, že tento typ vykurovania je vhodný najmä do veľmi dobre tepelne izolovanej stavby, čo ale platí pre všetky typy vykurovania. Inou výhodou tohto riešenia je, že ide o teplovodný systém, ktorým možno nielen privádzať teplo do miestnosti, ale tiež ho v lete odvádzať von a efektívne chladiť.

Tepelná a kročajová izolácia ThermoWhite vytvára vďaka svojej tekutej forme perfektnú homogénnu izolačnú vrstvu bez škár. Jednoducho obtečie všetky prekážky či výstupky, nedovoľuje vznik žiadnych vzduchových bublín ani tepelných mostov.
Tepelná a kročajová izolácia ThermoWhite vytvára vďaka svojej tekutej forme perfektnú homogénnu izolačnú vrstvu bez škár. Jednoducho obtečie všetky prekážky či výstupky, nedovoľuje vznik žiadnych vzduchových bublín ani tepelných mostov.

Čo je to podlahové vykurovanie?

Podlahové vykurovanie a s ním aj stenové a stropné je typické tým, že v ňom ako hlavný teplozmenný dej figuruje sálanie tepla. Pri teplote podlahy 30 °C a priestorovej teplote 25 °C dochádza medzi podlahou a priestorom miestnosti ku zdieľaniu sálavého (vyžarovaného) tepla v intenzite 752 W, čo je viac než 78 % z celého mixu vedenie-prúdenie-sálanie tepla.

Opatrnosť je na mieste

Podlahové vykurovanie tvz. nešpatí interiér, nezaberá ani úžitkový priestor. Tiež energetická spotreba je z hľadiska jeho nízkoteplotnej prevádzky nízka, pričom v prípade využitia moderných (zdrojov ako tepelné čerpadlá, kondenzačné plynové kotle a ďalšie) prináša významnú finančnú úsporu. S tým, že budeme vykurovať skrz podlahu, je však potrebné počítať už v projekte, či už ide o novostavbu alebo rekonštrukciu a dbať na to, aby bol systém správne navrhnutý aj nainštalovaný. V prípade, že dôjde k zisteniu chyby po dokončení podlahy, náprava je netriviálna a môže si vyžiadať až jej úplnú demontáž a realizáciu „na druhý pokus".

Súvisiace články:

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Shutterstock, archív firmy ThermoWhite
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama