Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Retenčno – vegetačná doska pre zelené strechy

Zverejnené: 16. 11. 2019

Vplyvom postupného otepľovania pribúda horúcich letných dní, čo spoločne s tým, že ľudia nevedia efektívne zachytiť vodu z prívalových dažďov, spôsobuje vysychanie krajiny. Na zmeny klímy sa však dá adaptovať radom opatrení, napríklad využitím potenciálu zelených striech.

Takzvané zelené strechy, ktoré sú v niektorých európskych krajinách už bežnou súčasťou tamojšej architektúry, sa začínajú objavovať aj u nás. Jedná sa o strešné konštrukcie čiastočne či úplne pokryté pôdou a vegetáciou, čo prináša množstvo výhod. Medzi ne patrí napríklad schopnosť zachytávať dažďovú vodu a spomaľovať jej odtok počas prívalových dažďov alebo schopnosť ochladzovať strechu, tým aj celú budovu a jej bezprostredné okolie, k čomu dochádza vďaka odparovanie vlhkosti. Zelené strechy sú teda účinným nástrojom, ako zabraňovať vzniku takzvaných tepelných ostrovov v mestskej zástavbe. Ďalšou výhodou, ktorá s tým súvisí, je dlhšia životnosť strechy, respektíve použitých izolačných materiálov. V letných mesiacoch sa totiž teplota bežnej strešnej konštrukcie môže vyšplhať až nad 70 stupňov Celzia a to vedie k rýchlejšiemu opotrebeniu materiálu. Oproti tomu teplota zelenej strechy neprekročí 35 stupňov, čo jej zaručuje až dvojnásobnú životnosť, než akú má štandardná strecha.

AQUADESK – materiál z recyklátov

Spoločnosť RETEX, a. s, vyvinula spoločne s Fakultou stavebnou VUT v Brne, inovatívny materiál AQUADESK pre skladby zelených striech. Ide o retenčno-vegetačnú dosku vyrobenú z polyesterových vlákien z recyklovaných PET fliaš a nadrvených netkaných textílií, vzájomne spojených taviteľným vláknami a to bez použitia chemických prísad. Materiál je plne recyklovateľný, vyniká jednoduchosťou pokládky a vyváženými parametrami retencie a drenáže. Po zakropení vodou dosku neodnáša vietor, nie je potrebné ju nijako zaťažovať, nie je posúvaná pri strojnom nanášaní substrátu, je ľahko deliteľná a nie je vyžadovaná špeciálna kvalifikácia realizačného tímu. Túto skladbu zelenej strechy možno teda bez obáv použiť aj vo chvíli, keď napríklad stavba rodinného domu prebieha svojpomocne. Ďalšou prednosťou tohto materiálu je ochrana hydroizolácií – či už počas procesu inštalácie zelenej strechy, tak v priebehu jej údržby.

Ľahká inštalácia a veľká odolnosť

Hlavnými kritériami pri vývoji tohto materiálu boli, popri už spomínanej jednoduchej inštalácii, tiež fyzická odolnosť voči mechanickému poškodeniu, vysoká hydroakumulačná schopnosť, čo najvyššia úžitková hodnota (pomer cena / výkon) a šetrnosť k životnému prostrediu. Práve v recyklácii textílií a výrobe materiálov z recyklátov má firma RETEX viac ako šestdesiaťpäťročné skúsenosti. Naplniť ciele vývoja materiálu AQAUDESK sa tak podarilo nielen vďaka skúsenostiam s recykláciou, ale aj vďaka materiálovým zdrojom, vlastnému technologickému odpadu a odpadu zákazníkov z automobilového priemyslu.

Vyvíjaný materiál bol testovaný na testovacom a výukovom objektu EnviHUT vo výskumnom areáli Vysokého učenia technického v Brne. V streche aj na stenách objektu bolo umiestnených vyše 120 senzorov, ktoré monitorovali stavebnofyzikálne správanie celej stavby za sťažených klimatických podmienok: počas silného vetra, prívalových zrážok alebo dlhých období sucha.

Materiál AQUADESK umožňuje koreňom porastu strechy prerastať do jeho štruktúry, vďaka čomu dochádza k spevneniu súvrstvia. To so sebou prináša či už nižšiu spotrebu substrátu, tak aj následné zníženie hmotnosti celého súvrstvia. Vďaka všetkým jeho prednostiam by sa tento materiál mohol v dohľadnej dobe stať súčasťou preferovaných riešení zelených striech.

Dažďová voda a zelené strechy
Dažďová voda - prečo by sme ju mali začať využívať a čo na jej uchovávanie zvoliť?
Zelených striech by malo byť viac
V Holandsku vybudovali viac ako 300 autobusových zástavok so zelenými strechami

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Retex
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama