Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Tieniaca technika zamedzuje prehrievaniu, znižuje náklady na energie a dotvára dizajn domu

Zverejnené: 28. 6. 2022

Takmer každá súčasná novostavba je navrhovaná tak, aby svojim používateľom poskytovala maximum prirodzeného svetla a ideálne aj veľkolepé výhľady do krajiny. Prioritou stavebníkov býva aj funkčné prepojenie interiéru s exteriérom, často v podobe veľkoplošných presklených dverí smerujúcich na terasu či záhradu. Ako však za týchto podmienok docieliť celoročný tepelný komfort v interiéri? Ako sa vyhnúť únikom tepla v zime a prehrievaniu miestností v horúcom a sparnom lete?

Tieniaca technika je do stavebných projektov väčšinou zahŕňaná už automaticky. Rolety, žalúzie, pergoly a ďalšie prvky sú pritom navrhované tak, aby sa vhodne podieľali na celovej vizáži stavby.

Snová predstava o ideálnom bývaní v presvetlenom interiéri sa totiž veľakrát rozplynie hneď prvé leto, keď počas jasného počasia dosahuje intenzita slnečného žiarenia až 1 100 W/m². Slnko ohrieva hlavne tmavé vonkajšie povrchy domu a to významne nad teploty vzduchu. Vtedy sa terasa, zimná záhrada, vonkajšie posedenie či priľahlá izba stávajú neobývateľnými a majitelia nehnuteľnosti vyhľadávajú úkryt pred slnkom niekde inde. Existuje však aj iné riešenie a tým je tieniaca technika.

Aké základné pravidlá je vhodné zobrať na vedomie pri výbere exteriérovej tieniacej techniky?

Tieniaca technika by mala byť navrhnutá v súlade s funkciou tienených priestorov. V spálni je najčastejšou prioritou možnosť úplného zatemnenia, zatiaľ, čo napríklad v kuchyni orientovanej na sever postačí jemné zatienenie. Veľké francúzske okná v spoločenských miestnostiach je vhodné vybaviť takou žalúziou, ktorá okrem iného rozšíri aj domový bezpečnostný systém.

Taktiež je potrebné, aby tienenie korešpondovalo s architektúrou domu a vhodne ju dopĺňalo alebo kreatívne obohacovalo. Preto je veľmi vhodné zahrnúť tieniacu techniku už do projektu domu, aby jej prevedenie (materiál, tvar konštrukcie či sfarbenie) nenarušovalo ráz stavby. Pokiaľ na ňu myslíte už pred zahájením výstavby, je možné pri murovaní integrovať do obvodových stien špeciálny „neviditeľný“ nosný roletový či žalúziový preklad.

Súčasní architekti sú si negatívnych dopadov slnečného žiarenia väčšinou vedomí a tienenie – ako súčasť pasívnej solárnej ochrany domu – do projektu zahŕňajú automaticky. Rolety, žalúzie, markízy, pergoly a ďalšie prvky navrhujú tak, aby sa vhodne podieľali na celkovej vizáži stavby. Sú detailom, ktorý je finálnou bodkou za architektúrou domu. Okrem toho fungujú aj ako bezpečnostný element, pomáhajú chrániť súkromie obyvateľov domu, umožňujú voliť medzi úplným zatemnením a čiastočným zatienením, usmerňujú prenos hluku, tok žiarivej energie, tepla a pod.

Tienenie, hlavne na vonkajšej strane južne či západne orientovaných okien, zamedzuje kontaktu priameho solárneho žiarenia so sklenenými tabuľami, ktoré tak nesálajú teplo ďalej do interiéru.
Tienenie, hlavne na vonkajšej strane južne či západne orientovaných okien, zamedzuje kontaktu priameho solárneho žiarenia so sklenenými tabuľami, ktoré tak nesálajú teplo ďalej do interiéru.

Žalúzie nielen tienia, ale tiež izolujú

Dokonalé zatienenie ponúka aj jedna z najvyspelejších vonkajších okenných žalúzií Zetta 90 od českého výrobcu Isotra, ktorej deväťcentimetrové lamely v tvare písmena Z vytvárajú v zatvorenom stave celistvú plochu. Vďaka vlisovanej gume po celej dĺžke lamiel môžu používatelia či už v lete, tak v zime oceniť jej silný termoregulačný a akustickoizolačný efekt.

ISOTRA má v sortimente tiež bezpečnostný systém Emergency, ktorý zaistí okamžité vytiahnutie vonkajších žalúzií v prípade náhleho nebezpečenstva (požiar, povodeň či iné ohrozenie života) a tým sprístupní únikový východ. Systém je možné použiť u ktorejkoľvek vonkajšej žalúzie ISOTRA v prevedení s vodiacimi lištami. Je ovládaný pružinovým mechanizmom, takže je funkčný aj v prípade výpadku elektrického prúdu.

V administratívnych objektoch tieniaca technika preukázateľne znižuje negatívny vplyv slnečného žiarenia na pracovnú výkonnosť človeka – obmedzuje riziko oslnenia a namáhania očí – aj na samotnú budovu. Chráni niektoré jej štruktúry a konštrukcie (napríklad fasádu, okenné rámy) pred nežiaducim dlhodobým pôsobením slnka i poveternostných vplyvov a predlžuje tak ich životnosť.

Exteriérové žalúzie fungujú ako bezpečnostný element, pomáhajú chrániť súkromie obyvateľov domu, umožňujú voliť medzi úplným zatemnením a čiastočným zatienením či usmerňujú prenos hluku, tok žiarivej energie a tepla.
Exteriérové žalúzie fungujú ako bezpečnostný element, pomáhajú chrániť súkromie obyvateľov domu, umožňujú voliť medzi úplným zatemnením a čiastočným zatienením či usmerňujú prenos hluku, tok žiarivej energie a tepla.

Niektoré produkty, ako je napríklad žalúzia Cetta 80, sú navyše konštruované tak, aby bolo možné naklopiť horné lamely v inom uhle ako tie spodné. Prestup slnečného žiarenia tak možno ľubovoľne prispôsobovať aktuálnej polohe slnka a miestnosť nie je potrebné zbytočne zatemňovať. Táto adaptabilná žalúzia je navyše vďaka hliníkovým vodiacim lištám a záhybom po celej dĺžke lamiel v tvare písmena C tiež veľmi stabilná vo vetre, ponúka vysokú pevnosť v tlaku a preto je ideálnym podporným prvkom zabezpečenia domu proti vlámaniu.

Konštrukciu pergoly je možné vybaviť jednou či viacerými stojkami rôznej výšky a používať ju napríklad ako zakrytie bazénu či vírivky.
Konštrukciu pergoly je možné vybaviť jednou či viacerými stojkami rôznej výšky a používať ju napríklad ako zakrytie bazénu či vírivky.

Pergola ako celoročné rozšírenie obytnej plochy

Špeciálnym typom tieniacej techniky sú pergoly, ktoré – najmä tie priľahlé k domu – významne prispievajú k dosiahnutiu významných prevádzkových úspor a teda k celkovej udržateľnosti. Znižujú spotrebu energií, ktoré by inak bolo potrebné vynakladať na chladenie, či dokonca vykurovanie domu. Tienenie, obzvlášť na vonkajšej strane južne či západne orientovaných okien, zamedzuje kontaktu priameho solárneho žiarenia so sklenenými tabuľami, ktoré tak nesálajú teplo ďalej do interiéru. Žalúzie, ak sú správne inštalované a opatrené odrazivou povrchovou úpravou (svetlou, najlepšie striebornou), potom žiarenie veľmi účinne odrážajú.

V prípade pergolí je vhodné voliť takzvanú bioklimatickú úpravu. Napríklad pergola ARTOSI umožňuje variabilné naklápanie strešných lamiel podľa potreby a je možné ju tiež doplniť o bočné screeny (exteriérový tieniaci prvok vyrobený zo špeciálnej tkaniny) či posuvné zasklenie. Každý zákazník si ju môže nechať zhotoviť presne tak, ako potrebuje, na mieru prostrediu, v ktorom mu bude poskytovať každodenný komfort. Nie je tak problém mať pergolu napríklad bez stojok a využiť ju ako závetrie (priestor pred hlavnými dverami domu) alebo terasu medzi dvoma domami. Konštrukciu je možné tiež vybaviť jednou alebo viacerými stojkami rôznej výšky a používať ju nielen ako zastrešenie záhradného posedenia, ale aj ako prístrešok auta alebo ako zakrytie bazéna či vírivky.

Pergolu je možné využívať už skoro z jari alebo na jeseň – aj vtedy bude nielen vďaka bočným inštaláciám poskytovať komfortné posedenie. Počas teplých letných dní ju však môžete ponechať otvorenú a využívať iba jej strešnú konštrukciu, pričom jej lamely môžu byť rozdelené do niekoľkých na sebe nezávislých sekcií, aby tienili iba určitú časť terasy. Zaujímavosťou je, že do pergoly ARTOSI je možné integrovať aj LED pásikové osvetlenie.

Súvisiace články:

Aké sú možnosti pri výbere okenného tienenia?
Screen - hravosť aj tieň
Pergola - moderná je samonosná a bioklimatická
Zatienenie zimnej záhrady a pergoly

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív firmy ISOTRA
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama