Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 1.5.

Dom návštevníckeho centra UNESCO

Zverejnené: 15. 11. 2023

Informačné a návštevnícke centrum UNESCO v slovinskom meste Ig má za úlohu priblížiť návštevníkom rôzne pohľady na život v kolovej osade a v jej prírodnom prostredí Ľubľanského močiara počas doby bronzovej a neolitickej. Za návrhom malého múzea, dobovej lávky cez močiar a niektorých replík pôvodných kolových obydlí stojí ateliér Atelje Ostan Pavlin z Ľubľani.

Architekti ateliéru pod vedením Aleksandera Ostana už postavili množstvo domov na stromoch, historických kaplniek a tiež mostov. Majú preto nielen dostatok špecifických skúseností, ale aj osvojený prístup k práci s umeleckým dielom, akým múzeum svetového dedičstva UNESCO dozaista je.

Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR

Umelecký prístup pri presadzovaní seba samého

Počas posledných niekoľkých rokov sa mesto Ig zmenilo. Pod vedením architektky Natalie Skok prišlo s množstvom vlastných plánov na rozvoj. Jedným z nich bolo aj návštevnícke centrum. Pre jeho výstavbu bolo potrebné nájsť správne miesto aj správnu stratégiu. Samotný močiar je síce úchvatnou krajinou, ktorá sa neustále mení, ale historické obydlia na koloch boli už dávno pohltené, zmizli tzv. v bažine. A ako to, čo dávno zmizlo, zviditeľniť a oživiť v modernej novostavbe? Natascha Pavlin a Aleksander Ostan sa museli presadiť v súťaži proti dvom ďalším architektonickým kanceláriám. Podarilo sa im to s návrhom z priestorového hľadiska skvele umiestnenej budovy. Z hľadiska formy sa riadili jednoduchosťou a meradlom pôvodných vidieckych stavieb. Materiálom, farbami a detailmi sa snažili v architektúre odkazovať na to, čo už zaniklo.

Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR

Nový stredobod záujmu

Spoločne s revitalizovanou stodolou vytvára novostavba návštevníckeho centra v Igu nové miesto, ktoré má byť atraktívne predovšetkým pre zahraničných návštevníkov. Zvonku pripomína svojou drevenou lamelovou fasádou a tmavou hliníkovou strechou skôr poľnohospodársku usadlosť. Miestnosti vo vnútri pôsobia priestranne. Záujemcovia sa cez mnohonásobne presklené otvorené prízemie a dobre umiestnený otvor v strope dostanú do priestrannej výstavnej miestnosti na hornom poschodí. Tá navodzuje pocit súvislej veľkopriestorovej budovy, akou kolové obydlia, obývané prevažne poľnohospodármi a chovateľmi dobytka, skutočne boli.

Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR

PREFALZ ako kontrast

Jednou zo zaujímavostí návrhu, ktorý okamžite ohromí, je tvar strechy a tela budovy s odkvapmi, ktoré stúpajú smerom nahor. To je dané rôznymi uhlami sklonu strechy a vodorovného hrebeňa. Tým sa budova vymyká falošnej strohosti a je dosiahnutá priestorová diferenciácia. Meandrujúca strecha pôsobí k drevenej fasáde a presklenom prízemí ako výrazný kontrast a s hliníkovou krytinou PREFALZ vo farbe P.10 tmavo šedej pripomína zemitý tón rašeliny v močiari. Je tak v dokonalej symbióze s okolitým prostredím.

Foto: Croce & WIR
Foto: Croce & WIR

O projekte

Objekt, miesto: Múzeum, Ig, Slovinsko
Typ stavby: novostavba
Architekti: Atelje Ostan Pavlin, Ljubljana
Realizácia: Grič-ar d.o.o.
Typ strechy: PREFALZ
Farba strechy: P.10 tmavo šedá

Súvisiace články:

Hliník - materiál 21. storočia
Futuristický dizajn budovy technologického centra s použitím strešných šindľov Prefa
Spojenie dobrého jedla a mimoriadnej architektúry zaistí komplexný zážitok
V Českej republike pristálo ufo
Chameleón medzi fasádami
Individuálny dizajn pre vašu fasádu

Autor: Tlačová správa PREFA Aluminiumprodukte
Foto: Croce & WIR
reklama

Nové

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

reklama