Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 29.4.

Svetelný smog môže škodiť zdraviu. Nezabudnite na tieniacu techniku

Aktualizováno: 6. 9. 2023

Svetlo a tma zohrávajú kľúčovú úlohu v regulácii nášho cirkadiánneho rytmu. Ak sme vystavení správnemu typu a množstvu svetla v pravý čas, vedie to k lepšiemu spánku, výkonu a celkovému zdraviu. Keď sme vystavení nevhodnému svetlu (svetelnému smogu), kvalita spánku aj naša produktivita klesá. Čo je svetelný smog, prečo zhoršuje spánok a ako to riešiť s pomocou tieniacej techniky? Viac sa dočítate v nasledujúcom článku.

Svetelný smog spôsobujú umelé zdroje svetla vo vonkajšom prostredí (svetelné reklamy, nasvietené pamiatky, pouličné lampy apod.). Zdroj: Oskar Lohse, shutterstock

Pojem svetelný smog či svetelné znečistenie sa objavil v posledných desaťročiach. Všeobecne si pod ním môžete predstaviť pôsobenie zdrojov umelého svetla vďaka odrazom a rozptylu svetla vo vonkajšom prostredí (spôsobujú ho napríklad svetelné reklamy, nasvietené pamiatky, nevhodne nainštalované pouličné lampy). Tento druh svetla pôsobí neblaho nielen na prírodu a ekosystémy, ale aj na ľudské zdravie. Do istej miery je však tento pojem relatívny. Napríklad trvalé osvietenie za polárnym kruhom funguje rovnako ako svetelný smog v tom zmysle, že sa človek musí nejaký čas, cca 8 hodín, ukryť do tmavej miestnosti, aby sa mohol kvalitne vyspať. Svetelný smog nám narúša vnútorné biologické hodiny, takzvaný cirkadiánny rytmus 1) . Spôsobí, že máme nekvalitný spánok, čo sa prejavuje únavou, horšou pozornosťou aj výkonnosťou. Ak trvá tento stav dlhodobo, môžu sa objaviť rôzne ochorenia vrátane duševných chorôb.

Správny cirkadiánny rytmus a ako ho dosiahnuť

Návod je jednoduchý. Stačí udržiavať pravidelný denný rytmus tela. Pri ňom sa striedavo zapínajú a vypínajú jeho funkcie, a to okrem práce zvláda aj regeneráciu – kontroluje a opravuje telo a jeho funkcie lepšie než lekár. Je to podobné, ako keď znalý automechanik opraví voz tak, aby fungoval na 100 %. Civilizačné výdobytky nám však pravidelný rytmus tela viac či menej narušujú. Našim cieľom je tomu zabrániť. Aby sme boli v snažení úspešní, je dobré poznať o svetle a jeho kvalite viac.

Svetelný smog nám narúša vnútorné biologické hodiny, takzvaný cirkadiánny rytmus. Foto: Věra Hejhálková, DiS.
Svetelný smog nám narúša vnútorné biologické hodiny, takzvaný cirkadiánny rytmus. Foto: Věra Hejhálková, DiS.

Rôzne druhy svetla majú rôzne vlnové dĺžky, ktoré odlišne ovplyvňujú naše telo. Hlavný zdroj svetla na zemi je slnečné žiarenie s teplotou cca 5 500 °C, ktoré obsahuje spektrálne širokú zmes svetelných vlnových dĺžok od ultrafialového žiarenia (s krátkymi vlnovými dĺžkami) až po infračervené (s dlhými vlnovými dĺžkami). Naopak umelé svietidlá (najmä žiarivky, výbojky alebo LED osvetlenie) ponúkajú len úzky pás (pásy) vlnových dĺžok svetla. Je to podobné, ako keď si predstavíte, že slnko dá nášmu telu bohatú energetickú zásobu, zatiaľ čo umelé svietidlá len jej zlomok.

Spektrum slnečného žiarenia a jeho časti - ultrafialové žiarenie (UV), viditeľné a infračervené (Infrared). Ilustrácia: Danmichaelo, Wikimedia (PD)
Spektrum slnečného žiarenia a jeho časti - ultrafialové žiarenie (UV), viditeľné a infračervené (Infrared). Ilustrácia: Danmichaelo, Wikimedia (PD)

Modré a fialové spektrum slnečného žiarenia napomáha stimulovať produkciu serotonínu, čo je chemická látka, ktorá spôsobuje, že sa cítime šťastne a uvoľnene. Slnko je tiež dôležité pri tvorbe vitamínu D, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí a imunitný systém. Súčasťou kvalitného cirkadiánneho rytmu je však nielen svetlo, ale aj tma - hlavne pri spaní. Ak bývate na samote pri lese, tak ju dosiahnete ľahko. Horšie to je v mestách, kde svietia pouličné lampy, žiaria billbordy atď. A tu práve prichádza na rad kvalitná tieniaca technika od spoľahlivých výrobcov.

Priehľadná aj zatemňujúca látka screenových clôn vyzerá pri pohľade zvonku jednotne
Priehľadná aj zatemňujúca látka screenových clôn vyzerá pri pohľade zvonku jednotne

Tieniaca technika

Výrobcov tieniacej techniky je mnoho. Poďme sa pozrieť na produkty firmy Building Shutters, ktorá vám zaistí maximálne zatemnenie. Pôsobí na českom trhu od roku 1996 a jej hodnotami sú: kvalita, inovácia a nadšenie.

Táto spoločnosť sa môže pochváliť vlastným vývojom, výrobou aj lakovňou. Zakladá si na tom, že jej produkty sú kvalitné, pretože sú vyrábané z prvotriednych materiálov. Vďaka inováciám a vývoju minimálne drží krok s najnovšími trendmi v odbore, spolupracuje s architektmi... Vidieť ju môžete pravidelne na prestížnych veľtrhoch z odboru (napr. R+T v Stuttgarte).

Vonkajšie rolety dokážu úplne zatemniť miestnosť, čo je pre kvalitný spánok veľmi dôležité.
Vonkajšie rolety dokážu úplne zatemniť miestnosť, čo je pre kvalitný spánok veľmi dôležité.

Vonkajšie rolety – dokážu tieniť, ale aj úplne zatemniť miestnosť, čo je pre kvalitný spánok veľmi dôležité. Navyše šetria výdavky za energie, izolujú a zároveň plnia bezpečnostnú funkciu. Rolety sú perfektne navrhnutý a rokmi preverený prvok tieniacej techniky. Ponúkajú kombináciu takých vlastností, ktoré u inej tieniacej techniky nenájdete. Nie je preto údivom, že sú obľúbené aj napriek meniacim sa módnym trendom...

S roletami od Building Shutters dokážete navyše vďaka perforácii lamiel regulovať množstvo svetla. Pri úplnom zatiahnutí roliet potom docielite dokonalé zatemnenie a odhlučnenie miestnosti pre váš kvalitný spánok. Medzi ďalšie benefity patrí ich moderný vzhľad. Vhodným zvolením typu a farby lamiel dosiahnete jednotný dizajn roliet s garážovými bránami od Building Shutters. Predokenné rolety s krycím boxom je možné namontovať aj na dokončenú stavbu, kedy nechcete narušiť fasádu.

Screenové clony – môžete vybrať z niekoľkých variantov screenových látok podľa požiadaviek na svetelnú priepustnosť. Building Shutters ponúkajú typ látok, ktoré vám zaistia dostatok súkromia – ochránia vás pred zvedavými pohľadmi zvonku, pričom sú z vnútornej strany priehľadné, preto neprídete o výhľad do okolia. Ďalším variantom je blackoutová látka, ktorá vám zaistí maximálne zatemnenie spální, detských izieb alebo premietacích miestností. Veľkým benefitom screenových clôn je jednotný vzhľad látok s rôznou priepustnosťou svetla z vonkajšej strany. Stačí vybrať odtieň, druhy látok potom kombinujte podľa vašich preferencií - z vonku nikto nič nespozná.

Ukážka efektu zatemňovacej screenovej clony.
Ukážka efektu zatemňovacej screenovej clony.

Záver

Ak chcete podporiť kvalitu vášho spánku, myslite aj na tieniacu techniku. Pokiaľ vás niektorý produkt zaujal, neváhajte osloviť odborníkov z Building Shutters, ktorí vám radi poskytnú ďalšie informácie a navyše zdarma vypracujú cenovú kalkuláciu na mieru. Okrem už spomínaných vonkajších roliet a screenových clôn si môžete od tohto výrobcu obstarať tiež siete proti hmyzu, garážové brány alebo dokonca brány pre priemyslové prevádzky.

Od myšlienky až po finálny produkt

Výrobky Building Shutters si nachádzajú cestu k zákazníkom po celom svete. O naše produkty sa staráme od prvých skíc na papiere až po pravidelný servis u zákazníka. Zakladáme si na vlastnom vývojovom tíme, vďaka ktorému potom vyrábame tie najkvalitnejšie produkty. Bez kompromisov. (zdroj: www.minirol.sk)

Zdroje:
[1] Cirkadiánní kód – Satchin Panda
[2] Wikipedia
[3] Změňte mozek, změňte život – Daniel Gregory Amen
[4] www.minirol.cz

1) Cirkadiánny rytmus je skrytý vnútorný cyklický biologický proces s periódou 24 hodín, ktorý ovplyvňuje spánok, hladinu energie a ďalšie telesné funkcie.

Súvisiace články:

Screenové rolety v pergolách
Vonkajšie tienenie okien a jeho vplyv na vnútorné prostredie

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Building Shutters viď popis
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama