Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Jiří Weis: Z tehál nestaviame dom na tridsať rokov, ktorý by ste potom museli zbúrať

Zverejnené: 26. 11. 2020

Tehla je jedným z najrozšírenejších a najviac preverených stavebných materiálov. Nielen o jej pridanej hodnote, ale aj o nedávnych inováciách sa s nami podelil Ing. Jiří Weis, nový obchodný a marketingový riaditeľ spoločnosti HELUZ.

Ing. Jiří Weis

Ing. Jiří Weis vyštudoval VUT v Brne a v spoločnosti HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. začínal na pozícii regionálneho manažéra. Stojí za ním riadenie takmer miliardovej investície týkajúcej sa výstavby nového firemného podniku v Hevlíne. Do pozície obchodného a marketingového riaditeľa bol vymenovaný 1. Mája 2020.

Čo je z vášho pohľadu najväčšou výhodou a pridanou hodnotou tehly a menovite potom tehlového systému HELUZ?

Z tehál stavali naši predkovia, je to jeden z tradičných a osvedčených materiálov v strednej Európe, z ktorého si zákazník postaví z pohľadu tepelnej a akustickej pohody úplne komfortné, zdravé a hlavne trvalé bývanie pre seba i ďalšiu generáciu. Z tehál nestaviate dom na tridsať rokov, ktorý by ste potom museli zbúrať a postaviť nový.

Murovacia malta HELUZ SIDI je veľmi úspešná a už si vydobyla svoje miesto na stavebnom trhu.
Murovacia malta HELUZ SIDI je veľmi úspešná a už si vydobyla svoje miesto na stavebnom trhu.

Navyše HELUZ poskytuje zákazníkovi kompletný, ucelený systém pre hrubú stavbu. U nás si zaobstaráte všetko od tehál až po vodorovné konštrukcie, vrátane tehál doplnkových. Objekt postavený zo stavebných komponentov jedného výrobcu potom pochopiteľne dosahuje lepších tepelnoizolačných parametrov. Systém HELUZ umožňuje rýchlu, jednoduchú a v konečnom dôsledku aj lacnejšie výstavbu. Súčasne od nás zákazník získava záruky, že jednotlivé prvky na seba nadväzujú a majú rovnaké technické parametre. Máme vyriešené systémové detaily, za ktoré ručíme a zákazník aj projektant sa môžu spoľahnúť, že riešenie bude fungovať a nehrozia problémy.

Ako by ste definovali budúcnosť tehly v porovnaní s inými konštrukčnými materiálmi? Inými slovami, pre aký typ výstavby – napríklad rodinné či bytové domy a podobne – vidíte tehlu funkčnú a perspektívnu?

Ako som už uviedol, tehla je prírodný materiál, z ktorého sa stavia zdravé a energeticky nenáročné bývanie, takže je to materiál pre budúcnosť. Medzi hlavných odberateľov tehál patria investori pre výstavbu individuálnych rodinných domov, pre tých je tehla najvhodnejšia a sú pre nich tiež určené naše najkvalitnejšie rady tehál HELUZ FAMILY 2in1 a HELUZ FAMILY, vhodné pre jednovrstvové konštrukcie pasívnych a energeticky úsporných domov a to bez dodatočného zateplenia. Naša ponuka samozrejme obsahuje aj tehly pre bytovú a komerčnú výstavbu.

Veľkou témou uplynulej doby bola aj v stavebníctve téma znižovania energetickej náročnosti stavby „od kolísky až po hrob”, pričom HELUZ dokázal ponúknuť popri úsporách energie aj iné hodnoty. Bude v tom pokračovať aj pod vaším obchodným a marketingovým vedením? A aké ďalšie hodnoty budú podľa vás zákazníci požadovať?

Náš hlavný výrobný program je postavený na zdravom životnom prostredí už zo svojej podstaty - tehly sú vyrobené z prírodných materiálov a zaraďujú sa k výrobkom, ktoré životné prostredie zaťažujú minimálne. Vďaka vlastnému intenzívnemu vývoju vyrábame tehly s vysokými tepelnoizolačnými parametrami pre energeticky úsporné domy. A práve nízka spotreba energie zabezpečuje malú záťaž pre životné prostredie. Toto ukázala aj štúdia o vplyvoch na životné prostredie spracovaná VŠCHT v Prahe, v ktorej bola porovnaná energetická náročnosť tehlovej stavby a drevostavby. Jednoznačným posolstvom tejto štúdie je, že najvýraznejší vplyv na životné prostredie majú náklady na vykurovanie a chladenie budovy v priebehu jej dlhodobej prevádzky. Pri predpokladanom užívaní stavby po dobu päťdesiatich rokov tvoria prevádzkové energie približne deväťdesiat percent vplyvov na životné prostredie a len zvyšok tvoria dopady samotných stavebných materiálov použitých na stavbu domu. Zo štúdie teda vyplynulo, že nie je v podstate rozdiel, z čoho stavbu staviate, ale aká je úsporná počas svojej životnosti a toto porovnanie vyznieva jednoznačne v prospech tehlového domu. Navyše platí, že čím je stavba trvanlivejšia, tým menšie dopady bude mať na životné prostredie.

Murivo HELUZ FAMILY 2in1 spĺňa už od šírky 440 milimetrov bez potreby dodatočného zateplenia odporúčané hodnoty pre pasívne domy.
Murivo HELUZ FAMILY 2in1 spĺňa už od šírky 440 milimetrov bez potreby dodatočného zateplenia odporúčané hodnoty pre pasívne domy.

V oblasti vlastnej výroby modernizujeme výrobné linky tak, aby sme spotrebovávali menej energie na výrobu, riadne likvidovali nebezpečné látky potrebné pre prevádzku tehelní, znižujeme hlučnosť a prašnosť prevádzok, prevádzame rekultiváciu dobývacieho priestoru, sme na seba prísnejší kvôli zavedenému systému riadenia kvality výroby. Prešli sme tiež hodnotením životného cyklu výrobku, na základe ktorého bolo vydané environmentálne vyhlásenie o produkte (EPD, pozn. red.) autorizovanou osobou. EPD si môžete stiahnuť na našich webových stránkach a môžete v ňom zistiť, aké dopady na životné prostredie majú naše výrobky. Naše produkty prešli aj certifikáciou rakúskej inštitúcie Nature Plus, ktorá pravidelne vykonáva revízie environmentálnych požiadaviek výroby a my na nich musíme reagovať. V neposlednom rade sa zaoberáme recykláciou tehál.

Ako by ste výstižne popísali prednosti tehlovej výstavby – zo systému HELUZ, keby ste vedeli, že vám načúvajú mladí ľudia, uvažujúci o ľahkej montovanej výstavbe?

Pre región strednej Európy sú tehlové stavby tradičné, odskúšané, trvanlivé, veď v nich žijeme už niekoľko storočí. Zaisťujú nám zdravé a energeticky nenáročné bývanie. Tehla umožňuje prakticky neobmedzenú variabilitu a projekt možno upravovať či už v priebehu výstavby, tak ho aj následne rozširovať prístavbami. Dom z tehál je jednoznačne lepšou investíciou, pretože tehla je prírodný materiál, ohľaduplný k životnému prostrediu a náklady na jeho prevádzku a údržbu sú z dlhodobého hľadiska najnižšie. Z tehál nestaviate dom na tridsať rokov, ktorý by ste potom museli prestavovať.

Minulý rok ste predstavili novú maltu HELUZ SIDI, tento rok nový preklad HELUZ FAMILY 3in1 nosný – ako sa vám darí uviesť novinky na trh?

Tekutá malta HELUZ SIDI je veľmi úspešná a už si vydobyla miesto na trhu. Veľa firiem si už vyskúšalo vymurovať z nej rodinný alebo bytový dom a všetci sú nadšení jednoduchosťou aplikácie a výrazným zrýchlením stavby. Rovnako tak stavebníci kvitujú nový žalúziový a roletový preklad, ktorý umožňuje namontovať všetky tri druhy vonkajšej tieniacej techniky. V jarných mesiacoch sa začal masívne používať a aj on spĺňa všetky očakávania.

Akým smerom sa uberajú ďalšie inovácie, chystáte novú tehlu?

Z pohľadu tepelnej techniky sme splnili dnešné požiadavky už pred desiatimi rokmi, kedy sme na trh uviedli tehly HELUZ FAMILY a HELUZ FAMILY 2in1 plnené patentovaným spôsobom polystyrénovými guličkami. A hoci od roku 2020 platia sprísnené požiadavky na stavbu budov s takmer nulovou spotrebou energie, majú tehly HELUZ FAMILY svojimi tepelnoizolačnými parametrami naďalej pred európskymi smernicami značný náskok. Murivo HELUZ FAMILY 2in1 spĺňa už od šírky 440 milimetrov bez potreby dodatočného zateplenia odporúčané hodnoty pre pasívne domy. V šírke 500 milimetrov potom tieto tehly plnené polystyrénovými guličkami dosahujú hodnoty súčiniteľa prechodu tepla U = 0,11 W / W/m2K, teda najlepšie tepelnoizolačné parametre na trhu. Inovácia v tomto smere môžu teda priniesť vylepšenia len v stotinách, čo nedáva zmysel. Zameriavame sa preto na zrýchlenie a zjednodušenie stavby, preto sme vyvinuli maltu HELUZ SIDI a preto vyrábame doplnkové tehly pre riešenie konštrukčných detailov a hlavne systémové prvky, ktoré vytvárajú kompletný, na seba nadväzujúce systém.

Súvisiace články:

Tehly Heluz zvyšujú akustický komfort v bytoch aj kanceláriách
Murovanie s maltou Heluz SIDI je rýchlejšie a úspornejšie
Tehlový dom sa prehol ako luk
Nový preklad Heluz Family 3in1 nosný má variabilný priestor na vonkajšiu tieniacu techniku

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy HELUZ

Tagy

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama