Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Aspira Business Centre – prvá environmentálne nenáročná budova v Prahe s využitím materiálov Ytong

Zverejnené: 29. 7. 2019

Rastúca česká spoločnosť Livesport si nechala na mieru postaviť administratívnu budovu, ktorá stojí na rušnej pražskej križovatke pri metre Nové Butovice. Aj Vďaka svojmu pravidelnému pôdorysu a rastrovej fasáde zo skla a prírodného kameňa však pôsobí upokojujúcim dojmom. K jej stavbe bol použitý tiež pórobetón značky Ytong, ktorý popri svojej ekologickej hodnote a ľahkom spracovaní prispieva spolu s hmotou skeletovej konštrukcie k teplotnej stabilite vo vnútri budovy.

Administratívna budova Aspira bola postavená na objednávku českej spoločnosti Livesport v blízkosti metra Nové Butovice v Prahe.

Práve túto budovu sme navštívili. Bol slnečný horúci júnový deň medzi piatok a šiestou hodinou poobede, vonkajšia teplota presiahla 30 °C. Pri vstupe do centrálneho preskleného átria na nás nečakane dýchol príjemný chládok, navyše ostré slnečné žiarenie – či už priame alebo rozptýlené, ktoré ožarovalo západnú stranu budovy, bolo vo vnútri silne utlmené.

Podľa vyjadrení architekta a projektanta sa o to „postaralo“ predovšetkým chladenie, rolu však hrali aj tmavé farby vnútorných povrchov átria, ktoré vonkajšie svetlo pohlcovali aj s jeho energiou a tú potom rozptyľovali do pomerne veľkej akumulačnej zásobárne tvorenej betónovým skeletom a murivom z pórobetónu Ytong.

Tiež presklená číra vodorovná strecha nad átriom s použitým energeticky výkonným sklom bráni nadbytočnému ohrievaniu átria v priebehu celého dňa. K tomu z časti prispieva aj chladná nočná obloha.

Veľmi výrazná je presklená fasáda tvorená čírym trojsklom s UV filtrom. Ta odcloní, spoločne s vnútornými žalúziami, neviditeľnú tepelnú zložku dopadajúceho slnečného žiarenia, čiastočne odrazí jeho viditeľnú časť a zvyšok prepustí dovnútra. Oslnené zasklenie a žalúzie sa síce na svojom vnútornom povrchu mierne ohrievajú, avšak podstatná časť žiarivej energie slnka, ktorá dopadá na presklenú fasádu, do vnútra nevstupuje.

Betónový skelet budovy v spojení s pórobetónovým murivom Ytong budove Aspira dodávajú výborné akumulačné vlastnosti.
Betónový skelet budovy v spojení s pórobetónovým murivom Ytong budove Aspira dodávajú výborné akumulačné vlastnosti.

Ytong – príspevok k ochrane životného prostredia

Dôležitým impulzom pre voľbu pórobetónu Ytong bola aj vysoká environmentálna hodnota tohto muriva. V celom jeho životnom cykle, teda od ťažby a spracovania surovín, jeho výroby, rýchlej a jednoduchej výstavby, minimálnej energetickej náročnosti stavby až po likvidáciu stavby (from cradle to grave – od kolísky po hrob), zaznamenáva Ytong viac ziskov pre životné prostredie než strát.

Ytong – rýchla, presná a jednoduchá práca

Systém výstavby z pórobetónu Ytong má viac predností. Je všeobecne známy svojimi tepelnoizolačnými vlastnosťami, avšak v prípade skleletovej stavby domu Aspira bol úspešne aplikovaný ako murovací materiál pre steny, inštalačné prímurovky pre rozvody, priečky apod. Práca s nim bola rýchla, jednoduchá a veľmi presná.

Bolo to aj v dôsledku jeho izotropii a ľahkej spracovateľnosti. Tvárnice Ytong je možné totiž ľahko rezať a natáčať, čo popri vysokej rýchlosti a presnosti murovania ponúka aj minimum stavebného odpadu. Pri starostlivej práci je možné tento materiál nakúpiť s presnosťou na jeden kus.

Energetický koncept Aspira

Oficiálna stavebná energetika pracuje predovšetkým s teplotami vonkajšieho a vnútorného vzduchu, ktorá sa dosadzujú do rovnice I = U•(tE–tI). Lenže, ako sme naznačili, vonkajšie povrchové teploty budovy sa blížia teplote vzduchu len pri zatiahnutej oblohe, inokedy sa s nimi často až významne míňajú. Počas jasného počasia a v priebehu dňa pôsobí na budovu ostré slnko so žiarivou intenzitou aj viac než 1000 W/m2, ku ktorej musíme pripočítať ešte intenzitu rozptýleného slnečného svetla cca 100 W/m2. V noci sa potom nad nami rozprestiera jasná obloha v sálavej teplote od –40 °C až do –60 °C, za ktorou je ľadový vesmír v teplote -270 °C. Obloha, hlavne jasná, tak pôsobí na zemský povrch aj budovy vždy chladivo, čoho dôkazom sú prízemné mrazíky, vonkajšie rosenie okien a podobne.

Aspira, ktorej fasáda je tvorená prevažne trojsklom, so slnečnou energiou logicky pracuje. Jej oslnené a neoslnené plochy fungujú tak, aby sa ich tepelné zisky, respektíve straty pri vnútornej návrhovej teplote vzájomne rušili. Väčšie rozdiely medzi nimi rieši akumulácia do železobetónového skeletu a pórobetónových stien. Ako posledná, pri dlhších horúčavách, prichádza k slovu klimatizácia.

Aspira, ktorej fasáda je tvorená prevažne trojsklom, so slnečnou energiou logicky pracuje. Jej oslnené a neoslnené plochy fungujú tak, aby sa ich tepelné zisky, respektíve straty pri vnútornej návrhovej teplote vzájomne rušili. Väčšie rozdiely medzi nimi rieši akumulácia do železobetónového skeletu a pórobetónových stien.
Aspira, ktorej fasáda je tvorená prevažne trojsklom, so slnečnou energiou logicky pracuje. Jej oslnené a neoslnené plochy fungujú tak, aby sa ich tepelné zisky, respektíve straty pri vnútornej návrhovej teplote vzájomne rušili. Väčšie rozdiely medzi nimi rieši akumulácia do železobetónového skeletu a pórobetónových stien.

Architekt a projektant

Budovu navrhlo Štúdio acht, ktoré pôsobí v Českej republike od roku 1993. Jedná sa o samostatnú spoločnosť vedenú Václavom Hlaváčkom, ktoré je súčasťou reťazca ateliérov v ďalších krajinách. Už v roku 1973 bol založený prvý z nich, v Holandsku.

Čo sa týka architektonického riešenia budovy Aspira Business Centre, na prvý pohľad upúta predstupujúci rizalit severného krídla, ktorý uvádza priestor ulice Bucharová; tento roh budovy je zámerne plánovaný ako budúci dôležitý akcent pozdĺž plánovanej Radlickej radiály.

Vo svojom strede ukrýva Aspira už spomenuté veľkorysé presklené átrium, ktoré zaujme odľahčeným a konštrukčne nezvyčajným zaveseným svetlíkom a výnimočnou akustikou, vďaka ktorej sa tu môžu konať (a dnes sa už konajú) koncerty. Okolo átria sa rozprestierajú jednoducho prispôsobené kancelárie a v parteri multifunkčné priestory vhodné pre reštauráciu, kaviareň či drobný retail.

Vo svojom strede ukrýva Aspira už spomenuté veľkorysé presklené átrium, ktoré zaujme odľahčený a konštrukčne nevšedným zaveseným svetlíkom a výnimočnou akustikou, vďaka ktorej sa tu môžu konať (a dnes už konajú) koncerty.
Vo svojom strede ukrýva Aspira už spomenuté veľkorysé presklené átrium, ktoré zaujme odľahčený a konštrukčne nevšedným zaveseným svetlíkom a výnimočnou akustikou, vďaka ktorej sa tu môžu konať (a dnes už konajú) koncerty.

Environmentálne hodnotenie

Ako prvá administratívna budova v Prahe obdržala Aspira vysoké certifikácie environmentálnej nenáročnosti LEED Gold a BREEAM Excellent. Okrem iného, materiálmi k tomu výrazne prispel aj stavebný systém Ytong, ktorý tu bol použitý predovšetkým v podobe pórobetónových tvárnic. Veľká prednosť pórobetónu je, že je z prírodných materiálov a vykazuje veľmi nízku vstupnú energiu pri jeho výrobe. Navyše po dožití stavby predstavuje prakticky nulovú ekologickú záťaž.

Význam certifikovaní v BREEAM, LEED ap. je možné zhrnúť do týchto bodov:

• Poskytuje ekonomickú výhodu oproti konkurencii
• Znižuje prevádzkové náklady a zvyšuje cenu budovy
• Stimuluje dopyt po budovách s minimálnym negatívnym dopadom na životné prostredie
• Ubezpečuje, že v budove sú použité overené princípy environmentálnej šetrnosti
• Inšpiruje pri hľadaní nových riešení s minimom dopadov na životné prostredie a prevádzkové náklady
• Jedná sa o štandard, ktorý vo veľkom prekračuje minimálne požiadavky v predpisoch
• Zlepšuje prostredie v budovách a vytvára zdravé a príjemné pracovné prostredie
• Certifikácia dáva záruku kvality vrátane udržateľných prvkov, zakomponovaných do projektu
• Dáva možnosť ďalšieho rozvoja firemných a organizačných cieľov týkajúcich sa ochrany klímy
• Zlepšuje firemnú prezentáciu

Certifikácia BREEAM a LEED mieri na zahraničných investorov a developérov, ktorí sú na nich zvyknutí.

Úžitková hodnota stavby

Aj vzhľadom ku športovému zameraniu staviteľa sú v budove samozrejmosťou úschovne bicyklov so sprchami a odvetrávanou šachtou a posilňovne s relaxačnými miestnosťami. V podzemných garážach nájdeme nabíjacie stanice pre elektromobily. Objemová kompozícia krídiel budovy kulminuje rozdielnou výškou posledných poschodí a v kombinácii so zelenými terasami pôsobí zo vzdialených miest prirodzene.

Na strechu budovy sa vošla nielen priestranná zelená terasa, ale aj dieselový agregát, ktorý istí polovicu všetkých zásuviek pre prípad výpadku dodávky elektriny. Budova, ktorá tvorí desať nadzemných a tri podzemné podlažia, je tak technologicky sebestačná. Aj napriek najmodernejšiemu vybaveniu a veľkosti si budova zachováva pokoru a eleganciu, ktorá nie je u administratívnych budov bežná.

ASPIRA LIGHT OBJECT: Svetelný objekt Aspira je šperkom budovy. Objekty plávajú voľným priestorom ako organizmy podmorského sveta so svetelným dažďom, ktorý práve presvietil vodnú hladinu. Aj keď sklenené prvky visia na jednom mieste, sprevádzajú návštevníka celou budovou.

Čo hovorí projektant a architekt

Na budovu, jej základný koncept, navrhovanie a vlastnú výstavbu sme sa spýtali priamo Studia acht, za ktoré nám odpovedala Mgr. Ludmila Piškula.

1) Aká bola rola Vášho Studia acht? Končila odovzdaním projektu, alebo ste riadili aj vlastnú realizáciu, výber materiálov a postup výstavby?

Po odovzdaní dokumentácie sme na stavbu dohliadali ako autori. Materiály vybrané na stavbe boli nami vyvzorkované a potvrdené.

2) Aká bola spolupráca s investorom?

Spolupráca s investorom bola jedna z najlepších za posledných niekoľko rokov. Celý projekt vznikal vo výnimočnej súhre s investorom, s ktorým sme si sadli po všetkých stránkach.

3) Stavba prebehla rýchlo. Chcela by ste k tomu niečo dodať, alebo to pokladáte za samozrejmosť?

Stavba prebehla v štandardnom čase.

4) Stavba má aj vysoké environmentálne hodnotenie. Je na nej niečo, čo si z tohto pohľadu zaslúži mimoriadnu pozornosť?

Okrem zjavných a dnes už stále bežnejších štandardoch z hľadiska konštrukcie a vybavenia budovy sa v jej okolí na pozemku investora nachádzajú tiež drobnosti typu „hotel pre chrobáky“, búdky pre netopierov ši skalky pre jašterice. Všetko je premyslené do najmenšieho detailu a navrhnuté tak, aby plnilo svoju funkciu, ale zároveň na seba zbytočne neupozorňovalo. Pri navrhovaní sa vždy sústredíme nielen na samotnú budovu, ale aj na jej okolie a širšie súvislosti. Toto sú presne tie detaily, ktoré celý priestor dotvárajú k čo najväčšej spokojnosti jeho užívateľov – či už ľudských tak zvieracích.

5) Aspira získala ako prvá administratívna budova v Prahe vysoké certifikácie environmentálnej nenáročnosti LEED Gold a BREEAM Excellent. Aký vidíte prínos tohto hodnotenia pre investorov, prevádzkovateľov budovy, poprípade pre okolie budovy?

Pozorujeme, že zámer investorov stavať budovy s ohľadom na čo najšetrnejší dopad na ich okolie aj na ich užívateľov je čím ďalej častejší. Popri nižšej environmentálnej záťaži môže investora tešiť tiež skutočnosť, že budova s vysokými certifikáciami je lákavejšia pre potenciálnych budúcich nájomníkov a ich zamestnancov. Certifikácie LEED a BREEAM tak zvyšujú hodnotu celého projektu.

6) Aká je náročnosť tohto certifikačného procesu?

Na dosiahnutie čo najviac bodov na stupnici obidvoch certifikácií sme v priebehu projektu veľa vecí upravovali. Príkladom môže byť zväčšený priestor na úschovu bicyklov oproti pôvodnému rozvrhnutiu, ktorý vďaka tomu pojme oveľa viac bicyklov, či umiestnenie špeciálneho miesta pre fajčiarov, ktorý musí byť v určitom minimálnom odstupe od fasády. Tiež sme v priebehu stavby dbali na dodržiavanie prísnych certifikačných podmienok – ničím sa neplytvalo a znečistenie okolia bolo minimálne.

7) Čo toto ocenenie znamená pre vás v pozícií architekta a projektanta?

Máme radosť, že sa náš klient rozhodol na tieto certifikácie cieliť. Aj keď bol proces navrhovania o to náročnejší, radi sme mu v jeho snahe vyhoveli.

8) Súčasťou materiálovej podstaty Aspira Business Centre boli aj materiály značky Ytong. Prečo ste sa pre neho rozhodli?

Ytong spĺňal požiadavky pre danú stavbu – v danom systéme skeletovej výstavby bol skutočne ideálnym vyplňovaným murivom.

Záver

Budova Aspira Business Centre je výnimočná. Jej obvodová konštrukcia a z časti aj strecha sú tvorené trojsklom so súčiniteľom prechodu tepla U = 0,5 W/(m²K). Pre zasklenie je to výborná hodnota, avšak bežné zateplenie je násobne „hrubšie“. Článok ukazuje, že práca so slnečným žiarením a ďalšími sálavými dejmi v atmosfére, ktoré reprezentuje hlavne chladná obloha, umožňuje stavať aj presklené budovy s výnimočne nízkou energetickou náročnosťou. Dôležitou súčasťou tohto konceptu je tepelno-akumulačná schopnosť tejto budovy, ktorú popri železobetónovom skelete budovy zaisťujú aj murované konštrukcie z pórobetónu Ytong.

Súvisiace články:

Príklad konštrukcie s akumuláciou tepla
Systém lambda YQ priateľský svojpomocnej výstavbe
Ytong systémové riešenia vrátane zateplenia a akustiky
Ytong nám na jeseň predstaví inovácie v technológiách rýchlej výstavby
Ytong - rýchle a presné riešenie pre viacpodlažné domy
Bývanie pod Tatrami - keď sa spojí krásne miesto, vkus a šikovnosť
Suomi Hloubětín a Ytong
Veľkoformátové tvárnice v systéme Ytong
Pasívne domy z Ytongu - rýchlo, kvalitne, lacno a natrvalo

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy Xella
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama