Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Viac svetla do bezokenných priestorov vďaka moderným technológiám

Zverejnené: 11. 11. 2019

Denné svetlo hrá v živote človeka zásadnú úlohu. V modernej dobe až 90% času trávime v budovách, preto je zásadné myslieť na dostatok denného svetla v interiéroch. Denné svetlo má významné účinky na náš metabolizmus a psychické zdravie. Príliš málo svetla totiž môže prispievať, hlavne v zimnom období, ku vzniku depresií a tiež zásadným spôsobom ovplyvňuje motiváciu a schopnosť sústrediť sa. Preto by sme mali vo všetkých priestoroch, ktoré využívame, myslieť na dostatočný prísun prirodzeného denného svetla. Ako to však riešiť práve v bezokenných priestoroch, napr. v strede dispozície domu, v chodbách, šatníkoch, kúpeľniach, predsieni, či komore?

Prirodzené denné svetlo a jeho nedostatok

Svetlo nie je len preto, aby sme v priestoroch videli. Svetlo môže ľudí ovplyvňovať na fyzickej, fyziologickej a psychologickej úrovni. Nedostatok prirodzeného svetla spôsobuje stálu a výraznú stresovú záťaž, znižuje obranyschopnosť, spomaľuje alebo zastavuje rast a vývin, narúša tvorbu a metabolizmus mnohých, pre organizmus nevyhnutných látok – vitamínov a enzýmov. Následkom nedostatku vitamínov môžu byť poruchy slizníc, znížená imunita a s ňou súvisiaca horšia odolnosť proti baktériám, vírusom aj plesniam.

Ako to teda riešiť? Odpoveďou môžu byť práve moderné technológie v podobe svetlíkov a svetlovodov.

Svetlíky

Tam, kde nemôžeme zaistiť prirodzené svetlo vďaka oknám, nám môžu pomôcť svetlíky. Svetlíky sú určené pre ploché strechy. V rodinných domoch, administratívnych budovách a výrobných halách zaisťujú nielen svetlo, ale aj čerstvý vzduch. V dnešnej dobe môžeme na trhu nájsť rôzne druhy výrobkov, od pevných po otváracie a to v mnohých veľkostiach, tvaroch a materiálových prevedeniach. Niektoré svetlíky navyše plnia funkciu samočinných odvetrávacích zariadení pre odvod tepla a dymu z budovy. Elektricky ovládaný variant potom prináša maximálny komfort nielen z pohľadu množstva privádzaného svetla, ale aj riadenej prirodzenej ventilácie.

Svetlovody

Moderné technológie umožnili aj ďalší spôsob presvetlenia miestností a to pomocou tzv. svetlovodov. Presvetliť je možné aj priestory pod šikmými strechami. Svetlovody sú špeciálne trubicové systémy, ktoré opticky spájajú vonkajšie prostredie s interiérom. Prenos svetla funguje na princípe mnohonásobných odrazov slnečného žiarenia v systéme svetlovodu a vďaka systematickému usporiadaniu jednotlivých častí svetlovodu.

Vďaka svetlovodom je tak možné presvetliť denným svetlom aj miestnosti bez okien, ako napríklad tmavé chodby, šatne či kúpeľne. Táto "lampa na denné svetlo" miesto žiarovky využíva slnko a to dokonca aj v zime, kedy je zamračené, privádza do miestnosti toľko svetla ako tradičná 60 W žiarovka. Množstvo privedeného svetla za ideálnych podmienok (slnečno, leto, južná strana strechy) je až 13 × väčšie ako u bežnej žiarovky a až 4 × väčšie ako u žiarivky.

Súvisiace články:

Mali by sme žiť viac v prepojení s prírodou - to je posolstvom novej celosvetovej kampane spoločnosti Velux
Presvetlenie bungalovov s väzníkovým krovom
Automatická ventilácia a tienenie strešných okien od spoločnosti Velux
Inteligentné technológie na veľtrhu Coneco bodovali
Je potrebné zmeniť prístup k modernému stavebníctvu
Zdravší domov s Veluxom

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy VELUX

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama