Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 28.4.

Jarné upratovanie vonku: viete, ako správne čistiť vonkajšie rolety?

Zverejnené: 14. 3. 2022

Vonkajšie rolety, okná či garážové brány – všade treba dbať na pravidelnú jarnú údržbu a po zime ich uviesť postupne do prevádzky a reprezentatívneho vzhľadu. Tentoraz sa zameriame na starostlivosť o vonkajšie rolety, aby sa aj po rokoch stále ligotali novotou.

Ako často čistiť rolety?

Neexistuje žiadne pravidlo, ktoré udáva, kedy presne vonkajšie rolety na okná čistiť. Minimálne by ste sa však mali o ne postarať na jar a na jeseň. Značka okenných roliet Minirol odporúča riadiť sa pravidlom, že údržbu roliet by ste mali robiť tak často ako umývate okná. Pri pravidelnej starostlivosti sa totiž na roletách usadzuje oveľa menej prachu a mastnoty. Ich čistenie zaberie len chvíľu a rolety budú vyzerať ako nové.

Saponát, piesok alebo voda?

Určite si na začiatku budete lámať hlavu, čo dostane nečistoty z jednotlivých lamiel najlepšie. A ideálne bez veľkej námahy. Držte sa troch krokov:

Krok 1

Rolety spustite do zvislej polohy.

Krok 2

Vezmite do rúk zmeták a rolety dôkladne omeťte, aby na nich nezostali žiadne pavučiny či väčšie kusy nečistôt. Túto prácu zvládne skvele aj vonkajší vysávač.

Krok 3

Teraz prichádza na rad umývanie. K pravidelnej údržbe vám postačí handrička a vlažná čistá voda. Ak máte obavy, že prach nepôjde len tak zotrieť, použite mydlovú vodu. Povrch opláchnite a nechajte uschnúť.

Také jednoduché to je.

Vyvarujte sa však agresívnym saponátom na báze riedidiel či rozpúšťadiel a aj čistiacemu piesku. Lakované hliníkové časti alebo roletová tkanina s PVC vrstvou by sa mohli ľahko poškodiť a znehodnotiť.

Dbajte na prevenciu

Okrem samotného čistenia vonkajších roliet myslite aj na pravidelnú kontrolu funkčnosti navíjacieho systému roliet a stavu lamiel či tkaniny. Ak zistíte akýkoľvek problém, mali by ste sa čo najskôr obrátiť na firmu, ktorá vám robila montáž vonkajších roliet.

Vidíte, aká jednoduchá je údržba vonkajších roliet? Hravo ju zvládnete aj vy, tak sa do toho pustite!

Súvisiace články:

Screenové rolety v pergolách
Minirol - príjemný chládok aj dostatok denného svetla
Vonkajšie tienenie okien a jeho vplyv na vnútorné prostredie
Predokenná roleta a jej využitie
Sieťky proti hmyzu

Autor: Kolektív autorov
Foto: archív firmy Building Shutter Systems s.r.o.
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama